vrijdag 31 juli 2009
Leetse Habbo
donderdag 30 juli 2009
Undevicesimus
De grote schoonmaak
't Is gedaan met de VOC-mentaliteit
Laten we dan investeren in nieuwe houten schepen: Kennis! Onbeperkte toegang tot informatie!
Zie het verbranden van het schip als een waarschuwing!
Duodevicesimus
woensdag 29 juli 2009
9292
Septimus decimus
Vrouwen zijn zoooooo o.k.!
Irri 2.0
dinsdag 28 juli 2009
Michaël Zeeman
Crocs
Couch computer
maandag 27 juli 2009
E-books: toekomst of hype?
Lisa Kuitert roemt ook het praktische van het e-book, met name de doorzoekbaarheid. De uitgevers zien er volgens haar wel been in om de lezende mens te bedienen met een nieuw apparaat. Zij vraagt zich echter wel af wat de gevolgen zullen zijn voor de literatuur en hoe het is om een e-book te schrijven: zouden daar andere normen voor gelden? Ze verwacht dat het aantal amateurschrijvers fors zal toenemen en het lastig zal zijn voor de schrijvers om nog geld te verdienen met hun boeken vanwege de downloadsites en voor lezers om de krenten uit de pap te halen.
Wat haar betreft is het nog lang geen lente.
Iets wat bijna alle deelnemers melden, is dat ze behoorlijk moeten stoeien om het ding aan de praat te krijgen (tja, alfa's hè, hadden ze daar geen rekening mee kunnen houden?). Ik kan me voorstellen dat Reinout Oerlemans er meteen een show om heen zou willen bouwen: stuur deze mensen voor een maand naar een onbewoond eiland met alleen een e-bookreader (liefst zonder handleiding) en kijk wat er gebeurt. Maar ja, Vrij Nederland is geen SBS 6, hè. Geen televisie, maar keiharde tekst.
Wie desalniettemin denkt: hé dat is leuk, dat wil ik ook wel uitproberen, kan via Vrij Nederland na betaling van 299 euro een e-bookreader bestellen (Bebook, geen Iliad dus).
De aanprijzing van de Bebook is als volgt:
Alle boeken (minstens 1000) en documenten die u wilt lezen digitaal bij de hand
BeBook is zo klein en licht als een pocket
mogelijkheid om mp3-bestanden en audioboeken af te spelen
lettergrootte en type zijn te veranderen
rustiger voor de ogen dan een laptop
lezen in de zon is geen probleem
Bovendien krijg je dan 3 extra e-books kado (Contrapunt, godenslaap en de oudheid is nog niet voorbij) plus een jaar lang Vrij Nederland. Daarna ben je (let goed op!) dus wel lid van Vrij Nederland. Maar je kunt het één ook los kopen van het ander.
Voor mij voorlopig dus nog even niet, want ik vind de apparaten nog te lelijk en te duur. Maar een abonnement op Vrij Nederland, dat valt te overwegen. Via RSS wel te verstaan.
* Naast de Iliad heb je ook nog de Kindle van Amazon (die nog niet in Europa verkrijgbaar is) en de Sony Reader, waarbij met Google samengewerkt wordt. En het Bebook dus.
De papieren man citeert een artikel uit Computerwereld waarin gesteld wordt dat het e-books als een van de 21 grootste technologische mislukkingen van de recente geschiedenis mag worden beschouwd. Zelf is hij positiever. Hij citeert ook een artikel van Giles Slade, die meent dat het vanzelf wel goed komt met het e-book als het een attractievere naam krijgt. Persoonlijk lijkt me dat sterk, hoewel alle kleine beetjes helpen natuurlijk.
zondag 26 juli 2009
Karate wint etappe
zaterdag 25 juli 2009
Heb ik weer.....
Vandaag zou ik naar een soort van karatereünie gaan (ter ere van een van onze karatevrienden die even over is uit Australië). Niets van dit alles dus.
Met de kinderen naar een film van Oliver Twist kijken, dat ging nog net gisterenavond.
Ik hoop dat ik morgen beter ben.
donderdag 23 juli 2009
woensdag 22 juli 2009
Leuke Iraanse cabaretier
Eigenlijk pas gisteren ontdekt: een leuke Amerikaans/ Iraanse cabaretier: Maz Jobrani. Hij is misschien nog wel grappiger dan Omid Djalili.
Naast bovenstaand stukje is het stukje over Persians vs Arabs ook heel geestig. Perzen worden namelijk niet graag Arabieren genoemd; de Arabieren waren eigenlijk hun bezetters! Qua taal (het Perzisch is een Indo-Europese taal) zijn ze bijvoorbeeld veel meer verwant met ons dan met de Arabieren. Eigenlijk zijn het gewoon Echte Ariërs!
Watch the video!
dinsdag 21 juli 2009
Vierdaagsespel
maandag 20 juli 2009
Wit licht in de bibliotheek
zondag 19 juli 2009
Het klasje van Guusje
Juffrouw Guusje roept op tot een opstand van de slimste jongetjes en meisjes van de klas tegen het ettertje van de school.
Nou, dat laten ze zich geen twee keer zeggen! Vooral niet omdat het schriftelijk mag; dat is nog altijd makkelijker dan in directe confrontatie. Want in de directe confrontatie wint het ettertje het vaak van hen.
Als eerste komt Hofland aan het woord. Hofland (slim jongetje) ziet veel mislukte projecten, waaronder de afbraak van het onderwijs (met veel analfabeten en functioneel analfabeten als gevolg; een ideale achterban voor etterbakjes) en noemt het feit dat er tegenwoordig meer aandacht is voor entertainment dan voor inhoud, en dat de etterbakjes vanzelf hun mond houden als er minder luxe komt.
Vervolgens is Marjoleintje aan het woord. Zij wordt later vast psychologe, want draagt een paar klassieke relatietips van Dr. Phil aan (in het Engels nog wel; knap zijn ze tegenwoordig toch hè?).
Dan Maarten. Maarten houdt van duidelijke taal. Hij redeneert als volgt: als de aanhang van het etterbakje zeventien procent is, blijft er altijd nog drieëntachtig procent over die het niet met het etterbakje eens is. Waar hebben we het over? En bovendien is wat het etterbakje zegt, aantoonbaar nonsens. Laten we dus vooral niet zeggen dat hij misschien een beetje gelijk heeft. Dat gebeurt nu namelijk te veel.
Dan is Freekje, de joker van de klas, aan de beurt. Hij vindt dat het bestuur een klimaat moet scheppen waarin slimme kinderen kunnen floreren (want in het huidige klimaat kunnen de etterbakjes het best floreren). Verhef de massa (de juf is lid van de PvdA, dat weet hij best) en reorganiseer de televisie. Liever theater dan reclame! Op naar het theater!
Ter illustratie heeft hij al een liedje gemaakt. Dat zie je hierboven.
Désanne zegt dat iedereen, ook de slimme kinderen, nou maar eens minder narcistisch moeten zijn en meer Erasmus (en andere Echt Slimme Mensen) moeten lezen en citeren. Dan komt het vanzelf goed allemaal.
Arnoontje past ervoor om de dictatuur van de ongeest met ongeest te bestrijden. Hij vindt dat juffrouw Guusje maar een barbaarse opstand wil organiseren en dat we veel beter onderdeel van de Grote Duitse Scholengemeenschap kunnen worden.
Dan Wim. Altijd origineel. Hij droomt van een chemische stof die de menselijke onderbuikgevoelens kan reguleren. Als dat in het drinkwater wordt gedaan, dan komt het respect vanzelf weer!
Nausicaatje waarschuwt tegen een tweedeling in de klas: moreel superieure kinderen versus op te voeden Tokkies. Zij wil tegenover de slechte popmuziek van het etterbakje (ga dat vooral niet verbieden, want dan wordt-ie des te populairder) betere popmuziek zetten (niet te elitaire natuurlijk).
En dan Doekle, het braafste jongetje van de klas. Hij zegt: 'Juffrouw, ik heb al eerder een opstand georganiseerd, namelijk een positieve tegenbeweging. Want we moeten af van de kullekoek in de ruzies en het etterbakje moet met harde feiten een weerwoord krijgen! Zo!'
Een moderne leerling, Harm Ede Botje, maakte een filmpje van de interviews die hij op het schoolplein gehouden had.
Al met al een leerzame middag. En het etterbakje? Die etterde lekker door. Die had geen boodschap aan dit soort discussies.
Feestkerk
zaterdag 18 juli 2009
Lezen
Fiscus en facebook
vrijdag 17 juli 2009
Kalme chaos
And now that you find it, it's gone.
And now that you feel it, you don't.
I'm not afraid.
Kalme chaos begint prettig bizar. Niet met deze regels, maar die komen wel voor in het schitterende boek van Veronesi. Evenals andere tekstfragmenten van Radiohead.
In de auto, waarin Pietro Paladini, de hoofdpersoon van het boek, zich geposteerd heeft na de dood van zijn vrouw, ligt namelijk een CD van Radiohead. Hij stelt zich voor dat de tekstfragmenten van de liedjes boodschappen van zijn overleden vrouw zijn.
Het posteren voor de school van zijn dochter in die auto is trouwens geen kwestie van een dag, maar van ongeveer een half jaar. Het is de toevallig ontstane manier van Pietro om zijn rouw te verwerken.
Zijn werkzaamheden voor kantoor verricht hij in diezelfde auto en uiteindelijk is het niet eens zo erg dat hij enige afstand neemt van kantoor, aangezien zijn bedrijf in een fusieproces verwikkeld is. Het wordt hem dan ook gewoon toegestaan door zijn superieuren.
En zo worden verlies en samengaan in deze auto met elkaar verweven.
Want de fusie kan hij niet helemaal buiten de autodeur houden. Sterker nog, hij fungeert als vertrouwenspersoon voor de protagonisten en randfiguren van het fusieproces. Zij lijden. De belangrijkste vraag waar hij zelf mee te kampen heeft, is waar Zijn eigen Lijden om zijn vrouw uitblijft.
Inmiddels is Kalme Chaos verfilmd, maar volgens mij zou er ook een prachtig totneelstuk van gemaakt kunen worden. Op het toneel hoeft dan alleen maar een auto te staan. En ze kunnen allemaal langskomen: de personages, de palindromen, de seizoenen, de afstandsbediening, de mobiele telefoon, de honden, de broer met opium, de muziek van Radiohead.
Katharina, bedankt voor dit boek. En voor In de ban van mijn vader. Dat kun je inderdaad het beste voor dit boek lezen. Beide prachtige boeken!
donderdag 16 juli 2009
Nulli secundus
Rondje op terras goedkoopst in Nijmegen
woensdag 15 juli 2009
In memoriam: Simon
Maar wat ik wèl vond, is waarschijnlijk een even grote schat: een uitzending uit 1968 (inderdaad, mijn geboortejaar) (hmm, moeilijk te pakken en plakken; bekijk het eerste programma bij 'bekijk' helemaal rechts) van literaire ontmoetingen. Simon Vinkenoog wordt daar geïnterviewd en spreekt openhartig over zijn bekering tot god, zijn LSD-gebruik, zijn liefde, zijn jeugd, de oorlog, de scheiding van zijn ouders, zijn jaren in Parijs, zijn liefde voor de Amerikaanse cultuur, de dood.
Een prachtig tijdsbeeld, waarin ook interviews met zijn moeder, Hugo Claus en Cees Buddingh' verwerkt zijn.
Leuk, dat zoeken naar iets en andere dingen vinden. Simon zou het geweldig hebben gevonden!
Bij de publieke omroep is Simon Vinkenoog trouwens niet meteen herdacht op zondag. Dominee Gremdaat laat zich daar terecht zeer kritisch over uit.
Sexta decima
dinsdag 14 juli 2009
Filmpremière
Wat een carnaval zo aan het eind van het schooljaar!
Zie artikel Gelderlander
maandag 13 juli 2009
Gastblog: Retyping Dante
zondag 12 juli 2009
Hallelujah
Een mooi zondags thema: hallelujah!
Nee, wees niet bang, ik ga geen cover van het liedje maken, want Leonard Cohen wil dat er geen nieuwe covers meer worden gemaakt van zijn mooie lied. Enough is enough. En gelijk heeft hij. De versie van John Cale (hierboven) is bijvoorbeeld al mooi genoeg. En die van hemzelf natuurlijk, al vindt hij dat hij zelf niet mooi zingt. Veel mensen vinden dat dat best meevalt.
Huize Festina bijvoorbeeld. In huize Festina is na een aflevering van het uur van de wolf zelfs een ware Leonard Cohenrevival ontstaan. CD's zijn aangekocht en worden bij elke gelegenheid gedraaid. Na het thuiskomen, onder het koken, 's avonds in plaats van televisie.
Ik gun het andere mensen ook om de mooie documentaire van het uur van de wolf te zien, maar dat kan helaas niet. Bij uitzending gemist zag ik dat er nog rechten op het programma rusten, waardoor het niet getoond mag worden.
Hmmm. Jammer folks. En die aflevering over Freddie Mercury was ook al zo goed. Maar die kan ik om dezelfde reden ook niet met jullie delen. Nou ja, jullie kunnen daar vast wel mee leven; misschien hebben jullie de afleverigen zelf wel gezien.
Treuriger is het verhaal van een meisje, dat het materiaal van het uur van de wolf over Freddie Mercury voor haar werkstuk over Queen wilde gebruiken. Op de site van het uur van de wolf werd haar op haar verzoek de uitzending vrij te geven, te verstaan gegeven dat dat niet kon om rechtentechnische redenen. Waarop zij vroeg of die technische fout niet alsnog hersteld kon worden, zodat zij het programma toch nog kon zien.
Ik moest meteen denken aan het plaatje boven het artikel van zbdigitaal over The Pirate Bay.
Hallelujah. Zo zielig.
zaterdag 11 juli 2009
Leraren, vakkennis en rust
vrijdag 10 juli 2009
Het was me het weekje wel!
woensdag 8 juli 2009
Estafetteboek
Maar meestal negeren we de bezoekers van onze straat. We zijn er aan gewend bekeken te worden als een schilderij!
dinsdag 7 juli 2009
Canvas weer bij de les
maandag 6 juli 2009
Zeeland
Niet dat wij van die rasechte strandmensen zijn (we vinden het al prima als het niet regent), maar onze kinderen wel. Nou, wat die laatsten betreft: die kwamen rijkelijk aan hun trekken. Maar er moest natuurlijk ook iets cultureels gedaan worden.