En dat terwijl er tegenwoordig meer docenten met didactische vaardigheden dan leraren met vakkennis (dat wil zeggen universitair geschoold) voor de klas staan. Dat geeft toch te denken.
Ik mag niets zeggen, want ik ben ook met al mijn vakkennis verdwenen uit het onderwijs, dus mede schuldig. Maar ik had er wel mijn redenen voor om uit het onderwijs te vertrekken.
Eén van de redenen was dat ik, met name bij ons vorige huis, het verschil tussen onderwijsgevenden en niet-onderwijsgevenden kon zien. Bij onderwijsgevenden was elke avond de hele avond het licht van de studeerkamer aan. Lessen voorbereiden, proefwerken nakijken. De niet-onderwijsgevenden zaten avond aan avond heerlijk op het pleintje (wij woonden aan een hofje) glaasjes wijn te drinken. En hadden ze minder vrije dagen? Welnee, met al die ADV-dagen hadden ze evenveel vakantie als de docenten.
Ik dacht: weet je wat, dat wil ik ook wel! En heb het onderwijs verlaten. En tot nu toe geen spijt. Hoewel, soms mis ik het wel. Daarom geef ik af en toe nog cursussen of bijles. For old time's sake.
En het doet me goed als een leerling na een bijles toch in staat is een voldoende te halen. Of als een oudleerling weer contact met je zoekt. Ik zou bijna......
13 opmerkingen:
Wat betreft de onderwijsgevende met wie ik in één huis woon klopt je verhaal nog steeds. Gisteren, de eerste avond van zijn vakantie, zat hij tot diep in de nacht alweer het volgende schooljaar voor te bereiden... En had net gehoord dat het aantal uren voor scholing flink is ingekrompen (m.a.w. doe dat maar in je vrije tijd).
Dat vreesde ik al....
Het werk is leuk, maar eist het uiterste van je, als je het een beetje goed wilt doen. Ik merkte dat zelf pas toen ik kinderen kreeg; dan moet je je aandacht zo verdelen, hè.
En de vakanties voor leraren worden ook steeds korter. Maar zelf heb ik (bijna) 5 weken per jaar, dat is toch nog wel minder. Maar geen 'voorbereiding & nazorg', dat scheelt.
Ikzelf heb zo'n 10 weken vakantie per jaar en kan vrije uren opnemen wanneer ik wil; heerlijk!
En vakantie is nu ook echt vakantie. Dat scheelt natuurlijk ook!
10 weken, dat is prachtig! Tja, had ik maar een vak moeten leren, zoals men in R'dam (en elders wellicht ook) wel zegt.
Misschien hebben ze in Nijmegen wel gewoon goed onderhandeld? Vast iets met loonmatiging voor vrije dagen of zo. En: je hebt toch een leuk beroep?
Het is inderdaad een leuk beroep, maar de arbeidsvoorwaarden laten (meer en meer) te wensen over.
Achach Festina, breek mij de bek niet open na 30 jaar hoger onderwijs.
In het begin, ja, goede jaren met veel vakantie en heel veel vakkennis.
Tot wij tutoren werden. Die hoefden niet perse iets te weten, de studenten konden toch alles zelf opzoeken. Dat was de echte student, de opzoeker. Eerst via internet, geen bronnen uit de echte wetenschapsliteratuur. Dat is gelukkig achterhaald.
En dan de vakanties. Ach laat maar. Naar mate er meer management lagen tussen kwamen werden de leraren steeds meer een quantite negligable.
Ik weet niet hoe het nu is, ja, geweldig om studenten soms heel direct te kunnen bemoedigen, vertrouwen geven, op te monteren en er zijn voor ze. Mooier is er niet.
Hopelijk keert de wal ooithet schip. Het gaat natuurlijk niet om vakanties. Alhoewel: 10 weken, hoe krijgt de U.B. dat voor elkaar?
Geef maar bijles en geniet ervan.
Schrijf gedichtjes voor je zoon (daar had je anders geen tijd voor gehad)en kijk niet om..........
@ schrijver: heb je geen zin om bij de OR/vakbond te gaan?
@ Katharina: Ergens is het misgegaan in het onderwijs in Nederland. Waar precies, dat weet ik ook niet. In ieder geval was Tineke N. niet populair bij ons in de lerarenkamer, maar daar is het niet mee begonnen; al veel eerder heeft men kortzichtige beslissingen genomen.
En die vakanties, ach ieder beroep heeft z'n voors en z'n tegens. We zijn aan het groeien naar een 13e maand en binnenkort komt daar een gratis sportkaart bij. We worden maar verwend!
Netelenbos........
Hermans...........
Ritzen............
etc.
Zijn wel allemaal goed terecht gekomen.
Ik ben lid van de vakbond, maar ik doelde op 'arbeidsvoorwaarden' die niet zozeer in de CAO geregeld zijn. De term arbeidsvoorwaarden was dan ook niet geheel de juiste. Laat ik zeggen dat ik het gevoel heb dat het werk dat ik doe niet erg hoog op de prioriteitenlijst staat terwijl ik zelf vind dat het daar wél zou horen. Niet omdat ík het doe, maar omdat het bibliotheekwerk is voor een groep die dat verdient. Wie precies de prioriteitenlijst samenstelt is onduidelijk want daarin spelen gemeentes en provincie en beleid van de PSO zelf een rol. (En ik, tot mijn spijt, geen enkele...)
@ Katharina: zeker! Zij wel :)
@ Schrijver: de wereld is oneerlijk verdeeld; aan jou zal het niet liggen!
Een reactie posten