woensdag 29 november 2023

Mijn eerste keer


Hij lag me al weken aan te staren, die paarse plastic envelop en ik kon me er maar niet toe zetten 'm te openen. Ik wist wel wat er in zat, want er stond 'bevolkingsonderzoek' op en ik kende 'm al van mijn man. Ook die had er tegenaan gehikt de eerste keer.

En na de eerste aanmaning moest het er toch eindelijk maar eens van komen. Na weer een paar weken uitstel. Want ik zag er als een berg tegenop om een deel van mijn ontlasting op te vangen en daar vervolgens met een geribbeld stokje gaatjes in te prikken en dat staafje vervolgens met de vloeistof in het in het erbij geleverde plastic buisje te vermengen. Wie verzint zoiets?

En dan ben je nog niet klaar, nee, je moet dat buisje ook nog in een ander plastic zakje met beugeltje zien te frotten en daarna opsturen. Binnen 24 uur welteverstaan. Okay, dacht ik, als het dan toch moet: ik ben het liever kwijt dan rijk.

Dus hup, die plastic envelop onder de snelbinders (niet in de hand, want hoe gênant zou het zijn als mensen deze poeppost zouden herkennen) en als de wiederweerga naar de dichtstbijzijnde brievenbus.

Plop!

De opluchting na deze ontlastingssessie was de grootste die ik ooit gehad heb. Twee jaar lang geen paarse envelop meer! En ik maar denken dat een mammografie een ding was. What's next?

vrijdag 24 november 2023

De vrije schildpad


Toen ik vandaag die schildpad, die in dat net verstrikt zat met dat hoge I-want-to-break-free-gehalte, in duizendvoud zag langskomen vanwege de campagne, dacht ik: ‘Ja wat goed dat wij als universiteit duurzaamheid in al onze curricula een belangrijke plaats laten innemen’. Om te voorkomen dat we straks verstrikt in een net onder de zeespiegel staan les te geven.

Maar hoe zit het met de duurzaamheid van onze eigen onderwijsmaterialen? Zijn die over een decennium of vijf nog te raadplegen? 

Onze wetenschappelijke output wordt netjes verzameld in repository’s, maar hoe zit het met onze onderwijsoutput? Is die over een eeuw nog bekijken of moeten we ons er maar tevreden mee stellen dat dat vluchtig materiaal is, onder het mom van verba volant scripta manent?

Ja, het materiaal dat op Blackboard en Brightspace staat wordt netjes zeven jaar bewaard, want daar moet de visitatiecommissie nog iets van kunnen vinden, maar daarna? Verdwijnt het daarna op de digitale schroothoop? Of kunnen we er nog iemand blij mee maken? Toekomstige generaties bijvoorbeeld, als ze – ik noem maar wat - onderzoek willen doen naar de evolutie van hoorcolleges?

 Wat heerlijk zou het voor ze zijn als ze daarvoor in ons goed doorzoekbare weblecture-archief zouden kunnen grasduinen! Of kennnisclips die in coronatijd gemaakt zijn zouden kunnen bekijken. Als je denkt dat daar niemand in geïnteresseerd zou zijn dan hoef je je alleen maar te bedenken wat een gejuich er opsteekt als er toevallig weer een aflevering van ‘Ja zuster nee zuster’ opduikt. Of hoe blij we zijn met een Instituut voor Beeld en Geluid.

Gemakkelijk zal dat niet zijn, dat bewaren. Maar we zullen er wel duurzaam impact mee hebben.

En waarom zouden we er nu al niet over na beginnen te denken welke vorm dat zou kunnen hebben? Of wat we er meteen al aan zouden kunnen hebben? Want als we het nu overzichtelijk bewaren, waarom zouden we daar al niet zelf gebruik van kunnen maken? 

Docenten zouden bijvoorbeeld elkaars kennisclips of modules over duurzaamheid, ethiek, statistiek of privacy (in al dan niet gewijzigde vorm) kunnen hergebruiken. Scheelt ook weer in de werkdruk zodat docenten wat duurzamer ingezet kunnen worden. En ook studenten zouden eens over de muurtje van hun eigen opleiding kunnen kijken.

Maar ja, wie zet daarvoor de eerste stap? Want eenvoudig zal het niet zijn om al die silo’s met divers materiaal duurzaam te bewaren en liefst nog toegankelijk ook.

Gelukkig bestaat er een nationale organisatie voor wie dit soort zeeën niet hoog genoeg zijn en die zich daar al ruim 30 jaar lenig op beweegt. Zij heeft een voor iedereen toegankelijk en goed doorzoekbaar systeem gemaakt waarop al het onderwijsmateriaal van het hoger onderwijs dat de moeite waard is om te delen en/of te bewaren. Wat een vooruitziende blik! 

Natuurlijk is het nog niet ideaal, maar ik zou zeggen: typ maar eens wat zoektermen in op Edusources (want zo heet dat in potentie paradijselijke platform) en bedenk welke impact het zal hebben als jij als docent je materiaal daar op zet. En hoeveel mensen je daar blij mee zult maken. Een typisch gevalletje van win-win lijkt me. Ik zou zeggen break free en mail me gerust als je hier iets op wilt zetten. Dan zal ik je door de mazen van het net door leiden.

Hoe ik daar als UB-ert expert in geworden ben? Typ maar eens ‘informatievaardigheden’ in de zoekbalk in en je zult zien waarom. 

Edusources, het online onderwijsparadijs


Deze blog verscheen in november 2021 op de nieuwssite van het TLC en wordt nu via dit webblog duurzaam bewaard

woensdag 1 november 2023

De Nederlandse inzendingen op de ECIL


In totaal waren er vier presentaties van Nederlandse bodem op de ECIL, geen slechte score. Er waren van tevoren papers ingediend door Jos van Helvoort en Peter Becker, Harrie van der Meer en yours truly.


De presentatie van Jos en Peter ging over een project dat ze samen geleid hebben, namelijk het maken van een edubook op het gebied van digitaal bronnenonderzoek voor het HBO. Dit hebben ze samen met Edumundo gedaan omdat ze gemerkt hadden dat er bij de docenten grote behoefte aan is, maar zij zelf geen tijd hebben om het te maken.

Aan de hand van concrete methoden en technieken leren studenten hun weg te vinden in het enorme aanbod aan digitale informatie. Ze raken er stapje voor stapje bedreven in om zelfstandig en verantwoord te vinden en te gebruiken wat relevant, betrouwbaar en actueel is. 

Studenten kunnen het studieboek voor 30 euro per boek kopen; voor docenten is het gratis. Binnenkort zal er tot grote tevredenheid van het ECIL-publiek ook een Engelstalige versie beschikbaar zijn.

voorbereiding van mijn presentatie op de mooie campus van de Uniwersytet Jagiellonksy



Mijn eigen presentatie ging over de ENOEL, het Europese netwerk voor open-onderwijsbibliothecarissen. Ik heb uitgelegd waartoe wij op aarde zijn, welke producten we hebben opgeleverd en gevraagd of er nog mensen in de zaal waren die óók lid wilden worden. Voorlopig was er in ieder geval belangstelling vanuit Tsjechië en Schotland (en de Verenigde Staten, maar die mogen geen lid worden, wel samenwerken uiteraard). De studente die als 'hulpje' bij de presentatie aanwezig was, gritste meteen de Poolse vertaling van onze Toolkit open education benefits die ik bij wijze van voorbeeld had uitgeprint, van tafel. Missie geslaagd, onze kracht zit onder andere in het toegankelijk maken van onze producten door ze óók te vertalen in alle Europese talen - meestal zijn dit soort producten alleen in het Engels beschikbaar.


foto: Jos van Helvoort

En dan nog de presentaties van de papers van Harrie van der Meer namens de UKB/SHB-werkgroep Information Literacy. In een vorige blogpost had ik al gemeld dat hij zelf wegens omstandigheden niet aanwezig kon zijn en Lieke en ik zijn presentaties overgenomen hadden. Dat is gelukkig goed gekomen; we hadden immers steeds de updates van de projecten tijdens de werkgroepoverleggen meegekregen.

De eerste presentatie, over het open badgesproject, was niet heel goed bezocht - we hadden de pech dat op hetzelfde tijdslot een aantal sessies over Artificial Intellegence & IL gepland waren die we zelf eigenlijk ook wel hadden willen bezoeken. Maar niet getreurd, we hebben onszelf er prima doorheen geslagen; we wisten zelfs het verschil tussen edubadges en microcredentials uit te leggen! Op het congres waren meer bibliotheken van hoger-onderwijsinstellingen bezig met (open) badges, maar niemand zo uitgebreid als wij met landelijk vastgestelde uitkomsten van de leerdoelen, dus daar mogen we best trots op zijn met z'n allen.

Meer weten over het project Edubadges Information Literacy (inclusief alle documentatie)? Zie de UKB/SHB Information Literacy website (stukje naar beneden scrollen).


foto: Jos van Helvoort

Onze tweede bijeenkomst was gelukkig beter bezocht: geen concurrentie van AI-bijeenkomsten en zelfs een heel leuke lezing vóór ons over media literacy

Het onderwerp was het delen van leermaterialen op het gebied van digitale geletterdheid en ging over het project Delen Digital Skills Onderwijsmaterialen (voor de details verwijs ik wederom naar de UKB/SHB Information Literacy website). De complexiteit van het project zat 'm in het precies bepalen van de scope (en dito taxonomie) van digital skills met de verschillende gelieerde werkgroepen. Leidraad hierbij is onder andere het DigComp Framework.

Er ontspon zich een leuke discussie over de vraag in hoeverre we ons bibliotheekonderwijs in  informatievaardigheden zouden moeten uitbreiden met digital-skillsonderwerpen als coderen, Indesign, bloggen en datageletterdheid.

En daarna de lezing na ons over Data Literacy for Master Level in University of Helsinki die mooi bij ons onderwerp aansloot nog even volgen en snel omkleden om op tijd te zijn voor het galadiner.

Voor meer Nederlandse inbreng (inclusief bezoekers en sfeer) zie hier en hier.

maandag 23 oktober 2023

De lezingen die begonnen met een vraag


Lezingen die beginnen met een vraag zijn eigenlijk het leukst om te bezoeken; je zit er meteen lekker in. Tijdens het ECIL-congres waren dat er twee.
De een begon met: 'Waar denken jullie dat er meer van zijn, vogelsoorten of referentiestijlen?' 
Hmm, dat was een moeilijke vraag, de meesten dachten vogelsoorten. Mispoes, dat bleken toch referentiestijlen te zijn. Meer dan tienduizend! Het was het begin van de lezing "Who cares?" Defining  citation style in scholary journals. De sprekers vroegen zich af waarom er toch zo enorm veel referentiestijlen zijn en waarom de wetenschappers zichzelf (en de studenten) daar zo'n last hebben bezorgd. Alsof ze niets beters te doen hebben! 

Om het antwoord hierop te vinden hebben ze een onderzoek uitgevoerd en in SCOPUS gekeken welk land er het meeste publiceerde. We mochten wederom raden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hadden we al snel, maar dat het derde land Nederland was? Daar was niemand opgekomen. De reden is waarschijnlijk omdat er relatief veel grote uitgeverijen als Elsevier in Nederland zijn. Verder hebben ze gekeken of de wetenschappers meer in hun eigen taal of het Engels hadden gepubliceerd. Qua Tsjechië en Litouwen (waar de onderzoekers vandaan kwamen) bleek dat ongeveer 60% te zijn. 

En de vakgebieden dan? Was daar iets zinnigs over te vertellen? Wat Tsjechië en Litouwen betreft wel: het eerst land bleek voornamelijk artikelen op het gebied van landbouw te produceren, terwijl het tweede land zich het meeste bleek te richten op de sociale en geesteswetenschappen. In algemene zin worden de meeste artikelen op het gebied van de medische wetenschappen gepubliceerd.

Ook was bekeken of het scheelde of de artikelen al dan niet in Open Access waren verschenen. Voor Tsjechië en Litouwen bleek dat er relatief veel in (diamand) open access verscheen.

In Tsjechië was de ISO-stijl dominant, voor de rest 'unnamed' en APA. De 'unnamed' kwam het meest voor in de natuur- en medische wetenschappen. 

Naar de uitgevers is nog niet in detail gekeken; dat staat nog open voor vervolgonderzoek.

De conclusie luidt dat de huidige situatie met zo veel referentiestijlen in ieder geval niet werkbaar is en een harmonisatie daarvan zeer welkom zou zijn, maar wie gaat dat organiseren? De uitgevers in ieder geval niet, die interesseert het blijkbaar niet en de Open Access journals vragen vaak niet om een bepaalde stijl, wel om een DOI. In Tsjechië wordt relatief minder vaak met DOI's gewerkt. 

Om de 'unnamed styles' te duiden hebben ze tijdens het onderzoek ChatGPT gebruikt. Die stijlen bleken vaak varianten op bekendere stijlen te zijn.

De voorzitter (een onderzoekster) merkte op dat het schrijven in een andere referentiestijl voelt als het huren van een auto, namelijk dat je eerst een tijdje stress ervaart omdat je de auto en alle knopjes nog moet leren kennen, maar dat het daarna wel begint te wennen, hoewel het nooit echt natuurlijk aanvoelt en je liever in je eigen auto rijdt.


De tweede lezing die met een vraag begon was getiteld Media literacy interactively and for all. De vraag luidde: wie gelooft dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden? Natuurlijk stak niemand zijn vinger op, want Thierry was niet in de zaal aanwezig. Van Tsjechië is bekend dat ongeveer 10 procent in complottheorieën gelooft (en ook 10 procent dat de Russische invasie van Oekraïne terecht was). 

Krystyna Paulova, de spreekster, zelf een gamer, is zeer actief op het gebied van het bestrijden van desinformatie bij het voortgezet onderwijs en senioren; haar team heeft verschillende MOOCs voor verschillende onderwerpen gemaakt over dit onderwerp, waarvan er enkele in het Engels vertaald zijn, en tevens een aantal open online textbooks (future books), gemaakt met veed.io.
Ze liet ons twee plaatjes zien en vroeg ons te raden welke van de twee gemaakt was met AI.

En alsof dat nog niet genoeg was, hebben ze ook nog een online escaperoom (deze is vertaald in het Engels) gemaakt, over een AI die de wereld wil overnemen. Bij het maken van het spel is ook gebruik gemaakt van AI, onder ander om een deepfake video te maken. Ze willen graag samenwerken en vroegen ons ze te volgen op Instagram.


vrijdag 20 oktober 2023

De keynotes op de ECIL



Het is niet altijd het geval, maar dit jaar stonden de keynotes soms wel héél erg ver af van de praktijk. Ze hadden achtereenvolgens als thema ethiek en informatievaardigheden (dat was trouwens nog wel enigszins praktisch en cool dat de spreker op z'n sandalen verscheen, waardoor je een soort Jezusgevoel bij hem kreeg; leuk dat hij het had over de inscriptie boven de ingang van de bibliotheek van Alexandrië: psychès iatreion, plaats voor heling van de ziel), een archipel van bibliotheek- en informatiewetenschappen met veel metaforen (zelf niet gevolgd, maar de reacties op dit praatje waren wisselend, van supervaag tot prachtig), sociaal-culturele benaderingen van informatievaardigheden (een erg abstract praatje) en interdisciplinaire en methodologische aspecten om de ervaring van informatie te diagnosticeren (mogelijk nog abstracter en dat na de avond van het galadiner, wat jammer was, want de spreekster, Monika Krakowska, bleek een ontzettend leuke vrouw, die op het galadiner zelfs nog een soort spontaan concert gaf - wát een stem! Adèle zoals je Adèle nog nooit gehoord had).

Soms zijn de mensen achter de keynotes leuker dan de keynotes zelf...


Maar als je toch de verslagen wilt lezen, meesterblogster Sheila Webber heeft ze allemaal netjes voor je verslagen:

A compass for what matters: virtue ethics and information literacy door Tim Gorichanaz

An archipelago of library and information science door Jenna Hartel

Socialcultural approaches to information literacy door Alison Hicks

The experience of information and the formation of information culture door Monika Krakowska en Sabina Cisek


Boekentips van Tim Gorichanaz:

1. Virtue information literacy flourishing in an age of information anarchy

2. Technology and the virtues: A philosophical guide to a future worth wanting

3. Invisible search and online search engines

4. Information cultures in the digital age

5. The expanding circle

6. Information experience in theory and design (zijn eigen boek)


woensdag 18 oktober 2023

Do widzenia, Kraków


 Nou, dat was een avontuur zeg! Eindelijk weer eens lekker Oost-Europa in voor een ECIL-congres. Dit congres vindt een keer in de twee jaar plaats en wordt bij voorkeur in Oost-Europese steden gehouden om het voor de Oost-Europeanen enigszins betaalbaar te houden. Niet dat het heel goedkoop was in Krakau, maar bepaalde producten waren wel minder duur dan bij ons. De cocktails bijvoorbeeld; die waren in veel gevallen goedkoper dan wijn!

Daar hebben we natuurlijk flink misbruik van gemaakt.


We, dat waren zeven deelnemers uit Nederland en twee uit België. Een bont gezelschap. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de congresgangers, overal vandaan, inclusief een boel deelnemers uit de Verenigde Staten. En alles was uitstekend georganiseerd. Goed hotel, goed en gevarieerd eten, alles liep op rolletjes. Heel anders dan toen ik er 13 jaar geleden was; wat een beetje Europees geld niet kan doen...


Over Europa gesproken: precies in het tweede weekend dat we er waren, waren er verkiezingen. Niet dat we daar heel veel van gemerkt hebben, maar er was wel bij tijd en wijle wel veel politie op de been en overal in de stad hingen verkiezingsposters. 


En uiteraard hebben we ook Auschwitz bezocht; bijzonder om dat met zo'n bont gezelschap vanuit alle uithoeken van de wereld te doen, en dat tijdens de oplaaiing van het aloude conflict tussen Israël en de Palestijnen. Gelukkig was er ook nog een andere excursie georganiseerd, namelijk naar de zoutmijn van Wieliczka, wat een en al pracht en Pools vernuft was; dat compenseerde de afschuwelijkheden mooi.


En als klap op de vuurpijl heb ik de laatste dag ook nog het Princes Czartoryski museum bezocht. Mét de dame met hermelijn van Da Vinci. Over schoonheid gesproken.....


Hoe de presentaties gingen lees je in de volgende blogpost. Eerst even uitblazen.



vrijdag 6 oktober 2023

Krakau here we come!


Weinig updates over het werk op deze blog de laatste tijd als ik de posts zo eens bekijk. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen, want ik ga weer op congres. Naar Krakau deze keer.

'Gewoon' weer naar het Europese informatievaardighedencongres dat nu niet meer elk jaar is, maar een keer in de twee jaar. De vorige editie was in z'n geheel online en heb ik dus maar overgeslagen.

Voor deze conferentie had ik in januari al braaf een paper ingediend en in april was deze uiteindelijk in z'n geheel gecheckt en goedgekeurd. Vóór de zomer de vlucht geboekt en het hotel geregeld. Zo ben je er eigenlijk het hele jaar al mee bezig, of eigenlijk negen maanden voordat het congreskind eindelijk ter wereld kan komen.

En als verrassing mogen mijn Apeldoornse collega Lieke en ik twee presentaties overnemen van een Amsterdamse collega die door omstandigheden zelf niet naar het congres kan gaan.

Als dat maar goedkomt!

zaterdag 30 september 2023

De avondshow


'Okay, en wie is er onder de achttien dan?'

Twee pubers steken hun handen op en lachen verlegen hun beugels bloot.

'Wat leuk dat jullie hier gekomen zijn,' zegt de publieksopwarmer, 'en met wie zijn jullie meegekomen?'

'Met opa en oma!' en ze wezen naar het keurige echtpaar dat naast hen zat.

'Wat leuk! En wat een ingewikkelde leeftijd hè, vijftien jaar zijn....ik weet het nog goed, het is de tijd van het vingeren in het fietsenhok en zo', wat de rest van het publiek deed schaterlachen en de jongen deed blozen tot in zijn onderbroek.

De toon was gezet; het zou een cabareteske avond worden bij Arjen Lubach, die prompt zelf verscheen. In mijn nativiteit dacht ik dat de televisieopnames dus zouden beginnen, maar niets was minder waar. 

'Goedenavond allemaal. Leuk dat jullie er zijn! Wie heeft er een vraag voor mij?'

En we barstten los als publiek. 

'Hebben jullie nog een vacature?'

'Misschien, het ligt eraan wat je kunt? Ben je grappenmaker of kun je met een camera overweg?'

'Nee, ik ben ICT-specialist', zei de zwaar bebrilde jongen van een jaar of achttien.

Hilariteit alom natuurlijk.

En een stuk of tien vragen over zijn carrière, team, lifestyle ('slaapt u tijdens de opnames altijd hier in de buurt of rijdt u terug naar Groningen?') volgden en Arjen gaf overal geduldig en met een kwinkslag antwoord op. Nadat hem gevraagd was naar zijn favoriete film (dat bleek Back to the future te zijn), vroeg iemand of hij de boeken die in het decor in de open kasten stonden allemaal gelezen had. 

Nee, dat had hij niet, want dat waren encyclopedieën. Het verhaal erachter was dat hij deze van zijn vader gekregen had. Het waren, nader verklaard, delen van de Encyclopedia Britannica die zijn vader voor een koopje (dat niemand deze ooit waardevolle encyclopedie meer wilde hebben met de komst van Wikipedia was de arme man blijkbaar ontgaan) had gekocht. 

Mooi was ook het moment dat een Syrische man vroeg of hij er wel eens aan had gedacht om Poetin en/ of Assad uit te nodigen. Daarvan was hij toch even van zijn stuk, maar ook daar wist hij een mooie draai aan te geven, namelijk dat hij zijn desk dan tot minstens in Den Haag zou moeten laten verlengen (en dan gauw wegtrekken).

Na deze vragenronde begon de show zoals iedereen die van televisie kent, behalve dat-ie soms onderbroken werd doordat er even iets opnieuw moest (bijvoorbeeld zijn rap omdat er mensen daarbij ritmisch mee gingen klappen waardoor het bitterkritische effect verdween en het meer op een carnavalskraker ging lijken). Hij bood daar netjes z'n excuses voor aan, zei dat hij dat van tevoren even had moeten zeggen en dat hij het een lief gebaar van ons als publiek vond dat we zo enthousiast meegeklapt hadden.

Onze hulp werd ook nog even ingeroepen toen er een klein meningsverschil ontstond tussen Arjen Lubach en Janine Abbering over de uitspraak van döner: moest dat dunner of deuner zijn? We klapten allemaal het hardst om Arjens dunner, misschien niet eens omdat we het met hem eens waren, maar omdat we nog meer van hem hielden door zijn enorme gastvrijheid, warmte, humor en professionaliteit dan dat we vóór de show al deden.

Het was de moeite waard geweest en we sloten de avond af met een broodje. Döner.

maandag 18 september 2023

High tea met worstenbroodjes


High tea met worstenbroodjes, in welke streek van ons land heb je de meeste kans op die combinatie? Juist, in het Peelgebied!

En dat is precies waar we dit weekend waren en wat we kregen bij onze high tea in het Toon Kortooms Park in Griendtsveen. Wat we daar deden? Ons jaarlijks uitje met de classici natuurlijk! Het is immers september, net voor prinsjesdag en dan gaan de prinsjes en prinsesjes klassieke talen altijd een weekendje weg. Dit jaar in het schitterende Amatisse klooster in Helenaveen.

De buzzwoorden waren naast fietsen, wandelen, vlinders, muggen en ooievaars dit jaar:

Gumi, vreugdewipper, WC-papier (flapje voor, flapje achter, een discussie die al sinds de oudheid woedt), Ierse sandwich (chips op brood bij het ontbijt voor arme gezinnen, ook ons beleg was op een gegeven moment op), bonte zandloper en top 2000 quizzing.

En verder hebben we vaak aan het Romeinse Rijk gedacht.

woensdag 13 september 2023

Fay en het jeugdsentiment


Wat leven we toch in een leuk dorp, met al 15 jaar een eigen mini-Oerol, oftewel festival de Oversteek! Een weekend lang allerlei bandjes, toneel- en dansgezelschappen en kunstenaars. Ze traden op en toonden hun werk in allerhande schuurtjes, kerkjes, weilandjes, cafés en zelfs in hotel Van der Valk!

Natuurlijk hadden we dit jaar ook heel veel geluk met het weer, maar andere jaren hebben we ook enorm genoten en was het ook meestal mooi weer. 

Hoogtepunt dit jaar was voor mij toch wel een weerzien met Fay Lovsky. Wat een geweldige artieste is/ blijft dat toch! Het publiek zat vol met 50-plussers, maar ook bij de jeugd deed ze het goed. Vooral toen ze aankondigde dat haar duopartner mandoline met één hand ging spelen. 'Kun jij dat ook mamma?' riep een van de meisjes die vooraan op een kussentje zat. Fay vond dat grappig en speelde daar goed op in, zodat ze helemaal in haar liedjes opgingen en daar commentaar op leverden. 'Iel', als het woordje kussen of vrijen viel. Helemaal verrast waren ze toen ze op de zingende zaag ging spelen.

Voor wie Fay Lovsky niet kent:

Ze had een grote hit met Christmas was a friend of mine:

 

En Don't feed the animals:


En hier zie je haar in de weer met de zingende zaag:


Maar ze heeft nog veel meer gedaan, waaronder ski-les geven tijdens de pandemie. Helaas in Canada, anders had ik wel een lesje van haar genomen!

maandag 4 september 2023

Keuzestress


Als je net als ik bij een meertje woont (in mijn geval de Lentse Plas), heb je bij mooi weer altijd last van keuzestress. Zal ik vandaag gaan zwemmen, kanoën of suppen? De mooiste dagen zijn die dat je alle drie kunt doen. Maar dan moet het wel weekend of vakantie zijn.

Gelukkig wordt de keuze soms vóór je gemaakt, bijvoorbeeld als het volle maan is; dan ga je natuurlijk met een hele club zwemmen in de avond. Plus een vuurtje stoken. En als het te hard waait, dan kun je niet suppen (wel kanoën op de sup, als je geen zin hebt om de kano op te blazen - we hebben wegens ruimtegebrek helaas alleen opblaasbare kano's).

Maar dat je op mooie dagen iets met of op het water moet, dat staat buiten kijf.

Ik begin onze professor Grieks dan ook steeds meer te begrijpen. Als we hem vroegen of hij het tentamen snel na zou kunnen kijken, zei hij steevast: 'dat ligt aan het weer'. Ik denk dat hij ook aan het water woonde. Maar of hij van zwemmen, kanoën, suppen of surfen hield weet ik niet. Misschien had hij wel een zeilbootje, wie zal het zeggen?

Hij had sowieso groot gelijk.

zondag 27 augustus 2023

Eén of twee monden?


'Is het voor één of twee monden?'

Die vraag kreeg ik toen ik het groentepakket van vrienden ophaalde. Zij hebben zich aangesloten bij een herenboereninitiatief bij ons in de buurt. 

Ze bedoelden uiteraard één of twee personen, maar als herenboer heb je natuurlijk een eigen jargon om je te onderscheiden van de gewone boer. Je blokkeert immers ook niet met je tractor de snelweg om je giftige hachje te redden.

En ik moet volmondig toegeven dat het ophalen van het wekelijkse pakketje de fietstocht waard is: heerlijk en eerlijk voedsel!

vrijdag 25 augustus 2023

Gepromoveerd


Na drie maanden revalidatie ben ik gepromoveerd en mag ik van de fysiotherapeut in plaats van mijn individuele begeleiding meedoen aan een fitnessgroepje. Een uur per week in een groepje trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Ik vind dat behoorlijk lux, want daar mag ik nog tot volgend jaar zomer gratis (nou ja, betaald door de zorgverzekering) aan meedoen. 

Gezonde mensen zouden daar kapitalen voor betalen; een groepje van vijf mensen met ongeveer dezelfde fysieke gesteldheid dat elke week bijeenkomt in de overzichtelijke fitnessruimte in de buurt. Geen gezeur van 'ik heb geen zin', want het hoort bij je behandeling. Je steunt elkaar, je legt elkaar dingen uit en als je er niet uitkomt, komt de fysiotherapeut erbij, die aan het eind ook nog een mooi circuitje voor het groepje heeft klaargezet. 

Je hoort mij (even) niet klagen over de gezondheidszorg in Nederland en als ik straks een killerbody heb, weet jij hoe dat komt!

zondag 6 augustus 2023

DOMunder: verrassend leuk uitje

Soms is het goed om lage verwachtingen van iets te hebben; dan kan het uiteindelijk alleen nog maar meevallen.

Zo ook met DOMunder. Wij (=Katharina en ik) hadden er geen hoge verwachtingen van, maar het leek ons toch aardig om het een keer te bezoeken. En - surprise - het was leuk en ook nog eens relatief spectaculair. Alles speelde zich af in twee kelders. In een van de kelders werd uitleg gegeven door twee stadsgidsen die gewapend waren met allerlei platen op een soort zeildoek dat ze op de grond gooiden als ze iets uit wilden leggen. Leuker dan altijd maar weer die beamer met powerpointplaatjes. Nostalgischer ook, alsof je weer les kreeg van je oude geschiedenisleraar. 

Ook leuk: je mocht alles aanraken! Ook de muur van het Romeinse castellum waar de dom op was gebouwd, met tufsteen uit de Eiffel. Heel duurzaam.

Na de geschiedenisles mochten we écht onder de dom; daar mochten we niets aanraken, wel beschijnen met de lichtpistolen die we kregen, waardoor het op een potje lasergamen leek. In het donker welteverstaan, want de tentoongestelde brokstukken konden niet tegen veel licht. Dat maakte het wel spannend, vooral omdat bij de lichtpistolen ook oortjes hoorden om informatie over de artefacten te krijgen door op de informatiepunten te 'schieten', waardoor we ook een soort bodyguards leken.

De stadsgids had al gezegd dat we allemaal naar het beginpunt moesten komen als we onweer en bliksem hoorden. Dan kregen we een animatie van de grote tornado van 1674 te zien waardoor de dom instortte. Vooral voor de kleintjes moet dit ontzettend indrukwekkend zijn geweest, die 'live' beelden van de ineenstorting van de dom op het grote scherm.

Daarna mochten we weer verder met onze lichtpistooltjes, schijnen op stukken steen met sporen van hondenpootjes en sandalen van Romeinse sandalen. 

Heel in de verte deed het me denken aan de Basilica Cisterne in Istanbul, die ik een jaar of tien geleden bezocht. Ook daar hadden ze de kelder mooi uitgebuit en -gebaat.

Het verschil: daar was het lekker koel tegen de verzengende hitte, hier was het droog tegen de overvloedige regen, die op ons dagje uit overigens gelukkig nog meeviel.


maandag 24 juli 2023

Mijn krachtige vader


Mijn vader was ziek en was daardoor genoodzaakt thuis in een ziekenhuisbed te verblijven. Door interne bloedingen was zijn HB gevaarlijk laag geworden; hij sliep veel en qua energie was mijn vader een schim van wat hij tot een paar dagen daarvoor nog was. De huisarts had hem opgegeven. Bezoek wilde hij niet meer ontvangen, behalve zijn kinderen en kleinkinderen. 

Samen met de voorganger hielden we een ceremonie waarbij alle kinderen en kleinkinderen aanwezig waren. Echt emotioneel werd het toen een van de kleinkinderen, mijn neefje dus, een prachtige afscheidsrede hield waarin hij zijn opa bedankte voor zijn gulheid, gastvrijheid, humor en kracht ('ik schepte tegenover mijn vrienden altijd op over jouw kracht, opa'). Ook mijn vader was zichtbaar geroerd; normaal worden dit soort dingen alleen op de begrafenis uitgesproken, maar dit was natuurlijk een veel mooier moment hiervoor.

Dat is inmiddels twee weken geleden. Mijn vader is inmiddels weer helemaal op de been. De huisarts had zijn kracht onderschat. Ik ben trots op mijn vader (en mijn moeder die dag en nacht met zorg en kunde over hem gewaakt heeft).

zondag 4 juni 2023

Nick Cave en Seán O'Hagan in het concertgebouw

Het was even spannend of ik het heuptechnisch al zou kunnen redden toen ik de kaartjes voor de happening bestelde, maar het leek me dat ik de kaartjes makkelijk kwijt zou kunnen als ik NIET zou gaan. Maar dankzij mijn allerliefste Cavemate Karen is het allemaal gelukt.

We hadden niet het onderste uit de kan gehaald door 's ochtends ook nog naar de signeersessie van beide heren in de Atheneum Boekhandel te gaan, maar zonder was ook mooi. Na afloop hebben we nog wel even de droneshow ter ere van het 150-jarig bestaan van het Van Goghmuseum meegepikt.

Maar eerst dé (talk)show dus.

Die bestond uit een interview van Seán O'Hagan met Nick Cave naar aanleiding van het boek Faith, hope and carnage. En Cave zou Cave niet zijn als hij niet meteen een grap had gemaakt bij binnenkomst: 'Are these the good seats or the bad seeds?' tegen het publiek dat achter hem op het podium zat. En ook ons, die voor hem zaten begroette hij hartelijk: 'you're all that smart dressed up!' De man heeft het vermogen om het te doen lijken alsof hij ons allemaal persoonlijk aankeek, zelfs de mensen op het balkon, waar wij niet zaten, nee, wij zaten op de derde rij in het midden, de best denkbare plaatsen.

Later bleek dat wij zo'n beetje tussen de fanclub (de Vortex, naar de song) zaten. Die hadden logischerwijs op net zulke topplaatsen gemikt als wij. En in tegenstelling tot ons waren zij wel naar de signeersessie geweest, zoals ze breed uitgemeten hebben op Instagram; daar herkenden we zo ook van, hoewel sommigen ook Vortex-tshirts hadden. Wat een feestje! Eerst een mooi interview door Seán, die niet altijd goed te verstaan was (Iers accent en neiging tot mompelen) en daarna was het publiek aan de beurt om vragen te stellen. 

Ik weet niet wat er in mij gevaren was, maar ik was de eerste die een vraag stelde, namelijk waarom hij niet af en toe stukjes in het Latijn zong; ik vond dat wel bij hem en zijn (bijbelse) teksten passen namelijk. 'In het Latijn zei je? Een taal die niemand verstaat? Ik heb wel eens in het Frans gezongen, maar beheers die taal niet, dus dat was fonetisch. Bovendien zou ik dan net een Italiaan lijken waarschijnlijk'. 'Je zou de vertaling erbij kunnen leveren of ik zou het voor je kunnen vertalen', probeerde ik nog, maar hij wou er niets van weten. Misschien heb ik echter wel een zaadje bij hem geplant en komt hij binnenkort met een Ave Susia. Na mij waren er nog een stuk of twintig mensen die een vraag stelden, de een interessanter dan de ander. Degenen die meer een verhaal wilden vertellen dan een vraag stellen werden handig door hem afgekapt: 'one sentence question please'. 

Behalve één vrouw. Ze zat op het balkon en wilde, zo zei ze, écht een goed verhaal vertellen. Hij liet haar half geamuseerd maar even. En daar kwam het verhaal hoor. Ze was vier jaar oud en was voor het eerst in de kerk. Ze had echter geen idee wat ze zich bij God moest voorstellen en op een of andere manier bedacht ze dat hij wellicht in de orgelpijpen zat en daar als het ware uitkringelde. Wat hij daarvan vond. 'God is voor iedereen anders, dus als jij denkt dat hij uit de orgelpijpen komt, dan is dat oké'. Zelf had hij al meerdere keren uitgelegd dat hij zowel wél als niet in een God gelooft. Dus ja, een god uit een oorgolpijp behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Een man uit het midden van de zaal wilde ook een vraag stellen, maar voordat hij daar aan toekwam, zei Nick dat hij hem herkende van de signeersessie en dat hij zich herinnerde dat hij een hele leuke vrouw had. Luid gelach natuurlijk. Een andere vragenstelster vroeg hij rechtop te gaan staan. 'Maar ik sta al rechtop, ik ben alleen wat klein!' Tja, daar moest hij zich even charmant voor verontschuldigen. Wat de vraag precies was weet ik niet meer, maar het was in ieder geval 'a big question for such a little person'. 

Wat mij betreft had Nick Cave de voorstelling mogen afmaken door nog wat te spelen - hij was immers toch in het Concertgebouw - maar dat zat er helaas niet in. Dan maar wachten op de volgende CD, die volgens hem in niets lijkt op zijn vorige werk en dat was ook het enige wat hij erover kwijt wilde.

Verslag van de signeersessie door het Parool (zie ook hier)

Foto-impressie door de organisatie (Brainwash)





woensdag 31 mei 2023

De Nederlandse Alkibiades


Als je de Arbeiderspers iets kunt nageven, dan is het wel dat ze alles uit de kast gehaald hebben om het nieuwe boek van Ilja Leonard Pfeijffer aan de man te brengen. Een persreis, minicolleges, optredens bij televisie en radio (hier en hier) en natuurlijk een rondgang langs de boekhandels.

En gelukkig (ja, ik ben ondanks al zijn ijdeltuiterij nog steeds fan van hem; hij schrijft gewoon prachtige boeken) deed hij bij zijn tour ook Nijmegen aan. Ik bezocht de lezing samen met mijn echtgenoot, wiens voorouders (aka de Perzen) ook in het boek voorkomen.

We hebben genoten, niet alleen van de man en z'n verhalen, maar ook van het publiek. In verband met mijn traagheid ter been ten gevolge van de operatie waren we er vroeg, zodat we een mooie plek (aan tafel) met goede stoelen konden bemachtigen. De plekken op de eerste rij (ook goede stoelen) waren al bezet door de grootste gretigaards. Dat gold ook voor de tweede en derde rij. De rijen daarachter bestonden uit dicht achter elkaar opgestelde klapstoeltjes, wat een vrouw de opmerking 'het lijkt wel Ryan Air hier zeg!' ontlokte.


Naast ons nam een vrouw plaats. Uit haar tas haalde ze een blocnote en pen tevoorschijn; 'ik kan me altijd beter op een lezing concentreren als ik aantekeningen maak'. Zij en haar man, die wat dichter bij de voorste rij op een gemakkelijke stoel zat, waren lid van een leesclub. Ik vermoed dat zij niet de enigen waren.

Anders dan bij andere lezingen was het een redelijk gemêleerd publiek, zowel qua man/vrouw als jong/oud. Eén jonge vrouw viel op door haar korte rok en netkousen. Eerst zat ze op de vierde rij, maar zodra ze de kans kreeg, wurmde ze zich samen met haar vriendin op de eerste rij. Vermakelijk om dit schouwspel vanaf een afstandje te bekijken. 

Om vijf over acht begon het geroezemoes en kwam de schrijver aangeschreden, in het gezelschap van de interviewster (Annemarie Haverkamp). Het was een leuk en openhartig gesprek en Ilja heeft ook nog wat voorgelezen. Een feit dat nieuw was voor mij was dat Pfeijffer in z'n jeugd klarinet heeft gespeeld en daar onlangs weer mee begonnen is. Het ontlokte aan Haverkamp de vraag of Alkibiades ook een instrument bespeelde. 'Hè?', dacht ik, 'dat staat toch (redelijk vooraan) in het boek?'. Oei, betrapt, ze had het boek dus niet (zorgvuldig) gelezen, terwijl ze net verteld had dat ze het al geruime tijd van tevoren in pdf-vorm gekregen had en in bed had gelezen. 

Mijn andere held, Nick Cave, zou het interview op zo'n moment meteen stopgezet hebben, maar Ilja deed of er niets aan de hand was en vertelde geduldig en bloemrijk het verhaal over de weigering van Alkibiades om de dubbele fluit te bespelen; dat was niet goed voor z'n mooie wangetjes. De lier was geen probleem, dus die bespeelde hij gewoon. Bij de boeklancering in Den Haag had de gelauwerde schrijver ter illustratie daarvan zelfs een echte Griekse lierspeler meegenomen; daar had ik graag bij willen zijn!

Maar ja, een mens kan niet alles hebben. Een (op verzoek) in het Grieks gesigneerd exemplaar is al heel wat, nietwaar?


Voor degenen die een indruk willen krijgen van het boek en de man: bekijk hieronder het fragment uit de uitzending van Buitenhof van afgelopen zondag en geniet!


donderdag 25 mei 2023

Als je de beste collega's ter wereld hebt


 Als je de beste collega's ter wereld hebt, weten ze waar je van houdt. 'Logisch', zul je misschien zeggen, 'je zit de hele dag met ze op een kamer.' 

Dat is misschien waar, maar het is geen enkele garantie natuurlijk. De collega's hadden aan kunnen komen met bloemen (houd ik van), plantjes (houd ik ook van), boeken en boekjes, daar houd ik zeker van. En dat weten ze. Maar het gaat om het specifieke, het scherpe, het precíes in de roos schieten.

Dinsdag kwamen ze op bezoek en dinsdag verscheen ook de nieuwste roman van Ilja Leonard Pfeijffer. Mijn collega's zouden mijn collega's niet zijn als ze niet precies dáár mee aankwamen. En ze moesten moeite doen; toen de eerste collega op het station aankwam, was de zending nog niet binnen. Meteen appte ze de tweede collega (de meeste van de collega's van mijn team komen met de trein), dat hij het boek moest proberen te bemachtigen; deze collega is van de iets latere shift, ook dat soort dingen weten we van elkaar. En ja, het was gelukt. Maar daar bleef het niet bij; ze hadden ook nog bier (Oedipus natuurlijk), nootjes en chocolade voor onder het lezen meegenomen.

Ik verlang ernaar weer aan het werk te gaan. Met zulke collega's heb je geen ziektereces nodig. Dat is gewoon familie, daar wil je je de hele dag mee omringen.

Maar goed, eerst nog even het boek lezen. De eerste zin beloofde al veel goeds: die besloeg meteen al een alinea met een stuk of tien bijzinnen. Heerlijk! Collega's bedankt!


maandag 15 mei 2023

Mag ik je wond zien?

 'Mag ik je wond zien?', vroeg de fysiotherapeut die ik nu wekelijks aan huis ontvang. 

'Pardon?'

'Ja, de pleister is er nu toch af?'

'Uhm ja, maar dan moet ik wel even de gordijnen dicht doen, voordat de hele straat mee kan kijken.'

Ik wist niet dat fysiotherapeuten tegenwoordig ook verstand van wonden hebben, maar het is wel efficiënt natuurlijk dat niet én de huisarts én de fysiotherapeut na de operatie aan huis hoeven te komen.

'Over een halve week zouden de hechtingen opgelost moeten zijn, en anders kun je ze ook zelf verwijderen met een pincet'. 

WÁÁÁT?

Ik hoop dat de hechtingen vanzelf oplossen, anders denk ik dat ik tegen die tijd toch maar even richting huisarts loop. Zelfwerkzaamheid heeft zo z'n grenzen.....

dinsdag 9 mei 2023

Verschillende behandelingen

 

Nou, het zit erop, ik heb een nieuwe heup. Been en prothese moeten nog wel een beetje aan elkaar wennen en de wond trekt nog behoorlijk, maar ik mag niet klagen.

En gelukkig ben ik uit het ziekenhuis en kan ik gewoon thuis en in de tuin uitrusten. Zelfs even op de laptop schrijven zoals ik nu doe, wat een verademing!

Of het zo vervelend was in het ziekenhuis? Nou eigenlijk helemaal niet; het was er zelfs gezellig. Soms was ik zo diep in gesprek met mijn buurvrouw aldaar dat we helemaal vergaten dat we ook nog een prikje of fotootje moesten en keken we verstoord op als zoiets moest. Zo van 'hé, we waren net lekker in gesprek, zie je dat niet?'.

Wat ons opviel, was dat de behandeling zo verschillend was. Tenminste, daar wees mijn 81-jarige buurvrouw mij op. Niet zozeer vanwege het leeftijdsverschil, maar door de verpleegkundige die je toevallig net trof. Zelf mocht ik bijvoorbeeld meteen de eerste nacht op de postoel, terwijl zij het had moeten doen met een soort bedpo waar de niets op 'gedaan' kreeg. Zij bleef met haar infuusje waar de slangen uitgehaald waren steeds haken, terwijl ik er meteen een kousje over kreeg om te voorkomen dat ik overal aan bleef haken.

Of zou het toch de persoon zelf zijn die dat afdwingt? Dat ze bijvoorbeeld meteen aan mij zagen dat ik - potdomme - wel even als een koningin behandeld wil worden en bovendien zo onhandig ben dat ik overal aan zou blijven haken als ik geen kousje over mijn infuus zou krijgen en ze dus een bloedbad wilden voorkomen?

CWZ only knows...

vrijdag 21 april 2023

'Ik wou dat jij mijn moeder was!'


Het moestuinseizoen is weer van start gegaan en dat was te merken aan de drukte op de percelen op het complex. Hele gezinnen waren uitgerukt.

Lekker naar buiten dus, maar ook: werk aan de winkel! Ons moestuintje is gelegen aan een laan met veel eikenbomen en eikenblad is niet goed voor de grond (die wordt daar zuur van) en moest dus opgeruimd worden. Lekker karweitje voor de zaterdag. Bruine blaadjes rapen.

Ik was nog geen vijf minuten bezig, of daar kwam een jongetje van een belendend tuintje me vergezellen. 

'Waarom doe je die bruine blaadjes allemaal in een plastic zak?' 

'Die zijn lelijk en stom, die wil ik niet in mijn tuin.' 

'Mag ik helpen?' 

'Ja hoor!'

Ik had er een tijdje een goede hulp aan. Af en toe liep hij naar zijn ouders toe en kwam hij met iets verantwoord lekkers terug. Ik mocht van zijn appelsap drinken en stukjes bananenchips en wortel van hem eten. We hadden het gezellig. Opeens zei hij: 'Ik wou dat jij mijn moeder was!'

Dat snapte ik wel; zijn eigen ouders waren druk bezig met omspitten van hun eigen tuintje en managen van hun andere drie kinderen - die konden hem niet zo veel aandacht geven als ik.

Na een tijdje kwam zijn grotere zus hem vergezellen. Die was meer van het praten dan van het werken.

 'Welke bloem vind jij het mooist?' 'Die blauwe, want daar zit een bij op', zei ik.

'Dat is geen bij, dat is een hommel!' 

'O.' 

'Ja, dat weet ik nog uit mijn hommel- en bijentijd' en ze somde alle verschillen tussen de hommel en de bij en detail op. 

Ai, viel ik even door de mand! Ik heb ze maar gauw naar hun eigen moeder teruggestuurd. Dan maar geen kinderen oogsten in de moestuin....

vrijdag 24 maart 2023

Bij de SURF webinar met ons uitgewerkte voorbeeld van open pedagogy

Weet je nog dat we vorige jaar samen met de docenten en studenten geschiedenis voor de Week van de Klassieken een digitale tentoonstelling over propaganda hadden gemaakt? Eigenlijk een noodgreep omdat we vanwege de lockdown geen fysieke tentoonstelling konden organiseren? Nou, dat heeft nog een paar mooie spin offs gekregen!

Ten eerste het filmpje over dit mooie project (maar daar had ik jullie al over bericht), ten tweede een eervolle vermelding in een blog van SURF over open pedagoy en ten derde een optreden samen met de SIG open pedagogy, SURF en de studenten (de docent kon helaas niet) tijdens de wereldwijde Open Education week. Zie hier het verslag van de webinar en hieronder de opname (ons stukje begint rond min.4:20):

 

 Zo zie je maar weer dat je nooit een good crisis moet wasten. Het levert je altijd mooie avonturen op (en de studenten ook)!

zondag 12 maart 2023

Edusourcesstandje

Afgelopen week was het wereldwijd Open Education Week. Dat konden we als bibliotheek natuurlijk niet langs ons heen laten gaan, dus stonden we met een standje in de bibliotheek om de landelijke website met open en online leermateriaal Edusources aan te prijzen. 

Dat leverde leuke gesprekken met studenten op. Een vraag was bijvoorbeeld 'hebben jullie die site zelf gemaakt?'. 'Nee, duh, dat hadden we wel gewild, maar dat heeft de landelijke organisatie SURF gedaan'. 'O, maar toch tof dat er ook materiaal van de Radboud Universiteit in staat, misschien kan ik er iets van gebruiken voor m'n scriptie'. 

Om de studenten te verleiden naar de stand toe te komen hadden we wat snoepgoed neergezet - het eigenlijke snoepgoed is de site zelf, maar het is wellicht wat al te hoog gegrepen voor de studenten om meteen te doorzien, hoewel sommigen de site wel kenden; de meesten hebben daar hebben daar toch wel wat extra uitleg voor nodig. 

Volwassenen waren makkelijker aan te spreken; deze hadden geen koptelefoons op of oortjes in als ze langs ons liepen en waren ook zonder snoepaanbod nieuwsgierig naar de website op het scherm. Eén van de mensen die ik aansprak bleek lifestyle coach te zijn en UB te gebruiken ter bestrijding van haar SOG-gedrag. Ze was bezig een lessenserie over darmgezondheid te maken en was meteen heel blij met wat we samen als auteursrechtvrij leermateriaal over gezondheidspreventie op Edusources vonden en was absoluut van plan dit te gebruiken bij het ontwerpen van haar eigen cursus. En als deze af was, wilde ze deze ook op Edusources zetten om deze wereldwijd verder te delen. Of er ook Engelstalig materiaal op stond? Ja hoor, bakken!

En ook sommige docenten hebben we van het nut van landelijk delen van hun onderwijsmateriaal kunnen overtuigen. 'Maar ik ga toch niet zo maar onderwijsmateriaal waar ik zo veel tijd aan heb besteed delen?' 'Maar door het te delen kunnen er toch juist nog meer mensen profiteren van je goede werk, misschien zelfs in oorlogsgebieden? En je hebt het toch in werktijd gemaakt, dus betaald van ons belastinggeld?' 'Tja, zo had ik er nog niet naar gekeken.'

In principe bemensten we de tafel en het grote computerscherm met z'n tweeën, maar er waren momenten dat we allebei het honk even moesten verlaten, bijvoorbeeld voor een sanitaire stop, even wat folders uit te delen of iemand de weg te wijzen. Op een van die momenten was de stand even onbemand. En reken maar dat de studenten als aasgieren op het snoep afkwamen. Blijkbaar was het snoep toch interessanter dan wij?

Ach, het is de studenten gegund. Evenals het platform Edusources, een schatkist in wording.

zaterdag 4 maart 2023

Trapveldje (12)


Ik houd van trapveldjes. Vandaar dat ik jullie in het verleden heb meegenomen in het tot stand komen van het trapveldje in Lent (klik maar op de hastag trapveldje hieronder), zo ongeveer op de plaats waar het noodschoolgebouw van onze kinderen stond.

Sinds enkele jaren is het trapveldje af en wordt het gebruikt waar het voor bedoeld is: lekker bewegen en elkaar ontmoeten door kinderen (en vaders en moeders) in de buurt. Ik kan niet wachten totdat ons kleinkind Xavi (Xaaf voor intimi) er een balletje gaat trappen.

zondag 12 februari 2023

Vrolijke update


Je zou bijna kunnen denken dat ik een vette vakantie heb gehad, zo lang als ik niet geblogd heb. Maar niets is minder waar, ik heb het druk gehad. In januari en februari? Maar dan is er toch juist niets te doen?

Nou, bij ons wel! We hebben er in korte tijd namelijk drie kinderen bij gekregen: een kleinzoon, een dochter die weer een tijdje bij ons in huis komt wonen en een schoonzoon die het bij ons ook gezellig vindt.

Het is pure rijkdom, maar niet zo bevorderlijk voor het bloggen. Dry January heb ik dit jaar ook maar overgeslagen - te veel te vieren. Hopelijk hebben jullie het ook fijn gehad de laatste tijd. 

We spreken elkaar nog. Toch?