dinsdag 30 juni 2009
maandag 29 juni 2009
Latijn elitair?
zondag 28 juni 2009
Wereldreis
zaterdag 27 juni 2009
De speeltjeskeuze
Het is weer blogkermis! Deze keer is het thema: kiezen tussen web 2.0 applicaties. Want er komt wat op de (gratis) markt op dat gebied! En voor je het ene onder de knie hebt, komt de volgende handige tool er al weer aan. Welke keuze is nou verstandig? Het is moeilijk, omdat je niet kunt voorspellen welke hype een blijvertje zal blijken te zijn en welke niet. Want wat als je je bedrijfsprocessen hebt aangepast op iets wat niemand meer gebruikt? Het lijkt me in ieder geval goed van alle toepassingen kennis te nemen en alle ogen en oren goed open te houden. Bovendien zul je ongelooflijk flexibel moeten zijn en meer lef dan ooit tevoren moeten tonen. Ontstoffen zeg maar gerust. Niet eeuwen vergaderen over een verandering. Doen! Zeker in tijden van krimpende middelen.
De moeilijkheid zit 'm onder andere daarin, dat snap ik, dat je geen rechtstreekse SLA's kunt afsluiten met de aanbieders van de diensten. Als er bijvoorbeeld iets verandert, wat jou niet zo goed uitkomt als bedrijf, sta je minder sterk in het eisen van het terugdraaien van de veranderingen. Ik merk dat als particulier ook; ineens zijn de volgers van mijn blog aangesloten bij Google Friends. Ik kan daar niets aan veranderen. Aan de andere kant kun je wel dingen aangeven, waar serieus naar gekeken wordt en soms wordt je advies nog opgevolgd ook!
In ons geval - het geval van de universiteitsbibliotheken - moeten we zorgen dat we op z'n minst in de pas blijven lopen bij de wetenschappers. En aangezien dit een groep is waar veel kennis aanwezig is, moeten we zorgen dat ze niet alleen consumeren, maar ook participeren (in dit geval betekent dat ook profiteren). En mochten ze iets willen, maar niet weten hoe dat moet, moeten wij ze daarbij kunnen ondersteunen. Dat zou tenminste mooi zijn.
Bij de UB Amsterdam heeft men web 2.0 (rss) ingezet voor het aanbieden van aanwinstenlijsten (bij andere UB's doet men dit via blogs en Flickr).
Ik kan zo gauw geen voorbeeld noemen van wat onze UB aan web 2.0 toepassingen inzet voor haar klanten, maar als iemand wil, kan-ie aanvullen! Er is in ieder geval wel een werkgroep opgezet om de mogelijkheden te inventariseren.
De Nijmeegse wetenschappers zetten intussen op allerlei gebieden wèl web 2.0 in, bijvoorbeeld een oratie 2.0, een onderzoek (ontsluiting van een Middeleeuws boek) op opzetten van een interdisciplinair onderzoek met behulp van een wiki, blogs en ga zo maar door.
Gelukkig hoef ik die keuzes niet te maken; ik ben maar medewerker bestuurlijke informatievoorziening, dus vèr op de achtergrond! Maar ik kan me natuurlijk ontwikkelen tot medewerker bestuurlijke informatievoorziening 2.0. Ik zal er de komende tijd nog eens over nadenken welke middelen ik daar nou voor in kan zetten!
Archeologisch vondstje
vrijdag 26 juni 2009
In de ban van mijn vader
woensdag 24 juni 2009
De bruiloft van tante Marrëtte
Hoe laat is het?
Altijd leuk, zo'n filmpje van YouTube.
dinsdag 23 juni 2009
Bijles
zondag 21 juni 2009
Vaderdag
zaterdag 20 juni 2009
Tennisbaan
Douchen met handschoenen
Ook zin in Griekenland
Bovendien is er sinds gisteravond een waanzinnig nieuw Akropolismuseum te bewonderen. Dat zou ik best eens willen zien.
Weet je, het zal er wel mee te maken hebben dat ik überhaupt zin heb in vakantie. Wij zitten dit jaar als regio zuid bij de laatste shift. Het jaar lijkt daardoor zo lang.....
website nieuwe akropolismuseum (bij het Parthenon, sorry, de Parthenon, leerden wij van onze prof klassieke archeologie (het is namelijk de naos parthenon, de tempel van de maagden)
vrijdag 19 juni 2009
Zin in Rome
Ik krijg de laatste tijd weer steeds meer zin om naar Rome te gaan. Ik ben er uiteraard wel vaker geweest (tijdens de studie en een aantal keren als reisbegeleider), maar nog nooit op individuele basis. Volgens mij moet het inmiddels redelijk goedkoop lukken.
donderdag 18 juni 2009
NEEEE!!!
Quinta decima
woensdag 17 juni 2009
Afrossen 2.0
Ik heb mooie dromen; laat ze uitkomen, zodat dit soort grappen niet meer gemaakt hoeven te worden....
dinsdag 16 juni 2009
Stoppen met bloggen
Maar ik zag pas een netjes door de immer ijverige Edwin vertaalde vragenlijst met betrekking tot dit onderwerp voorbijkomen en ik dacht: laat ik die vragen ook eens bij wijze van reflectie voor mijzelf beantwoorden en met jullie delen (want jullie weten: ik houd van delen, anders zou ik geen blog hebben):
1. Welke doelen heeft dit blog? Bereik ik die doelen ook?
Geen speciale doelen, anders zou ik er acuut mee ophouden! Egoïst als ik ben, schrijf ik vooral over dingen die ik zelf leuk vind. Als jullie ze ook leuk vinden, is dat mooi meegenomen. Of hoewel, ik houd natuurlijk ook wel een beetje rekening met jullie.
2. Ben ik geïnteresseerd in het onderwerp?
Als ik niet in dingen geïnteresseerd ben, ga ik er ECHT niet over schrijven!
3. Geeft het posten van berichten bevrediging?
Ja, dan is het uit mijn hoofd. Soms ga ik stiekem even kijken of er al reacties zijn; daar ben ik - nieuwsgierig als ik ben - altijd wel benieuwd naar.
4. Hoeveel posts schreef ik in de afgelopen maand?
16 tot nu toe. Inclusief deze: 17.
5. Heb ik tijd genoeg om het blog te onderhouden?
Eigenlijk niet; het is een keuze. Sinds ik blog en blogs lees, kijk ik minder televisie.
6. Leest iemand mijn blog?
Ja, dat kun je zien aan de reacties. Verder reageren er vaak mensen 1.0 op mijn berichten.
7. Heb ik er voldoende tijd aan besteed?
Ja, al moet je vooral niet te veel tijd besteden aan het schrijven van een post; dan gaat het spontane ervan af. Het verzinnen van een blogpublicatie doe ik overigens vaak op de fiets van en naar het werk.
8. Zie ik mezelf nog steeds schrijven op dit blog over 18 maanden?
Ja, misschien minder frequent.
9. Groeit de niche of verdwijnt die?
Die groeit vreemd genoeg.
10. Levert het blog iets op?
Niets in financiële zin. In ieder geval wel in de zin van leuke contacten en misschien doet het iets qua personal branding, om maar eens een hippe term te gebruiken.
11. Draagt het blog iets bij aan mijn 'profiel en expertise'?
Ja, je laat andere kanten van jezelf zien dan normaal en je leert er wel van.
12. Levert het blog nog andere dingen op?
CO2 uitstoot.
13. Geeft het blog mij energie of zuigt het me leeg?
Over het algemeen geeft het me energie.
14. Groeien het verkeer naar en de inkomsten uit het blog of juist niet?
Ik ben nog geen miljonair en houd vooral van langzaam verkeer.
15. Voelen de lezers zich betrokken bij de inhoud van het blog?
Vermoedelijk wel. Ze komen er namelijk ook zelf in voor.
16. Wat zeggen lezers, als ze commentaar geven op het blog?
Kijk zelf maar!
17. Wat schrijven andere bloggers over mijn blog?
Dat ze de stukjes over het alledaagse leven het leukst vinden, dat ze mijn stijl af en toe op die van Martin Bril vinden lijken, maar dan afwisselender van stof. Dat is echter te veel eer.
18. Heb ik iets origineels en nuttigs te zeggen over het onderwerp?
Welk onderwerp?
19. Wat zou ik nog meer kunnen doen met de tijd die ik besteed aan dit blog?
Lezen, korte verhalen schrijven, lange verhalen schrijven, gedichten schrijven, televisie kijken, sporten, wandelen, fietsen, een taal erbij leren, in de tuin zitten, truien breien, speksteen bewerken, eindelijk leren hoe die naaimachine die al jaren bij mij op zolder staat nou werkt en daar kleren mee maken of herstelwerkzaamheden van kapotte kleding of dekbedovertrekhoezen mee verrichten, opruimen, meer uren werken, foto's bewerken, tijd aan mijn kinderen & man besteden, vrijwilligerswerk verrichten, een EHBO-cursus volgen, yoga (het konijn en de kameel moet ik nog leren), me bezatten....
20. Welke impact zou stoppen met bloggen hebben op mij en mijn lezers?
Een van de moeilijkste dingen die er zijn: het meten van impact. Wat jij, waarde kamergenoot?
Jammer
Quarta decima
maandag 15 juni 2009
Tertius decimus
vrijdag 12 juni 2009
Onze man
Hij is natuurlijk gewoon zijn werk aan het doen: het verslaan van de verkiezingen voor zijn krant, de NRC. En voor de Washington Post natuurlijk.
Nou ja, dan maar een twitteraar ter plekke volgen: Dennis Hilgers, cameraman van NOVA.
P.S. er zullen weinig tweets meer volgen van 'ome Dennis' uit Iran, want zijn presspermit is zojuist ingetrokken. Dan zal de NOVA-aflevering van gisterenavond wel voorlopig de laatste uit Iran zijn....
Onze man is trouwens wel te volgen op twitter (hm, niet meer).
En te zien bij het RTL 4 journaal. Hem kunnen ze het land niet uitzetten, want hij WOONT al 8 jaar in Iran en is getrouwd met een Iraanse.
Geluk
donderdag 11 juni 2009
Haantjes
woensdag 10 juni 2009
Undecimus
Nomen est omen
dinsdag 9 juni 2009
Canvas
maandag 8 juni 2009
41
zaterdag 6 juni 2009
Collier-volger
Als iemand nog een nieuw sierraad over heeft, bezoek vooral haar weblog! En site!
Leve de moderne marketing!
Collier
vrijdag 5 juni 2009
PVV-carnaval
donderdag 4 juni 2009
Vrienden en volgers
Ongeveer gelijktijdig merkte ik dat ik een nieuwe volger heb, Garri. Het is een Spanjaard en ik heb nog nooit van hem gehoord. Hoe is hij mij in 's hemelsnaam op het spoor gekomen?
ofwel volgens de vertaalservice van Google, waardoor alles helemaal duidelijk wordt:
dinsdag 2 juni 2009
Asperges
En dan nog een raadsel: wat betekent de volgende zin: Caesar ad liveras perges assure augur requies?
maandag 1 juni 2009
Continurooster
In de onderwijscao (en die van ons geloof ik ook) staat dat je maar 5 ½ uur achter elkaar mag werken en dat je dan echt een pauze van een half uur moet houden.
Op de school van mijn kinderen gaan ze dit gegeven misschien uitbuiten door de kinderen al om 14 uur naar huis te sturen. De juffen hebben dan namelijk precies die 5 ½ uur gewerkt; de school begint om half negen.
Men is namelijk het gedoe rondom het overblijven zat: er zijn niet voldoende overblijfkrachten en die krachten die er zijn, zijn niet gekwalificeerd genoeg. Sommige kinderen schijnen in ieder geval flink 'los' te gaan tijdens de overblijf. Dat vinden de leerkrachten lastig en daarom zouden ze liever zelf de overblijf overnemen.
En de vrije woensdagmiddag wordt gelijk ook maar even verruild voor een vrije vrijdagmiddag.
Dat heeft nogal wat consequenties:
- het aantal lesuren vermindert fors (de buitenspeeltijd wordt in de nieuwe regeling voor het gemak lestijd genoemd)
- de werktijden van de ouders zijn aangepast aan schooltijden tot 15 uur; zij zullen in veel gevallen iets nieuws moeten regelen (tantae molis erat....)
- de kinderen kunnen niet meer tussen de middag naar huis, of zoals mijn zoon (en soms dochter), lekker een uurtje voetballen tussen de middag en daarna fris weer aan het middagprogramma beginnen
- een deel van de inkrimping van de lesuren wordt opgehoest door vermindering van het taalprogramma; en dat is al zo minimaal! Terwijl er juist alom gepleit wordt voor méér aandacht voor taal op het basisonderwijs.
- de woensdagmiddagcompetities van de sportclubs komt in gevaar; er zijn nog maar weinig scholen zonder vrije woensdagmiddag.
Gelukkig werd er door de school nog wel een ouderavond over het continuerooster georganiseerd om het draagvlak in de ouders te testen.
Op de een of andere manier nam mijn vertrouwen niet echt toe die avond, vooral niet toen de directeur de avond begon met de opmerking: 'Ja, dat continurooster is het gesprek van de dag op het schoolplein, net als overigens de scheiding tussen Jan en Yolanthe.'
Zo begin je zo'n avond niet. Mij heb je dan in ieder geval niet mee.