zaterdag 31 augustus 2013

Hildegard (en Mieke) event


De inkt van mijn vorige blogpost was nog niet opgedroogd, of ik zag dat er op woensdag 18 september door het Soeterbeeckprogramma een Hildegardevenement wordt georganiseerd waarbij Mieke een van de sprekers zal zijn.

Uit de aankondiging blijkt dat het een gevarieerd programma zal worden:

Mystica, schrijfster, componiste, geneeskundige, politica - abdis Hildegard van Bingen (1098-1179) was een veelzijdige vrouw maar ook iemand die alle aspecten van het leven met elkaar wist te verbinden. Haar mystieke teksten, haar poëzie, haar geneeskundige werk én haar politieke activiteiten ademen alle dezelfde holistische en praktische geest. Daarin schuilt haar zeggingskracht voor de huidige tijd.

In een gevarieerd programma wordt ingegaan op de denkwereld van een van de meest fascinerende geesten uit de Europese geschiedenis.

Sprekers
Inigo Bocken is filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut voor spiritualiteit in Nijmegen.
Bernice Fransen is danseres.
Dirk Hanssens osb is prior van de benedictijnerabdij Keizersberg bij Leuven.
Mieke Kock-Rademakers is classicus en filosoof en vertaalster van het werk Scivias van Hildegard van Bingen.
Thomas Quartier is theoloog en onderzoeker op het gebied van Rituele en Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Joos van Vugt is historicus en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma.
Hans Wilbrink is neerlandicus en sociaal wetenschapper en deskundige op het gebied van de mystiek van Hadewijch en Hildegard van Bingen.

En dat voor 9,50 euro. See you there!

woensdag 28 augustus 2013

Hildegard en Mieke


Hoewel je vandaag geloof ik eigenlijk aandacht zou moeten besteden aan 'I have a dream', besteed ik toch liever aandacht aan 'I have a vision'.

De aanleiding is een radioprogramma, waar mijn oud-collega Mieke Kock gisteren te gast was vanwege haar vertaling van de Scivias (ken de wegen) van Hildegard von Bingen, die op jonge leeftijd al visioenen had en vorig jaar eindelijk heilig verklaard is.

Het leuke is dat Mieke zo prachtig zichzelf blijft in dit radioprogramma (de gids.fm), waarin ze geïnterviewd wordt door Felix Meurders. Alsof ze nog steeds mijn collega is die haar leerlingen onderwijst en fijntjes wijst op diepere betekenissen en het belang van de grammatica in de Latijnse tekst. Maar ze is allang met pensioen. Vandaar dat ze ook tijd heeft voor de vertaling.



Ja, het was me er een. Hildegard natuurlijk, maar ook Mieke. We hebben veel gelachen en meegemaakt, want we moesten ons samen staande houden in de sectie klassieke talen van het Titus Brandsma Lyceum, die verder uit twee heren bestond. Niet dat die vervelend waren, integendeel, maar wel heel erudiet en gevat. Onze sectievergaderingen waren dan ook altijd hilarisch.

Vandaar dat we elkaar dus nog steeds minstens een keer per jaar zien. Samen met de heren. Nee, ik denk niet dat Mieke zelf ooit kloosterlinge zal worden.

Maar begaafd is ze wel.

maandag 26 augustus 2013

Geschiedenisgrapjes

Kijk, zo heb je nog wat aan je historische kennis; kun je de cartoons uit de volgende collectie tenminste begrijpen:

 

 
 

Rara, wat bestelde de Romein als hij ra bestelde?

via Saskia Stegeman

zaterdag 24 augustus 2013

De ontdekking


Weet je nog dat ik een jaar of twee geleden zo enthousiast vertelde over de app Radio Gemist van de VPRO? Welnu, die is er niet meer, of in ieder geval wordt-ie niet meer verder gevuld. Balen voor deze radioluisteraar-van-programma's-op-het-moment-dat-ze-dat-zelf-wil.

Enkele weken geleden kwam er een mededeling dat je voortaan de podcasts van je favoriete radioprogramma's maar moest downloaden. Hmm, getsie, en dan je iPad dus weer iedere keer aansluiten op je PC om ze op te halen.

Wat dit meisje toen echter nog niet wist, maar nu wel, was dat er een app podcasts bestaat, waarmee je de podcasts kunt binnenhalen zonder je tablet op de computer aan te sluiten. Wat een uitvinding! Ik ben er nu al enkele weken de trotse gebruiker van.

En de mooiste ontdekking die ik daarop deed vind ik de podcasts van de Literature Late Night shows met interviews met schrijvers over hun nieuwste boek door Abdelkader Benali en Oscar Kocken van de Bibliotheek Den Haag.

Ik kijk er iedere keer weer van op hoe de vernietiging van het één de ontdekking van het ander mogelijk maakt. Een wreed, maar uiteindelijk tóch mooi mechanisme.

Heel erg bedankt, VPRO, voor het teloor laten gaan van de app Radio Gemist.

maandag 19 augustus 2013

Bibliotheektoets


Natuurlijk kon ik het niet nalaten om bij de Purpose Games waar ik het zaterdag over had, even op 'library' te zoeken, en warempel, er waren bibliotheektoetsjes.

Deze was het aardigst.

zaterdag 17 augustus 2013

Genoeg te doen.....


..... in Lent dit weekend!

Test je kennis


Leren en toetsen door middel van spelletjes is leuk. Met Purpose Games kun je zelf spelletjes voor een bepaald didactisch doel maken.

En spelen natuurlijk! Test middels dit spel je kennis van de Romeinse provincies. En met dit spel je kennis van de belangrijkste historische figuren. Met dit spel leer je het Griekse, en met dit spel het Arabisch alfabet.

Enfin, de mogelijkheden zijn eindeloos. Leef je uit!

woensdag 14 augustus 2013

Luisterbieb


Toen ik eenmaal een paar boeken van de vakantiebieb gedownload en lekker gelezen had - ik vond vooral de biografie van Patti Smith leuk - viel mij op mijn iPad ook opeens het logo van de luisterbieb, dat in dezelfde huisstijl is gemaakt, weer op. O ja, die hadden we ook nog.

Hup, en daarop in een paar verloren uurtjes met veel plezier een college van David Rijser over de Odyssee van Homerus beluisterd. Best leuk, een soort MOOC zonder beelden. En voor altijd beschikbaar.

Gratis.

Dat kan niet gezegd worden van het op handen zijnde 'Spotify'- abonnement dat de uitgevers voor de Nederlandse e-booklezers voor ogen hebben; de verwachting is dat het abonnementskosten daarvan zo'n 20 euro per maand zullen gaan bedragen.

Ga ik niet betalen. Doe mij maar de vakantiebieb, net als de rest van de (nu al) 90.000 mensen die de app gedownload hebben. Ik blijf per slot van rekening Nederlander en dobber dus het liefst rond op een gratis zee.

zondag 11 augustus 2013

Wat nou data is?


Je ziet het steeds vaker, waarschijnlijk in navolging van het Engels: data is, metadata is, in plaats van data zijn en metadata zijn. Zal ik het nog één keer uitleggen dan?

Data is het meervoud van datum (gegeven), net als musea het meervoud is van museum. Men zegt toch ook niet musea is, maar musea zijn gebouwen waar kunstvoorwerpen tentoongesteld worden.

Sorry, dat moest er even uit #taalpurist.

En nu we toch bezig zijn: het is geen Herákles, sportjournalisten, maar Hérakles.

Trek het je niet aan, of toch eigenlijk liever wel. Mooie (sport)zondag!

zaterdag 10 augustus 2013

Verschil


Een voor een kwamen de dozen met schoolboeken binnen.
Eerst die voor mijn zoon. Die keek niet blij en wilde 'm dus ook niet openen, laat staan de inhoud ervan kaften. 'Zet maar boven, want ik wil voorlopig nog niet aan school denken, ik heb nu vakantie!' De typische 'in het nu leven' - reactie, zoals je die wel vaker bij jongens van een bepaalde leeftijd aantreft.

Wat een verschil met toen die voor mijn dochter binnenkwam! 'O mamma, ik ben zo benieuwd wat er in zit en hoe het boek voor economie eruit ziet! Ik heb nu al zin om ze te kaften. Zal ik net als vorig jaar weer aparte kleuren voor de talen doen? Ik moet wel effen kaftpapier hebben, want dan kunnen we er op schrijven als we ons vervelen tijdens de les. Oh nee, er is alleen nog maar zwart kaftpapier van D, want het mijne hebben jullie voor inpakpapier gebruikt. Mag ik nu kaftpapier gaan kopen? Ik wil mijn boeken wel weer zelf gaan kaften, want ik moet het wel goed blijven oefenen, voor als ik zelf later kinderen krijg; dan kan ik het hun ook leren. Of zouden ze dan alleen nog maar digitale schoolboeken hebben?'

Ehh, een slimme meid is sowieso op haar toekomst voorbereid....

vrijdag 9 augustus 2013

Sarcofaag

Ook mooi, - en dan houd ik erover op - een TED-Ed over (de oorsprong van het woord) sarcofaag:



via infocaris

dinsdag 6 augustus 2013

Het is een hele lés!


Je herinnert je hem vast nog wel, die video die ik gisteren plaatste over het leven van een Romeinse puber. Toen ik 'm gisteren zelf nog eens goed bekeek, bleek dat je aan het begin ervan kunt doorklikken naar 'de volledige les' op TED-Ed.
En dat is best leuk, want op die plek staan vragen en verdiepingsstof bij de video.

Zó in een les te gebruiken of om je eigen kennis te testen en te verdiepen, kijk hier maar!

Bij TED-Ed vond ik ook een les over (het lot van) meisjes in de oudheid. Good old Lucius van het vorige filmpje komt daar ook nog even een kijkje nemen.



Funny stuff!

maandag 5 augustus 2013

Het leven van een Romeinse puber

Hoe het leven van een Romeinse puber eruitzag, wordt mooi weergegeven in onderstaand filmpje:



Heel andere 'games' dan tegenwoordig!

zaterdag 3 augustus 2013

Wielrennen zonder EPO


En ineens lag daar een jongen aan de kant van de weg. Hij leek zijn hand op te steken en iets te zeggen. Help? Ik had het nog niet helemaal door - ik heb soms wat tijd nodig om dingen tot me door te laten dringen en het was heet - maar een meisje dat achter mij fietste snapte het wel meteen. We stopten dus en knielden neer bij de jongen. Hij had inderdaad hulp nodig, want hij was uitgedroogd. Gelukkig had het meisje een flesje water bij zich, dat hij dankbaar en met trillende handen aanpakte. Het ging niet zo goed met hem. We besprenkelden hem met water.

Langzamerhand kwamen we te weten dat hij vlak bij huis was, maar echt niet verder kon; het was te warm, hij was uitgedroogd en hij had een lekke band; dat was ook de reden dat hij met fiets en al gevallen was. Op het moment dat hij die lekke band kreeg had hij namelijk verder moeten lopen en de heuvel op was net te ver. Toen hij nog fietste had hij wat verkoeling door de wind, maar toen hij moest lopen niet meer.

Z'n telefoon ging, maar hij kon 'm niet opnemen; dat deed het meisje voor hem. Het was z'n vriendin (die hij daarvoor misschien had proberen te sms'en?), die samen met hem in de flat dichtbij woonde. Ze zou naar hem toekomen.

Intussen was er nog een jongen bij komen staan. Die kon eigenlijk ook niet veel doen, maar stelde voor de jongen te verplaatsen naar een schaduwplek. Dat leek wel een goed idee. Dat zijn vriendin eraan zou komen was ook een prettig idee. 'Eh, ik moet een trein halen, dus kan ik hem bij jullie achterlaten?', vroeg het meisje. 'Eh, ik moet ook een trein halen, dus vind jij het goed om voor hem te zorgen?', vroeg de jongen. Eh, ja, prima.

Dus ik ondersteunde de jongen op zoek naar een schaduwplek. 'Nee, laat je fiets maar staan, die pak ik zo wel'.

Gelukkig kwam z'n vriendin eraan, haar gezicht hoogrood, want ze had ook net gesport. Ze bleek verpleegkundige te zijn en wilde een ambulance bellen; dat wilde hij niet. Ik mocht gaan, gebaarde het meisje.

Mijn taak zat erop. Fietsen zonder EPO in die enorme hitte was niet zo'n goed idee, besloot ik.