woensdag 31 augustus 2011

Opmerkelijke nieuwtjes over taal


Nieuwtjes over taal, ik lees ze altijd graag en onze taal is daar een rijke bron voor, met elke dag een stuk of 3 à 4 taalnieuwtjes. En soms veer ik even op, omdat het nieuws zo opmerkelijk is.

De oogst van enkele weken opmerkelijk taalnieuws:
  • Talen leren gaat gemakkelijker op latere leeftijd.
  • De Hongaarse overheid wil af van Engels als eerste tweede taal. De reden: Engels is te makkelijk. Dat vind ik toch wel redelijk stuitend. Het lijkt me toch op z'n minst nuttig om Engels als tweede taal te leren. Wel is het zo dat je aan een kwartiertje per dag met een taalrobot genoeg schijnt te hebben om de Engelse taal machtig te worden.
  • Een mens zou in theorie onbeperkt talen kunnen leren, hoewel een stuk of 8 vloeiend in praktijk toch al heel veel is. Het leren van een taal die verwant is aan de jouwe, duurt ongeveer 500 uur, het leren van andere talen neemt meer tijd in beslag. Maar je moet ze wel bij blijven houden, anders zakken ze weg in je geheugen. Echt jaloers ben ik overigens op deze Iraanse jongen, die maar liefst 19 talen spreekt:

dinsdag 30 augustus 2011

Alle jongens hadden Nikeschoenen aan


Behalve één, die had Adidasschoenen aan.

Mijn dochter is ook begonnen aan de middelbare schoolcarrière. En het is duidelijk wat telt: wie wat voor kleren aanheeft.

We zijn gewaarschuwd....

maandag 29 augustus 2011

Wachten op Joost Zwagerman


Alles kent een begin, zo ook het academisch jaar. En dat mag best leuk ingeluid worden, vindt men bij de Radboud Universiteit. En zo komt het - ik ga namelijk tegenwoordig elk jaar - dat ik al heel wat beroemdheden voorbij heb zien komen (Cees Nooteboom, Kader Abdollah).

Dit jaar was het de beurt aan Joost Zwagerman. Maar.....die kwam te laat. En dus moest het hele programma omgegooid worden. Waar het programma met zijn kleurrijke lezing had moeten beginnen, eindigde het ermee. En eigenlijk was dat helemaal niet zo erg; nu kwamen de prijsuitrijkingen voor de beste scripties, beste docent en beste jonge docent (die ik normaal altijd oversla) eerst en dat programmaonderdeel was bij nader inzien best interessant; leuk om te zien wat er allemaal voor onderzoek wordt gedaan op onze uni.

Mooi was ook het optreden van Marike Jager, in eerste instantie abusievelijk aangekondigd als alumna van onze universiteit en Niek Janssen, student klassieke talen. De laatste hield een vurig pleidooi voor soggen. Soggen? Ja, studie ontwijkend gedrag vertonen: filmpjes kijken en muziek luisteren tijdens het (wetenschappelijk) werk. Net zoiets als bij Google, waar de werknemers tijd krijgen om één dag in de week te 'spelen'.

Dat sprak iedereen aan en Joost Zwagerman kon daar prachtig op inhaken met z'n betoog dat kennis geluk brengt. En dan vooral mooie kennis met een verhaal. En hij riep de universitaire gemeenschap op de prachtige kennis enthousiast over te brengen, mensen 'aan te steken', ook Henk en Ingrid. Want die verdienen het ook om door kennis en cultuur geïnspireerd te raken en niet om neergezet te worden als 'onbeschaafden'.

En of het onbeschaafd was van Joost Zwagerman om te laat te komen? Nee, hoor want hij hield er een leuk verhaal over een gekantelde vrachtwagen bij. Kijk, daar werden we nou gelukkig van.

zaterdag 27 augustus 2011

Les voor jongens en voor meisjes

Zou dat werkelijk de oplossing zijn voor de onderpresterende jongens op de middelbare school? Apart van de meisjes les? Ik betwijfel het ten zeerste. Het maakt in ieder geval wel wat los, dat voorstel van Kuiper.

Dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes, is evident. Ik zag dat als docent en ik zie het nu bij mijn eigen kinderen. Meisjes van 12 jaar zijn vaak al heel zelfstandig en 'volwassen', terwijl jongens van die leeftijd nog behoorlijk speels kunnen zijn. Als ze 16 zijn, is dit verschil nagenoeg verdwenen. Jongens lijken een soort versnelde pubertijd door te maken. Als ze 14/15 zijn, hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan uitmuntende schoolprestaties te leveren!

En over het algemeen zijn jongens minder talig en meisjes slechter in wiskunde. Over het algemeen en daar zit 'm de crux. Er zijn best talige jongens en er zijn best meisjes die heel goed zijn in wiskunde. En aan het eind van de derde klas kunnen ze daar hun profiel op uitkiezen.

Ik vraag me werkelijk af of jongens beter gaan presteren als ze je ze bij elkaar zet en er 'testosteronklassen' van maakt. Jongens en meisjes door elkaar heb ik altijd ervaren als een prettige balans. Meisjes zorgen over het algemeen (daar heb je het weer) voor wat rust in de klas, terwijl jongens over het algemeen garant staan voor wat relativering en humor; dan wordt het tenminste niet zo bloedserieus. En later, als ze groot zijn, zullen ze toch ook samen moeten werken, inclusief hun kwaliteiten en beperkingen.

Zelf zie ik meer heil in aanpassen van de manier van lesgeven, zodat het onderwijs zowel voor jongens als voor meisjes aantrekkelijk blijft. Zeer verheugd was ik dan ook toen ik las dat de Radboud Universiteit een behoorlijke Europese subsidie krijgt voor het ontwikkelen van games om vreemde talen te leren. Kijk, dat spreekt de jongens nou aan, games om taal te leren; dat is meer hun wereld dan braaf de grammatica en de woordjes in het hoofd te stampen.

maandag 22 augustus 2011

Ancient Geeks


Na lange tijd weer eens Stilus' klassieke cartoonsite bezocht. En er zaten weer leuke cartoons bij. Onder andere die van de ancient geeks hierboven. Maar ook van 'Ruttakles' en z'n gevecht met het vijftigmiljardkoppige monster, de Griekse en Italiaanse crises en het paard van Troje (altijd een dankbaar onderwerp; dit keer met pizzabezorger).

Onuitputtelijk, die oudheid!

zondag 21 augustus 2011

Eerst de lasten


Er gaat een hoogwaardige snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem aangelegd worden. Prima natuurlijk! Helemaal naar mijn fietshart. En ze gaan er nog haast mee maken ook; helemaal goed. De rest van de wereld zou een voorbeeld moeten nemen aan Nijmegen en Arnhem!

Maar toch, hoewel we daar netjes per brief over geïnformeerd waren, schrok ik ervan dat ik ineens niet over mijn vertrouwde fietsroute naar mijn vertrouwde supermarkt kon fietsen. Het fietspad stopte abrupt en ik diende over het troittoir te fietsen, waarbij ik echt mijn best moest doen niet een paar voetgangers en voetgangertjes omver te rijden. Jaja, eerst de lasten, dan de lusten.

Alhoewel ik dus ondanks het kleine ongemak helemaal voor die supersnelle fietsroute ben, schrok ik toch van de kosten: om de weg voor fietsers tussen Arnhem en Nijmegen 3 kilometer korter te maken, moet er 17 miljoen euro op tafel gelegd worden. Da's een hoop geld! Maar daarvoor krijgen we wel een mooi, snel en veilig fietspad voor de eeuwigheid.

En dat is nog altijd beter dan meer snelweg, waarvan de kosten vele, vele malen hoger zijn. En de lusten lager. In mijn optiek dan.

No problem dus, dat maandje 'overlast'. Wij nieuwbouwbewoners zijn wel wat gewend wat dat betreft....

donderdag 18 augustus 2011

Nieuwe volger: Marion Stassen


Bijna ongemerkt - ik was hier de laatste week niet veel - is er een nieuwe volger bijgekomen: Marion Stassen. Marion is een soort overbuurvrouw van mij, want werkt bij de HAN.

En aangezien ik Marion (nog) niet ken, heb ik even wat informatie over haar opgezocht. Op LinkedIn leer ik dat zij achtereenvolgens gewerkt heeft als docente levensbeschouwing bij de HAN, vervolgens als 'teacher of life' bij basisschool de Muze en daarna weer bij de HAN, maar nu als informatiespecialist. Zijn heeft aan de RU sociologie en politicologie gestudeerd en haar master politicologie in Amsterdam behaald.

Zij houdt van de natuur en tuinieren en natuurlijk ook van weblogs, want ze heeft er maar liefst drie! Eén over het landje (waar ik elke dag langsfiets) één over landschapschilderen en een over haar reis naar Indonesië.

Ze zit ook op Twitter, maar heeft nog geen tweets.

Nou, dat was het wel zo'n beetje. Welkom, buuv!

zaterdag 13 augustus 2011

Fruitvliegjes


Fruitvliegjes: ze lijken er 's zomers altijd ineens te zijn en wel in groten getale. Waar komen die hardnekkige beestjes toch vandaan, vraag ik me ieder jaar weer af.
Toch maar eens even rondgesurft op internet.
En daar kwam ik te weten waar ze vandaan komen (ze komen niet meegelift op gekocht fruit mee of zo, maar gewoon van buiten, afkomend op de geur van rottend fruit in de keuken) en - belangrijker - hoe ze bestreden moeten worden.

De beste manier om van ze af te komen is een val te maken van een kommetje met een stuk bananenschil, honing of iets anders zoets als wijn erin waar folie overheen gespannen is. In de folie moeten (bijvoorbeeld met een tandenstoker) kleine gaatjes geprikt worden waar de fruitvliegjes nog net doorheen kunnen kruipen. De weg terug zullen ze nooit meer vinden....

Wat ook helpt is een bakje met wijnazijn te plaatsen op de plek waar de beestjes aan het rondvliegen zijn. Beetje vloeibare zeep erbij om ze te doden nadat ze al zo'n beetje hulpeloos verdronken zijn.

Je moet ze in ieder geval niet doodmeppen zonder goed na te reinigen, want dode fruitvliegjes (of wat daar nog van over is) zijn een ideale voedingsbron voor nog meer fruitvliegjes.

Wat er verder aan tips wordt gegeven is het steken van kruidnagelen in een sinasappel (dat geeft tevens een lekkere geur in huis) en het plaatsen van een plantje basilicum dicht bij de plaats des onheils; daar hebben ze namelijk een gruwelijke hekel aan.

En als dat allemaal niet helpt, kun je altijd nog een vleesetende plant kopen. Dat gaat iets langzamer, maar zal zeker een bepaald genoegen verschaffen.

Verdere weetjes: de ontwikkeling van fruitvliegei tot volwassen fruitvlieg gaat razendsnel en duurt maar 8 tot 11 dagen. Ieder fruitvliegvrouwtje kan wel voor 400 tot 900 nakomeling zorgen. Ga er maar aan staan!

Gelukkig is er over dit irritante beestje - misschien een schrale troost voor wie er door geteisterd wordt - ook nog wel iets positiefs te melden:
'...alhoewel fruitvliegjes meestal heel irritant gevonden worden, heeft de mens wel degelijk baat bij hun bestaan. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de fruitvlieg, en inmiddels is de genetische code van dit diertje helemaal bekend. Men heeft ontdekt dat het fruitvliegje voor veel lichaamsprocessen dezelfde mechanismen gebruikt als de mens, wat dus de mogelijkheid biedt om meer inzicht te krijgen in deze processen. Voor onderzoek naar ziektes zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, de neurologische ziekte ALS, de ziekte van Alzheimer, diabetes en kanker blijkt het fruitvliegje een prima model te zijn, net zoals bijvoorbeeld voor onderzoek naar veroudering en het afweersysteem. En als de fruitvlieg als proefdier gebruikt wordt, is het juist erg handig dat hij zo gemakkelijk te kweken is; door veranderingen in de temperatuur kunnen zelfs de groeisnelheid en de levensduur van het fruitvliegje beïnvloed worden. Dus nog sneller nog meer vliegjes! Er is in een laboratorium weinig ruimte voor nodig en zoals veel mensen zelf al ondervonden hebben, zullen de fruitvliegjes de onderzoekers niet arm eten: de fruitvlieg gedijt bij goedkoop voedsel.'
Zou dit bij de schepping van het beestje ook al bekend zijn geweest?

vrijdag 12 augustus 2011

Gladiatoren gearresteerd in Rome


Als je in Rome bent, ontkóm je bijna niet aan de gladiatoren die met je op de foto willen, of liever gezegd, die geld willen omdat jij met hun op de foto wilt, of beter gezegd, die je geraffineerd verleiden om met je op de foto te gaan, zodat zij dan een euro of 10 (bij Amerikanen en Japanners wordt vaak meer gevraagd) van je kunnen opstrijken. En durf maar eens niet te betalen, want het zijn stevige, bewapende kerels. En ze steunen elkaar in het in toom houden van 'wanbetalers'; het zijn tenslotte collega's in 'crime'. Mafia in godenlichamen.

Het schijnt een behoorlijk lucratief gebeuren te zijn; onderzoek door de politie heeft uitgewezen dat de 'gladiatorenmafia' de toeristische trekpleistermarkt zelfs onderling verdeeld heeft. De handel is in handen van zeven families; concurrenten van buiten die ook een graantje willen meepikken, worden met harde hand verdreven. Dat ondervonden pas ook de undercoveragenten in gladiatorenoutfit: ook deze werden aangevallen en geïntimideerd.
Maar deze keer waren het de gladiatoren die het onderspit moesten delven: ze werden namelijk door de collega's van de undercoveragenten in de boeien geslagen.

En nu? Zouden ze het nu in de arena moeten uitvechten?


De 'echte' gladiatoren in gelukkiger tijden (filmpje):

donderdag 11 augustus 2011

Nieuw geld: bataven


Sommige mensen bloeien op ten tijde van crisis. Zij verzinnen iets nieuws. Neem nou de initiatiefnemers van de Bataaf, een nieuwe regionale munt, die binnenkort in Nijmegen ten doop zal worden gehouden.

Door als burger aan de circulatie van de Bataaf mee te doen, omzeil je de euro en de multinationals, steun je de kleine lokale winkels, help je het milieu en versterk je de regionale economie. Bovendien doe je er je voordeel mee: je koopt de Bataaf namelijk voor 0,95 eurocent en hij is 1 euro waard. Standaard 5% korting dus!

Van regionale munten had ik zelf nog nooit gehoord, maar ze schijnen er al op verschillende plaatsen te zijn, onder andere in Arnhem, waar ze de Gelre hebben. En die hebben het idee op hun beurt weer opgepakt uit Duitsland en Zwitserland.

Hoe de munt er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Tot en met vandaag kun je je ontwerp er voor indienen.

Check de website!

Top 3 wereldsteden


Voor wie Nijmegen al bezocht heeft naar aanleiding van mijn post van vorige week, heb ik nóg een tip: Bangkok. Dat is volgens een onderzoekje van het reismagazine Travel & Leisure namelijk de beste stad ter wereld om te bezoeken. Stad nummer 2: Florence. En op nummer 3, jawel, Rome. Twee Italiaanse steden in de top 3.

Goede reis naar Bangkok! Ik houd het voorlopig bij Italië....

woensdag 10 augustus 2011

In therapie: app


Zelf volg ik de serie In Therapie niet; het bezoek van vandaag wel. En het bezoek van vandaag had als tip: download de app van in therapie; dan kun je in de mailbox van Jonathan (de therapeut uit de serie) kijken, z'n sms'jes lezen en z'n voicemail afluisteren. En wordt de serie nóg leuker, want met meer lagen en inside jokes.
Voor wie de serie volgt: dat wist je vast al....
Voor de rest: best een aardige manier om de televisie wat levendiger te maken!

maandag 8 augustus 2011

Vrouwen van Rome

Seks, macht en politiek; zo luidt de ondertitel van het boek. Mijn kinderen hebben me al streng toegesproken. Dit soort boeken hoort hun moeder niet te lezen. Maar ik heb ze gerustgesteld: het woord sex staat weliswaar als eerste genoemd en in een veel groter lettertype dan macht en politiek, maar het boek gaat eigenlijk vooral over die laatste twee; de (politieke) macht van de Romeinse 'first ladies', de plek in de schaduw van hun machtige mannen, die ze al dan niet op slinkse (en soms moordlustige) wijze wisten te vergroten.

Livia, de eerste 'first lady' van een Romeinse keizer, namelijk Augustus, had de eer om de toon te zetten. Zij werd model voor de rest van de rest van de keizersvrouwen, al dan niet omdat zij met een modelkeizer was getrouwd, die zijn best deed om het beeld van een modelgezin naar buiten te brengen. Maar sommige geschiedschrijvers geven een wat minder rooskleurig beeld van deze modelvrouw door haar wat moorden in de schoenen te schuiven. En welk beeld juist is - daar kunnen we slechts naar gissen. Freisenbruch, de schrijfster van het boek, doet dat heel beheerst en gedegen.

Maar dat Agrippina Minor (de moeder van Nero) een superbitch was die nergens voor terugdeinsde, dat staat wel vast; daar zijn alle schrijvers het wel over eens, al verschillen de details natuurlijk, maar ja, wat is een moord meer of minder in haar geval.

Een bijzonder boek, dat de Romeinse geschiedenis eens van een andere, zeker niet minder interessante kant belicht. Prachtig hoe alle netwerken die de vrouwen van de keizers hadden, bijvoorbeel in Griekenland, Judea en Syrië, van invloed bleken op de politiek. En dat ons soms een aardig kijkje is gebracht in de intriges tussen de vrouwen (moeders, schoonmoeders, zussen, losbandige dochters) aan het hof. En hoe de latere keizerinnen (ja, die hebben we ook gehad in de Romeinse tijd!) hun christelijkheid en maagdelijk bestaan inzetten als machtsmiddel.

Een mooi hoofdstuk vond ik dat over Julia Domna, de vrouw van keizer Septimius Severus. Wat ik me nooit gerealiseerd had, is de Septimius Severus de eerste zwarte keizer van het Romeinse Rijk was, een soort Obama avant la lettre dus. En nog wel getrouwd met een Syrische!
En ongelooflijk hoe twee van zulke getalenteerde ouders een gedrocht als Caracalla konden voortbrengen, die later zijn jongere broer Geta zou vermoorden in bijzijn van zijn verfijnde moeder, althans zo vermelden de bronnen.

Heel toevallig was gisteren - ik had het boek net uit - bij OVT op de radio een gesprek over de verhouding tussen juist deze twee broers, Caracalla en Geta. En niet met de minsten, maar met de in Nederland toonaangevende oudhistorici Fik Meijer en Olivier Hekster. Absoluut de moeite waard om even te beluisteren. En daarna natuurlijk het boek lezen!

zondag 7 augustus 2011

Dali en Berlijn


Zoals gezegd was onze vakantie Praag/Berlijn ietwat onvoorbereid. We waren bijvoorbeeld totaal niet op de hoogte van de Dalitentoonstelling in Berlijn; we werden er op gewezen door posters in de stad. En het was absoluut de moeite waard.

Dezelfde dag hebben we ook het Pergamonmuseum bezocht. Ook de moeite waard, maar maar ongelooflijk veel drukker, minstens 2 uur in de rij als je rond een uur of 12 arriveerde (wij waren er gelukkig al om 10 uur, dus hoefden maar een half uur in de rij).

En bij de Dalitentoonstelling: geen rij! Wel een mooie toiletdeur:

vrijdag 5 augustus 2011

Nijmegen is top


Nijmegen is een toffe plek, althans volgens veel mensen die deze stad een bezoekje hebben gebracht: Nijmegen staat namelijk in de top 5 van leukste steden in Nederland om te bezoeken volgens een onderzoek van vakantiebeoordelaar Zoover.
Nou, dan zal Amsterdam wel op nummer 1 staan? Mis, pas op nummer 10 kom je die tegen. Nummer 1 is Breda, gevolgd door Den Bosch, Groningen en Maastricht.

Het gemiddelde waarderingscijfer is een 8,7. Opgebouwd uit:
uitgaansleven: 8,5
cultuur en sfeer: 8,7
omgeving: 9,3

De nieuwste attractie is de kettingrover.

donderdag 4 augustus 2011

1984 op de iPad


De laatste tijd heb ik behoorlijk wat boeken op de iPad verslonden, want ook ik ben, net als vele landgenoten, op toevallige wijze de gelukkige bezitter van een CD met duizenden Nederlandstalige e-books. Een van de boeken die op de CD staan, is 1984.

En niet dat ik me er de hele tijd van bewust was, maar eigenlijk is het behoorlijk omineus om juist dat boek te lezen van een illegale kopie met een camera boven in beeld.

Bij de andere boeken had ik daar aanzienlijk minder last van. Inhoud en vorm hebben uiteindelijk toch wat met elkaar te maken, mag ik ook hier voorzichtig uit concluderen.

Conclusie:
Science fiction is uitermate geschikte literatuur voor op de iPad en dient nooit meer in gedrukte vorm gelezen te worden, aangezien er dan absoluut iets van de beleving verloren gaat. Het is maar dat je het weet en big brother is watching you!

woensdag 3 augustus 2011

Vakantie en internet

De belangrijkste voorwaarde voor ons gezin (en dan met name de kinderen) bij het uitkiezen van de vakantiebestemming en -accomodatie is tegenwoordig, of er wifi in de buurt is en wel het liefst in het hotel, de camping of appartement zelf.

Enfin, we hadden de appartementen er dit jaar weer op uitgezocht. In Praag ging het prima; hele dag at any moment wifi voor alle vier de personen, iPods en iPads tegelijk. Feest dus. Alle nieuwtjes konden meteen gedeeld worden.

In Berlijn was het minder. Toen we vroegen naar de wifi, werd ons een USB-stick aangereikt. Voor wifi op de laptop. Je had de gezichten van de kinderen moeten zien! En dan nog een geluk dat ik de laptop meegenomen had. Zo kon iedereen om de beurt op het zwarte apparaat. Maar erg bevredigend was dat niet. Het internet was traag en dat om de beurt geeft je ook niet echt een gevoel van vrijheid.....
Dus maar even opgezocht waar een internetcafé in de buurt van ons appartement was. Er bleek er een om de hoek te zijn. Vakantie weer goed voor de kinderen. En ook voor ons, want ze hadden daar enorm lekkere en verantwoorde, want biologische cappuccino. En heerlijke banken waar je lui op kon zitten of liggen.

Eind goed al goed.

dinsdag 2 augustus 2011

Praag en Berlijn

Dit jaar wisten we eigenlijk niet zo goed waar we heen zouden gaan, er waren veel plaatsen en landen bij ons in de race: Londen, Turkije, Venetië, Frankrijk, Griekenland.... En uiteindelijk werd het ineens Praag en Berlijn. Meneer Festina wilde graag een keer naar Berlijn en ikzelf een keer naar Praag, de mooiste stad van Europa naar men zegt. En aangezien we leuke appartementen vonden voor niet al te veel geld (we waren dit jaar immers al naar Rome geweest), werd ruim een week geleden de knoop voor deze compromisreis eindelijk een keer doorgehakt. Veel tijd om de vakantie voor te bereiden hadden we niet, maar dat maakte het allemaal des te spannender. Want:

Was Tsjechië inmiddels eigenlijk aan de euro? Nee, geld wisselen dus. Heerlijk ouderwets, dat omrekenen later in het land zelf. En goed voor de rekenvaardigheden van de kinderen, met name de som 'delen door 23'.
De avond voor vertrek kwamen we erachter dat Tsjechië niet op ons navigatiesysteem stond. Oude kaart Duitsland mee dus - konden we dat eigenlijk nog wel: kaartlezen? Bleek overigens niet nodig, want Praag (Praha) staat al van verre aangekondigd in een verder heerlijk rustig land.

De enige voorbereiding bestond verder uit het bekijken van de top 10 bezienswaardigheden voor beide steden. Dat bleek redelijk afdoende, we hebben een prachtige reis gehad; we snapten alleen niet waarom de laatste dag in Praag om 6 uur er ineens een enorme drukte voor de kerk met het astronomisch uurwerk was. De dag ervoor konden we toch gemakkelijk doorlopen naar het restaurant? Later bleek dat een attractie te zijn die elk uur plaatsvindt: dan gaan er boven de klok blauwe luikjes open en trekt er een stoet apostelen voorbij. Dat hebben we later op You Tube teruggevonden. Zie hieronder, voor het geval je ook een keer onvoorbereid naar Praag gaat....