woensdag 31 augustus 2011

Opmerkelijke nieuwtjes over taal


Nieuwtjes over taal, ik lees ze altijd graag en onze taal is daar een rijke bron voor, met elke dag een stuk of 3 à 4 taalnieuwtjes. En soms veer ik even op, omdat het nieuws zo opmerkelijk is.

De oogst van enkele weken opmerkelijk taalnieuws:
  • Talen leren gaat gemakkelijker op latere leeftijd.
  • De Hongaarse overheid wil af van Engels als eerste tweede taal. De reden: Engels is te makkelijk. Dat vind ik toch wel redelijk stuitend. Het lijkt me toch op z'n minst nuttig om Engels als tweede taal te leren. Wel is het zo dat je aan een kwartiertje per dag met een taalrobot genoeg schijnt te hebben om de Engelse taal machtig te worden.
  • Een mens zou in theorie onbeperkt talen kunnen leren, hoewel een stuk of 8 vloeiend in praktijk toch al heel veel is. Het leren van een taal die verwant is aan de jouwe, duurt ongeveer 500 uur, het leren van andere talen neemt meer tijd in beslag. Maar je moet ze wel bij blijven houden, anders zakken ze weg in je geheugen. Echt jaloers ben ik overigens op deze Iraanse jongen, die maar liefst 19 talen spreekt:

6 opmerkingen:

Iudith zei

Wow... mijn ambitie is 10 (klassieken included) en ik ben al met 8 bezig. Maar wel fijn als dat dan alleen maar makkelijker zal gaan :D

Festina Lente zei

Wow! Zo veel ken ik er niet!

Lewi zei

Dat je talen makkelijker zou leren als je ouder bent vind ik wel verrassend. Al moet ik zeggen dat ik pas na een paar jaar dingen als naamvallen door kreeg: sommige finesses hebben blijkbaar tijd nodig om in te zinken. Het klopt wel dat ze wegzakken, maar ik zit nog steeds op vijf (in wat wisselende mate van vloeiendheid)

katharina zei

Het klopt volgens mij echt niet: dat een taal leren makkelijker zou zijn als je ouder bent. En ik ben ervaringsdeskundig.
Het geheugen neemt af, de drukinkt is bijna op en zo blijft het geleerde niet hangen.
Dat ondervindt iedere oudere die ik ermee zie worstelen en er wordt flink over geklaagd.
Vroeger mocht een missionaris na zijn 40e niet meer naar een ander taalgebied omdat hij de taal niet meer zou leren. (dit zei ooit een Heeroom tegen mij).

Rampjaar zei

Als ik Grieks en Latijn had gehad op dezelfde manier als ik Engels of Frans had gehad, had ik beide talen in ieder geval wel redelijk vloeiend kunnen lezen, na al die jaren is de structuur me wel bijgebleven maar blijft behelpen na al die jaren.

De ouderwets schoolse aanpak heeft me wel geholpen met andere talen zoals Frans en Italiaans. Gronings heb ik op mijn werk opgepikt, Fries door het lezen van boeken en de schoonfamilie, en voor Akkaddisch heb ik een enorm goed boek. Ook raar: ik heb een (engelse) Linguaphone cursus Iers Gealic, best wel grappig maar ik merkte dat niet mijn Gealic er op vooruit ging maar mijn Engels!

(Oud-)Grieks wil ik wel weer oppakken maar als ik mijn oude schoolboeken bekijk heb ik acuut geen zin meer. (Suggesties?)

Motivatie maakt een heleboel uit, wat de seniorenacademie wel bewijst, conversatie in een vreemde taal idem, ik merk wel dat ik achteraf de volzinnen kan breien maar tijdens de conversatie niet, wat wel grappig was toen ik een Italiaanse vrachtwagenchauffeur moest uitleggen hoe het verkeerscirculatieplan in Groningen werkte en dat hij echt niet met zijn mega-vrachtwagen door de smalle stegen kon.

Festina Lente zei

@ LeWi: vijf lijkt me wel genoeg toch? Ik ben een klein beetje bezig met Italiaans, maar het wil nog niet erg vlotten; de tijd ontbreekt me gewoonweg...)

@ Katharina: ik vond het ook zeer opmerkelijk en heb ook m'n vraagtekens bij het onderzoek; maar wie weet; zou mooi zijn toch?

@ rampjaar: Akkadisch, wat fantastisch! Zijn vast niet veel mensen die dat beheersen (ik in ieder geval zeker niet....).
Voor Oudgrieks zijn tegenwoordig leuke methoden; het probleem is wel dat ze voor middelbare scholieren zijn geschreven. Als je al behoorlijk gevorderd bent, zou je eens navraag kunnen doen (bijvoorbeeld bij Hermaion) naar de examenbundels: die zijn echt mooi; je kunt dan naar je lievelingsauteur (bijvoorbeeld Homerus) vragen.
Voor beginners biedt Kox Kollum een beetje soelaas, hoewel de cursus Latijn daarvan al veel verder gevorderd is.