dinsdag 2 augustus 2011

Praag en Berlijn

Dit jaar wisten we eigenlijk niet zo goed waar we heen zouden gaan, er waren veel plaatsen en landen bij ons in de race: Londen, Turkije, Venetië, Frankrijk, Griekenland.... En uiteindelijk werd het ineens Praag en Berlijn. Meneer Festina wilde graag een keer naar Berlijn en ikzelf een keer naar Praag, de mooiste stad van Europa naar men zegt. En aangezien we leuke appartementen vonden voor niet al te veel geld (we waren dit jaar immers al naar Rome geweest), werd ruim een week geleden de knoop voor deze compromisreis eindelijk een keer doorgehakt. Veel tijd om de vakantie voor te bereiden hadden we niet, maar dat maakte het allemaal des te spannender. Want:

Was Tsjechië inmiddels eigenlijk aan de euro? Nee, geld wisselen dus. Heerlijk ouderwets, dat omrekenen later in het land zelf. En goed voor de rekenvaardigheden van de kinderen, met name de som 'delen door 23'.
De avond voor vertrek kwamen we erachter dat Tsjechië niet op ons navigatiesysteem stond. Oude kaart Duitsland mee dus - konden we dat eigenlijk nog wel: kaartlezen? Bleek overigens niet nodig, want Praag (Praha) staat al van verre aangekondigd in een verder heerlijk rustig land.

De enige voorbereiding bestond verder uit het bekijken van de top 10 bezienswaardigheden voor beide steden. Dat bleek redelijk afdoende, we hebben een prachtige reis gehad; we snapten alleen niet waarom de laatste dag in Praag om 6 uur er ineens een enorme drukte voor de kerk met het astronomisch uurwerk was. De dag ervoor konden we toch gemakkelijk doorlopen naar het restaurant? Later bleek dat een attractie te zijn die elk uur plaatsvindt: dan gaan er boven de klok blauwe luikjes open en trekt er een stoet apostelen voorbij. Dat hebben we later op You Tube teruggevonden. Zie hieronder, voor het geval je ook een keer onvoorbereid naar Praag gaat....

4 opmerkingen:

Lewi zei

Wel een bijzondere vakantie zo! Tja, dat uurwerk is wel bekend... Was het een beetje te doen qua drukte? Ik kan me van mijn ene bezoek aan Praag vooral herinneren dat er op sommige plekken geen doorkomen aan was.

Festina Lente zei

Ja, het was idd een leuke vakantie! De drukte viel best mee, want concentreerde zich vooral op bepaalde plakken (Praagse burcht en Karlsbrug); op veel plekken was het juist heerlijk rustig....

Mark Deckers zei

Ha Festina: wat leuk. Wij hebben dezelfde bestemmingen dit jaar. En ja, ook een compromis. Praag zit er net op. Opmerking van mijn middelste dochter bij de klok: tjonge wat een sukkels, gaan ze het filmen. Kun je toch ook gewoon op Youtube bekijken? Zo, en dan straks nog even naar Berlijn.

Festina Lente zei

Ha Mark, wat een toeval! Great minds...
Ik ben benieuwd wat jullie van Praag en Berlijn vonden!
Wij hadden in Berlijn helaas slecht weer. Hopelijk jullie goed! Fijne tijd!