dinsdag 31 mei 2011

Parkeren in Rome

Parkeren in een metropool als Rome is een groot probleem. Maar niet voor de inwoners; die zijn inventief. Parkeren kan namelijk:
op het zebrapad

vertikaal

of lekker opzichtig voor het hotel....

maandag 30 mei 2011

Lentse bibliotheek verdwijnt!

Ach, het mooie biebje van Lent gaat verdwijnen! Wat een gemis voor het dorp zal dat worden. We kunnen nog proberen te protesteren, maar ik vrees dat er weinig meer tegen te doen is: er moet immers 6 ton bezuinigd worden door de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Kleine pleister op de wonde is dat de bibliotheek in Oosterhout (dat andere dorp in Nijmegen Noord) uitgebreid, gemoderniseerd en getransformeerd tot een luxe ontmoetingsplek gaat worden. Kunnen wij Lentenaren elkaar in Oosterhout gaan ontmoeten!

Wrang is wel dat er ondertussen flink wat geld (60 miljoen) wordt uitgetrokken voor een topsportcentrum (inclusief uitbreiding van het NEC-stadion) in Nijmegen.

En uiteraard zijn de meningen van de Nijmegenaren over een en ander flink verdeeld. Volgens de een is de bibliotheek een volkomen achterhaald concept, volgens de ander broodnodig in deze maatschappij die dreigt te verzanden in verruwing en oppervlakkigheid. Lees de commentaren op het stuk in de Gelderlander.

zondag 29 mei 2011

NK schooldammen

Gisteren was ik met mijn dochter in het (mooie) gat Brandwijk. Daar werd namelijk het NK schooldammen georganiseerd. Het team van mijn dochter maakte enige kans op de titel, maar helaas, ze werden derde. Nou ja, nog knap hoor!

En nu? Nu is het klaar voor mijn dochter. Ze wil definitief van dammen af. Ze vindt er namelijk al een tijdje helemaal niets meer aan en we hebben haar met de grootste moeite kunnen oppeppen voor dit toernooi. En het was nog wel zo'n mooie zaal, in 'Grieks/Romeinse sfeer' (maar cappuccino schenken ho maar).

Nee, niets mag meer baten. Het is uit tussen Mandana en dammen.

woensdag 25 mei 2011

Nieuwe directeur

Bij de UB Nijmegen krijgen we per 1 oktober een nieuwe directeur. Dat betekent dat we nog 4 maanden de tijd hebben om op haar naam te oefenen.

Natalia Gry.... Natalia Grygier... Natalia Grygierczy.....Natalia Grygierczyk! Ja, dat is ze! Maar hoe spreek je dat in godsnaam uit?

maandag 23 mei 2011

Bibliotheken en reclame: de opbrengst

Wordle van blogbijdragen kermisklanten
Waar reclame wordt gemaakt, moet opbrengst zijn. En waar een kermis wordt georganiseerd, ook. En waar een kermis georganiseerd wordt over reclame zeker!
Hierbij enkele kengetallen over de opbrengst: er hebben 8 mensen officieel meegedaan aan de blogkermis. En verder hebben mensen nog her en der wat losse opmerkingen geplaatst, bijvoorbeeld als reactie op de blogkermisbijdragen. Van de officiële kermisgasten zijn er 2 vrouw en 6 man.

Zou reclame meer een mannending zijn? Nee, dat is natuurlijk een te overhaaste conclusie. Mannen en vrouwen worden er in even hevige mate aan onderworpen. Meer dan 500 reclame-uitingen per dag krijgen we over ons heen. Moet daar de bibliotheek nog bij? Liever niet, is de communis opinio van alle kermisklanten. Maar: als het de bibliotheek kan redden, dan zou het misschien tóch overwogen moeten worden. Mits de reclamejongens de bibliotheek niet over gaan nemen. Mits de bibliotheek niet volgehangen hoeft te worden met lelijke posters. Mits de boodschappen nuttig zijn voor de bibliothekklant. Mits de kwaliteit gewaarborgd wordt. En mits het niet ten koste gaat van de identiteit van de bibliotheek. Voor dat laatste is Wilma niet bang: dat zit immers niet in de genen van de mensen die in de bibliotheek werken. Zij ziet sowieso meer in verregaande samenwerking met andere erfgoedinstellingen, hoewel een lezingenmiddag bij Bruna volgens haar ook geen enkel probleem moet zijn.

Edwin en Hans zien ook veel in samenwerking met commerciële instellingen, hoewel je volgens Edwin niet zo ver moet gaan dat je schreeuwerige advertenties van Burger King op gaat hangen: veel mensen komen immers voor hun rust naar de bibliotheek. Nee, dan liever samenwerking met uitgevers of pak 'm beet IKEA. Hans heeft al ervaring met het samenwerken met commerciële partners; bij het programma rond de Week van de Klassieken bij de Tresoar is naar volle tevredenheid samengewerkt met Selexyz De Tille en het Friesch Dagblad.

Johan zou liever een tientje per jaar extra abonnementsgeld betalen dan aan het reclamegeweld onderworpen te worden, maar als het dan toch moet, draagt hij aardige voorbeelden aan voor reclame in boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een advertentie voor een geheel verzorgde reis naar de resten van de ark op de Ararat bij het boek Ararat? Of een kortingsbon voor de nieuwste CD van Lang Lang bij zijn biografie? Maar goed, daar kleven ook bezwaren aan, die hij zelf al noemt. Het is bijvoorbeeld nogal een organisatie....

Ook Joost neigt naar een voorzichtig ja voor reclame-uitingen in de bibliotheek en verwijst daarbij (net als Hans) naar de museum- en theaterwereld, waar reclame aan de orde van de dag is.

Pieter is ronduit alergisch voor advertising. Om aan te geven hoe erg anti-reclame hij is, citeert hij een stukje uit het boek 99 Francs van Frédéric Beigbeder. Ai, daar word je niet vrolijk van! En diep in zijn hart vindt hij dat de bibliotheek in feite van dermate groot maatschappelijk belang is, dat de overheid de hele financiering voor haar rekening zou moeten nemen en pleit hij er zelfs voor om leners en bezoekers alleen nog symbolische bedragen in rekening te brengen. Maar - zo stelt hij - je moet ook reëel zijn: met dit kabinet zit dat er niet in. Misschien kunnen we leren van het tv-programma's als Gamekings, waarin wekelijks de nieuwste games worden gerecenseerd. Er zijn meer dan tien bedrijven die dit programma sponsoren, maar toch maken de recensenten een integere indruk.

Irma heeft op internet een kleine zoektocht ondernomen naar sponsoring bij bibliotheken. En ze vond aardige voorbeelden : de KB (die zoekt sponsoring voor een waardevol manuscript), de Zeeuwse Bibliotheek heeft een sponsoractieplan ontwikkeld onder de naam 'Adopteer een boek'. Zij vindt dat hoe dan ook het verhaal moet blijven!

Ook Ron (PR en marketingmedewerker) pleit voor sponsoring. En het stelselmatig bekendmaken van het prachtige dienstenaanbod van de bibliotheek, wat uiteraard weer nieuwe sponsors op zou kunnen leveren. We moeten de boer op! En onszelf misschien af en toe als sponsor aan evenementen verbinden.

Lieve lezers, ik hoop dat jullie net zo genoten hebben van deze blogkermis als ik. Mocht je nog over dit onderwerp verder willen praten of discussiëren, dan kan dat hier of op andere virtuele of fysieke plekken, met of zonder reclame.
Johan, Hans, Irma, Edwin, Joost, Wilma, Pieter en Ron, reuze bedankt! Nu met z'n allen gezellig naar:
Of nee, toch eigenlijk liever naar de bibliotheek, want kennis is al vet genoeg!

zaterdag 21 mei 2011

De bibliotheek op de radio bij De Avonden

Wat is VPRO De Avonden toch altijd goed bezig! Vorige week hebben ze de hele week - ze zenden 5 avonden in de week uit - telkens de eerste 5 minuten van hun programma besteed aan het laten vertellen van de bijzondere bibliotheekervaringen van verschillende mensen (schrijvers, bezoekers, medewerkers); ze hebben dit mede gedaan ter ondersteuning van de bibliotheken, die zich immers in zeer zwaar weer bevinden.
Het is absoluut de moeite waard om ze allemaal even te beluisteren:

Hier de aflevering met schrijver Ernest van der Kwast (die samen met z'n broertjes en zusjes 'gedumpt' werd in de bibliotheek als zijn moeder boodschappen op de markt ging doen);

Hier de aflevering met Heleen Flier, die sinds 1953 bibliothecaresse is en nu het actiecomité tegen de sluiting van een Rotterdamse bibliotheek aanvoert;

Hier de aflevering met de ontwikkelingspsycholoog Joke van der Zwaard (die houdt van het afluisteren van wildvreemde mensen in de bibliotheek) N.B. de gehele aflevering is opgenomen in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam;

Hier de aflevering met schrijfster Karin Giphart (die in de bibliotheek een toevluchtsoord vond na de scheiding van haar ouders);

Hier de aflevering met Emilie van de Bijl, trouw bezoekster van het Pintohuis, een kleine bibliotheek met huiskamersfeer in Amsterdam, die met sluiting wordt bedreigd.

vrijdag 20 mei 2011

Update bibliotheken en reclame #bibliokermis11

Voordat eenieder denkt dat ik de kermis uit het oog heb verloren: wrong. Ik zal deze of volgende week proberen er een totaaloverzicht van te geven. Tevens kan ik met trots nog melden dat Wilma, Pieter en Ron ook een rondje hebben meegedraaid.

woensdag 18 mei 2011

Dagje Amsterdam

Ja, ik durfde het nog, na vorige week, een reisje naar Amsterdam. En deze keer had ik geen problemen met de trein, behalve dat de persoon tegenover me zich recht voor m'n gezicht ontdeed van z'n t-shirt en verruilde voor een nette blouse. Te veel borsthaar naar mijn smaak voor zo vroeg in de ochtend.

Het regende, maar de UB kon ik gelukkig vinden, al bleef ik niet droog. En de ontvangst aldaar was allerhartelijkst. Het voelde eigenlijk alsof ik weer bij familie thuiskwam en het was echt toch maar de tweede keer dat ik het overleg voor de vakreferenten klassieke talen bijwoonde. Het voorstelrondje was bedoeld voor de nieuwelingen; ik hoorde met mijn tweede bezoek al tot de oude garde. En dat zegt eigenlijk genoeg over de bewegingen binnen de UB's op het moment. Dat is een geheel van verschuivingen, bezuinigingen en reorganisaties. Dat maakt dit soort overleggen ook zo waardevol; we zitten allemaal een beetje in hetzelfde schuitje (al zijn al die schuitjes weer anders gekleurd).

De kleuren van de schuitjes komen traditiegetrouw aan bod tijdens de ronde van Nederland; dan vertelt iedereen in het kort wat er op zijn of haar bibliotheek gaande is en welke invloed dat heeft op het vakreferentschap en de collectie aldaar.

Meestal is er ook een thema en dat was deze keer de manier van collectioneren (de tijd die iedereen hier voor krijgt wordt namelijk krapper en veelal komen er vakgebieden waar men minder in thuis is bij; de muziekwetenschapper krijgt bijvoorbeeld ineens klassieke talen in zijn pakket erbij). En natuurlijk ook de praktijk rondom het deselecteren van tijdschriften die ook digitaal beschikbaar zijn; hoe hard gooit iedereen z'n papier weg? En wat moet per se bewaard blijven?

Hot was ook het artikel van filosofiecollega Léonne van de Weegen over de gemeenschappelijke onderwerpsontsluiting; zijn we het met Léonne eens dat die onverkort gehandhaafd moet blijven? Hierover waren de meningen - net als bij het overleg voor vakreferenten geschiedenis waar ik vorige week bij aanwezig was (en waarbij ook de wijze van collectioneren aan bod kwam) - verdeeld.

Tussen de bedrijven door hebben we geluncht in het Maagdenhuis: toch wel een historische plek. En aan het eind hebben we met pijn in het hard afscheid genomen van een aantal collega's, niet de oudsten, maar wel die met de meest veranderde banen. En - wat al eerder tijdens het overleg bleek - bij dit clubje zit een aantal ware woordkunstnaars en theatermakers die prima en uitermate grappige feestredes kunnen maken. Ik zou er bijna afscheid om willen nemen, maar dat doe ik toch maar niet, temeer omdat ze in januari naar Nijmegen komen met z'n allen. En dan wil ik weer Perzisch praten met Marinus (die ook oriëntalia in z'n pakket heeft). En genieten van de rest van het gezelschap, hopelijk aangevuld met Leeuwarden.

Helaas liep de vergadering door de feestredes wel een half uur uit, zodat ik de koffie met de twitterende UB-coryfeeën @jstaaks en @lukask misliep, maar gelukkig nodigde @lukask me in z'n kamer uit en konden we ook nog een babbeltje maken met oud-collega @erbaweb.

En alsof dat nog niet genoeg was, had ik ook nog een afspraak met oud-studiegenoot klassieke talen (om in de sfeer te blijven) Thomas, met wie ik bij de Athenaeumbibliotheek had afgesproken. En de schrik sloeg me om het hart toen ik voor de Athenaeumbibliotheek geen Thomas, maar Herman Koch aantrof. Dit was toch te jiskefettiaans voor woorden! Gelukkig arriveerde Thomas een paar minuten later en was Koch te zeer in z'n krant verdiept om mijn open mond waar te nemen.


En zo arriveerde ik voor het eerst in mijn leven in een kroeg met de naam de Engelse Reet (en nam ik kennis van het menu van het Gasthuys; in de Engelse Reet gaan eten leek me niet zo'n goed plan).

En na een dolle rit door de Amsterdamse binnenstad was het tijd om me maar weer eens in de provincie onder te dompelen.

maandag 16 mei 2011

'Romeinse' student aangezien voor terrorist

Nou, dat is ook een mooie bak zeg! Zet de politie van Haaglanden de achtervolging in omwille van een als Romein aangeklede student op verdenking van terrorisme. De jongen was gewoon op weg naar een feestje!

De politie dacht dat hij een bomgordel om had.

Wel meneer agent, de tijd dat we bang moesten zijn voor de Romeinen is reeds lang verstreken....

via oudheid.nl

zaterdag 14 mei 2011

Met de Nijmeegse bloggers de natuur in

Vandaag zomaar weer eens iets bijzonders meegemaakt, terwijl het toch een heel normale dag leek!
Via een berichtje op Nijmegen Direct en extra aansporing door blogger @niconij werd ik geattendeerd op een mooie natuurwandeling door Joop Koopman (natuurburgemeester van Lent) en ben nog gegaan ook.

Joop vertelde enthousiast over de rivier de Waal (de dichtstbevaarde van Europa, iets wat ik bijvoorbeeld niet wist), liet ons de begroeiing aan de kant van de Waal zien (hij wees ons onder andere op de wede, een plantsoort die alleen op de waaloever voorkomt en vaak voor koolzaad aangezien wordt, maar het absoluut niet is), vertelde over de aankoop van zijn huis aan de dijk en hoe dat huis mee mocht doen als decor in de film een brug te ver (ze hadden ineens 5 dagen Robert Redford in huis voor de opnamen van de film), nam ons zelfs mee naar zijn schitterende tuin en vertelde enthousiast over zijn bijenvolken, vervolgens gingen we naar het spiegelbos en het oude kasteel Doornik. Wat je allemaal NIET weet als je al een behoorlijke poos in een dorp woont! Erg interessant dus.

Wat verder interessant was, was de groep. Een groep Nijmeegse bloggers, die bloggen (en fotograferen) voor Nijmegen Direct, een site die poogt de Nijmegenaren dichter bij elkaar te brengen en zo de stad nóg leefbaarder te maken. Dat is natuurlijk een geweldig initiatief. Doen we graag aan mee.

En hoe dat dan onder andere vormgegeven werd? Door de wandeling natuurlijk, maar ook door de flessen wijn en hapjes die meegenomen waren en achteraf op het strand bij café Sprok picknicksgewijs genuttigd werden.

Kijk, zo vinden (blog)bourgondiërs elkaar! Meer weten/zien? Zie de hastag #ndwalk op twitter, de prachtige foto's van Peter Wassenaar op Flickr en het beeldverslag van Gerie Sandmann op Nijmegen Direct, waar ik - omg - ook een paar keer opsta.
Proost op de Nijmeegs/Lentse vriendschap!

Hoe we in Rome blijven

We hebben een heerlijke tijd gehad in Rome, veel gezien, veel meegemaakt.
Maar natuurlijk ook veel gemist.

Wat we gemist hebben is ten eerste natuurlijk de zaligverklaring van de paus (of was dat met opzet?), verder de uittocht van een deel van de Romeinen uit de stad in verband met een voorspelde aardbeving (die vond wel plaats, maar dan wat verderop, in Spanje), het tot leven komen van Nero, de nacht van de Romeinse musea en de jaarlijkse eedaflegging van de Zwiterse garde - bijzondere instelling, deze garde; mooi artikel daarover bij SPQR, waaruit ik onder andere leerde dat de pakken van dit elitekorps helemaal niet ontworpen zijn door Michelangelo en dat de hellebaard niet hun enige wapen is, weer een paar illusies armer.

Het leuke is wel, dat ik door het lezen van dit soort berichten (en het ordenen van de foto's natuurlijk!) een beetje in Rome blijf. En in Italië sowieso door het lezen van het boekje van Maarten Veeger: Een verleidelijk theater, cultuurgids voor het Italiaanse leven, dat ik op de valreep voor onze reis voor nog geen 7 euro kocht en heerlijk in het vliegtuig en in de week na de reis heb gelezen.

Ciao Roma!

woensdag 11 mei 2011

#nsfail

Gisteren moest ik naar Amsterdam voor het Landelijk Overleg Vakreferenten Geschiedenis. Het programma zou om 10.30 uur beginnen. Ik vertrok op tijd: had de trein van 7.57 uur. Met een reistijd van anderhalf uur zou ik om 9.30 uur aankomen.

Maar dat liep heel anders!

Gezeten in de trein richting Amsterdam werden wij nog voor vertrek gesommeerd allemaal uit te stappen. Er had een 'aanrijding met een persoon' plaatsgevonden tussen station Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist. Iedereen die verder dan Ede-Wageningen moest, zou via Den Bosch moeten reizen. Oké, dat kon ik nog hebben. Het werd al minder toen we in de trein naar Den Bosch de mededeling kregen dat de trein vanuit Den Bosch ook niet naar Utrecht zou rijden in verband met een 'aanrijding met een persoon' in Geldermalsen. De enige mogelijkheid om in Amsterdam te geraken zou nog zijn via Breda - Rotterdam. Daar zou een extra trein ingezet worden. Helaas werden we daar na een half uur stilstand weer uitgejaagd: de remmen van het achterste treinstel werkten niet. Dan maar wachten op de volgende trein richting Amsterdam.

Daar kwam ik uiteindelijk om 12.00 uur doodmoe aan. De rondleiding door het NIOD was toen allang afgelopen.

Gelukkig was er nog een middagprogramma.

maandag 9 mei 2011

Roma aeterna

Voor wie mij vorige week gemist heeft: ik was met man en kinderen in Rome. Eindelijk kwam het er een keer van, want we waren het al heel lang van plan. En het was schitterend: de reis, het weer, het appartement, de gebouwen....

En het was eigenlijk ook we een keer lekker om niet met veertig studenten of veertig scholieren op pad te zijn aldaar, hoewel die reisjes ook altijd chill waren.

Maar op dat soort reisjes krijg je nooit de vraag 'mamma, waarom staat overal SPOR in Rome', of 'mamma, we gaan morgen toch naar de Sint Stevenskerk, hè?' En dat maakt het juist zo leuk, die onbevangenheid, het plezier om de straatventers, het genot bij het kopen van de souveniers.

Wat overigens hetzelfde bleef: die pijn aan je voeten elke dag!

Give away gewonnen

Nou, dat is ook mooi! Ik, die nooit iets win, heb gewonnen bij de give away van Tussen HAAKjes. In het blogbericht staat beschreven hoe de procedure is geweest: supereerlijk.

Dus binnenkort krijg ik iets opgestuurd dat op een doos lijkt. In de linkerbovenhoek staat een plaatje met een jongen met rugzak die op de fiets stapt en zwaait en op de achtergrond Amsterdamse gevels. Ben zo benieuwd!

Leuk idee trouwens, zo'n give away. Wie weet organiseer ik er binnenkort ook wel een. Fun!

maandag 2 mei 2011

Update bibliotheek en reclame #bibliokermis11

Wat de blogkermis over reclame en bibliotheek betreft, klinkt de bel voor de laatste ronde: je kunt nog reageren tot 8 mei.
Sinds de vorige update zijn er nog 3 reacties bijgekomen, namelijk van HansJoost en Irma. Doe bij hen je inspiratie op en draai gezellig een rondje mee!

Hierrrrrrrr de link naar het startseinbericht voor de kermis!

zondag 1 mei 2011

Trapveldje (3)

Hoe het intussen met het trapveldje is? Wel, er is een prullenbak bij geplaatst (rechts) en in de verte (linksboven) verrijzen reeds een paar van de woningen!
En de mensen tegenover het trapveldje maar aankijken tegen die molshopen...