woensdag 9 maart 2011

#bibliokermis11: Bibliotheken en reclame

Het is aswoensdag, dus een goede dag om een blogkermis op te starten. Voor degenen die niet weten wat dat is, een blogkermis:

Een blogkermis (of blog carnival) is een verzameling postings rond een thema met als doel een aantal bloggers bij elkaar te brengen. Iemand start een onderwerp, en daarop wordt door verschillende bloggers binnen een bepaalde tijd geantwoord in de vorm van een posting. Meestal met link naar die originele oproep, en na verloop van tijd worden de postings verzameld in een overzicht.

En deze blogkermis gaat over een rechtse hobby: reclame. Is deze te verenigen met een linkse hobby: bibliotheken? Of dreigen we dan uit de bocht te vliegen? Zelf vind ik eigenlijk van wel, omdat ik bibliotheken nou juist een heerlijke waardevrije plek vind, maar gezien de vele bezuinigingen die op komst zijn zou je (en ik?) er misschien anders over kunnen gaan denken.

In bibliotheekland ken ik eigenlijk weinig voorbeelden van reclame, maar misschien vergis ik me. Wel viel me op dat er de laatste tijd veel hulp van de steenrijke, maar niet helemaal onbesproken ondernemer Diego Della Valle komt voor het Romeinse culturele erfgoed. De eigenaar van onder andere het schoenenmerk Tod's gaat 23 miljoen steken in de redding van het Colosseum en waarschijnlijk ook enkele miljoenen in het onderhoud van de resten van Pompeii. Bij wijze van dank mag bijvoorbeeld het logo van Tod's op het toegangskaartje voor het Colosseum en/of Pompeii gedrukt worden. De Italianen hebben al eerder succesvol zaken gedaan met Nippon Television voor de restauratie van de Sixtijnse kapel; dat verwierf hierdoor onder andere een tijd lang de exclusieve beeld- en televisierechten voor de meesterlijke fresco's van Michelangelo.

Een ideetje voor het behoud van onze bibliotheken? Of smakeloze uitverkoop?


Hoe je mee kunt doen met de blogkermis?
Je kunt een post maken met hieronder een verwijzing daar naartoe, maar je mag natuurlijk ook gewoon hieronder of via twitter je mening geven. Als je maar reclame maakt met de hashtag #bibliokermis11. De kermis sluit op zondag 8 mei.

13 opmerkingen:

Wilma van den Brink, MA zei

Altijd leuk die kermissen :-) Leuk, Monique!

Festina Lente zei

Ben benieuwd naar je blogbijdrage!

Wilma van den Brink, MA zei

Komt helemaal goed :-)

Anoniem zei

Ik heb mijn best gedaan:
http://aanbevolen.web-log.nl/aanbevolen/2011/03/bibliotheek-bedreigd.html

(Van de maker van www.leraarklassieketalen.web-log.nl)

Festina Lente zei

Mooie bijdrage, aanbevolen! En...je bent de eerste!

Hans zei

Ik heb nog even de tijd, zie ik.

Festina Lente zei

Ja hoor, haast je langzaam!

Irma van Zanten-van Houts zei

Hallo Monique,

mijn bijdrage aan #bibliokermis11: Bibliotheken en reclame vind je hier: http://weblogirma.blogspot.com/2011/04/blogkermis-over-reclame-en-de.html
Hartelijke groeten, Irma

Festina Lente zei

Ha Irma,

Mooie bijdrage! Ik zal binnenkort weer even wat ruchtbaarheid aan de kermis geven (nu is het daar te heet voor...)!

Wilma van den Brink, MA zei

Lastig onderwerp, daarom eens goed om over na te denken :-)
Hierbij mijn bijdrage: http://www.jebibliotheek.nl/?p=1699

Stories Guy. zei

Ik vind dit een leuk idee! Heb meteen een bijdrage geschreven: http://storiesguy.blogspot.com/2011/05/bibliokermis11-bibliotheken-en-reclame.html

Festina Lente zei

@ Wilma en Stories Guy: prachtige bijdragen, uit het hart en mooi geschreven. En krachtige foto's!

Ron Wessels zei

Ha Monique,

Leuk onderwerp, te leuk om niet te reageren. Mijn bescheiden bijdrage vind je hier: http://ingron.blogspot.com/2011/05/bibliotheken-en-reclame-een.html