woensdag 30 mei 2012

Meneer Oosthout


Al zappend stuitte ik toevallig op een boek van Henri Oosthout, mijn vroegere leraar Grieks. En het verbaasde me niet eens dat hij wel zes wetenschappelijke publicaties op zijn naam heeft staan; destijds was hij al te goed om aan ons barbaren Grieks te geven.

Ondanks zijn eruditie waren zijn lessen in mijn herinnering toch altijd grappig, bijvoorbeeld omdat hij op z'n eigen manier eigentijds was. 'De gehandicapte' in een redevoering van Lysias vond hij bijvoorbeeld veel te ouderwets; dat moest 'de AOW-er' worden. En als er schunnige teksten vertaald moesten worden, gaf hij zogenaamd argeloos altijd aan de juiste leerling de beurt.
Het intrigeerde ons enorm dat hij op vier kranten geabonnerd was, maar geen televisie had; dat vonden wij on-voor-stel-baar.Verder liet hij eigenlijk niets over zijn privéleven los. Wat we ook typisch vonden, was dat hij nooit op de foto wilde: op foto's van het lerarencorps stond hij altijd achteraan en wel zo, dat je van hem alleen maar een klein plukje haar zag. Zijn gedrag in de lerarenkamer scheen ook bijzonder geweest te zijn: men zegt dat hij zich niet verwaardigde om met niet-doctorandi te spreken; het droeg allemaal bij aan de mythevorming rondom zijn persoon.

En nog vind je weinig van hem terug op het internet: hij spreekt via zijn boeken. En misschien hoort dat ook wel zo.

maandag 28 mei 2012

Anna en het digitaal studiecentrum

Er zijn van die hete weekenden dat je er maar liefst twee volgers bij krijgt. In dit geval Anna, de moeder van Esterrretjes, die ook een weblog begint. Echt waar? Ja, echt waar. Maar ze denkt nog na over het eerste verhaal. Go for it, tante Annie! Het wordt sowieso waardevol!

En het digitaal studiecentrum, dat bestaat uit een achttal verslagen van een bibliotheekcongres, als ik tenminste de goede link heb gevonden; zoeken is niet altijd makkelijk. Want het kan ook nog het Studion zijn, het digitale studiecentrum van de universiteit van Utrecht.

Anyway, welkom!

Een schoonmaker kan de was doen

Soms denk je wel eens: er zit meer in die schoonmakers dan je denkt (maar soms ook niet). En ja hoor, pas werd het bewijs geleverd en studeerde een schoonmaker in Amerika cum laude af in de klassieke talen.

Daarvoor moest hij wel even uit het voormalige Joegoslavie vluchten, maar dan heb je ook wat!

woensdag 23 mei 2012

Nieuwe kunst in de hortus

Het is altijd aangenaam lunchverpozen in de Botanische tuin. Zeker nu ze weer nieuwe kunst hebben. Kom mee naar buiten allemaal!




Maar dan zonder mij, want vandaag pauzeer ik toch echt lekker in mijn eigen tuin!

dinsdag 22 mei 2012

Durf en visie for president!


„Beste burger, onze economie heeft haar natuurlijke grens bereikt. Groeien kan enkel nog door de snoeien: in uw inkomen, spaargeld en pensioen. Na de agrarische, industriële en kapitalistische revolutie is het daarom tijd voor wederom een transformatie van onze economische ordening. De overstap naar een nieuwe energievoorziening is daarbij prioriteit nummer één. Want duurzame energie heeft de potentie uit te groeien tot een miljardenindustrie, die zelfs de IT-sector qua omvang doet verbleken. Miljoenen banen voor hoog- én laagopgeleiden liggen in het verschiet. Grondstoffenoorlogen zullen tot het verleden behoren. Door oliedollars gefinancierde dictaturen worden verzwakt. De macht van fossiele monopolies doorbroken. De autonomie in eigen kring en eigen land hersteld. Wie nu vooroploopt in duurzame bronnen zal straks tot wereldmacht uitgroeien. Een wereldmacht om trots op te zijn!”


Zo zou een een politiek leider met visie de burgers van het land moeten toespreken, aldus Rob Wijnberg vandaag in NRC-next. Maar ja, wie dan? Thefuck Dibi zou het vol bravoure kunnen, maar mist de inhoud. 'Sappige' Jolande zou het vol realistisch idealisme kunnen zeggen, maar mist de bravoure.

Misschien dan de man die door zijn Facebookaanhang gevraagd is Groen Links te gaan leiden en nog een messiaans uiterlijk heeft ook? Die zegt namelijk zinnige dingen als:


'Misschien heeft de Nederlandse politiek behoefte aan iemand die hard wil nadenken in plaats van te reageren met een klanknabootsing op het nieuws van de dag. GroenLinks is bij uitstek de partij die altijd heeft gedacht in gewaagde oplossingen in plaats van in gemakkelijke retoriek. Misschien hebben ze een leider nodig die durft te twijfelen in plaats van BAM! te zeggen voordat hij de vraag heeft verstaan'.


RIGHT! Of toch niet?

zondag 20 mei 2012

Hemelvaart in de Ardennen

Dinant

Het lijkt dit jaar wel Belgiëjaar voor ons: na de goede ervaringen in Antwerpen togen we deze hemelvaart naar de Ardennen. We hadden onszelf een sportieve vakantie in het vooruitzicht gesteld, maar behalve tafeltennis, tennis en wandelen is daar weinig van terechtgekomen: het vakantiepark bleek te leuk en de meegenomen boeken bleken te mooi.

Bovendien hadden we de eerste dag al klop gekregen van onze zoon en dochter in een potje tennis van ouders tegen kinderen; we vreesden voor nog meer gezichtsverlies als we zouden gaan kanoën, klimmen, abseilen of paintballen; dat zou ons mentaal failliet betekend hebben.

Een paar leuke stadjes in de buurt bezoeken: veel veiliger!

woensdag 16 mei 2012

Crypto


Hij praat alles wit wat zwart is; dat geef ik je op een briefje (6).

dinsdag 15 mei 2012

Discriminatie van meisjes bij de Franse les



Mijn dochter kwam vandaag behoorlijk beteuterd thuis, want ze vond dat ze oneerlijk behandeld was bij de schriftelijke overhoring Frans op haar school. En niet alleen zij, maar alle meisjes uit de klas.

Wat er gebeurd was:
De kinderen hadden moeten opschrijven dat ze goed waren in skiën. Dus mijn dochter had netjes opgeschreven 'je suis fort en ski'. Want zo stond het ook in de leerstof.

'Nee', redeneerde de lerares Frans, 'je bent een meisje, dus je had op moeten schrijven ' je suis forte en ski''.

En niemand van de meisjes had dat goed geschreven, want het was nog niet behandeld. En voor dit verschil in behandelde en getoetste stof - de juffrouw was fout dus - moesten alle meisjes uit de klas boeten.

Daar was toch zo'n meldpunt voor?

Voilà, en route!

donderdag 10 mei 2012

iPad en middelvinger



Mijn kinderen lachen me er altijd om uit: dat ik de iPad meestal met mijn rechtermiddelvinger bedien. Maar dat gaat gewoon vanzelf! Ik heb het even met mijn rechterwijsvinger geprobeerd, maar dat voelt heel onnatuurlijk - alsof ik met links typ of zo.

Hebben jullie dat nou ook?

woensdag 9 mei 2012

Tweehonderdduizend bezoekjes

Tweehonderdduizend bezoekjes (pageviews) heeft dit weblog inmiddels al gehad. Tweehonderdduizend!
Als ik per klik op mijn blog een euro had gehad, dan was ik nu rijk geweest. Maar dan zouden er waarschijnlijk ook minder op geklikt hebben.

Nee, het is beter zo. Me happy.

Bedankt, klikkers!

dinsdag 8 mei 2012

Geen opa en oma meer

Vroeger was je met 40 à 50 jaar al stokoud, maar heden ten dage met 50 à 60 jaar nog piepjong.

Het schijnt dat tegenwoordig zelfs niet iedereen van die leeftijd die opa en oma wordt, meer zo genoemd wil worden. Want als je grootvader of grootmoeder wordt, dan lijk je ineens zo oud. En dat willen de moderne opa's en oma's niet meer! Tenminste, niet in België. Maar het zou me niet verbazen als dat voor de Nederlandse bonpa's en bomma's ook geldt.

Maar ja, hoe zou je de jonge grootouders dan moeten noemen? Kerel en merel? Mozes kriebel!
En dan ook alsjeblieft geen u meer natuurlijk. Gewoon joh! Of hé!

Zelf heb ik helaas geen opa of oma meer. Maar ik zou ze wel met opa en oma aanspreken, geloof ik, en ook niet tutoyeren. Een totaal andere generatie.

Mijn ooms en tantes van mijn moeders kant wilden vroeger ook niet met de bij hun horende familiestatus aangesproken worden. Niets oom Sjors, gewoon: Sjors. Zelf voel ik me daar ook prettiger bij. Aanspreken met tante Monique sta ik niet toe. Vandaar dat ik pas door mijn lieve nichtje van zes jaar oud op 22 jaar geschat werd.

Het werkt dus blijkbaar wel!

via