'Waren er tijdens de ECIL ook lezingen over e-learning?' vroegen collega's mij. Maar natuurlijk! En vreemd genoeg vooral pas op de laatste dag, tijdens de 'best practices' sessies.
it's hip to flip
De eerste lezing over e-learning, of beter gezegd blended learning, werd gegeven door Carol Leibiger en Alan Aldrich uit South Dakota. Deze was getiteld 'It's Hip to Flip: Using Inverted Instruction to Addres the Needs of Low- an High-Volume Information-Literacy Teaching.' Studenten die een instructie volgen over het vervaardigen van geannoteerde bibliografieën bij de bibliotheek, krijgen bij wijze van huiswerk vooraf 2 video's van 4 minuten te zien. Mochten ze die niet bekeken hebben (maar dat betreft gelukkig maar een zeer klein percentage), krijgen ze ter plekke een pdf met de benodigde informatie uitgereikt om de instructie toch nog te kunnen volgen.
Deze aanpak blijkt zeer succesvol en bespaart iedereen veel tijd: 'happy librarians, students and faculty'. Leuk om eens te bekijken? De LibGuide met de filmpjes vind je hier. Overigens vind ik deze over dit onderwerp leuker en deze duidelijker.
"how to write an abstract?"
Verder had Ruth Wallach een leuke presentatie met de titel "How to write an Abstract" Library Users Seeking Quality Advice' met daarin onder andere een verwijzing naar een lijvige LibGuide organizing your social sciences research paper. Eigenlijk ging deze lezing niet over e-learning, maar meer over of bibliothecarissen zelf denken dat ze in staat zijn kwalitatief goed advies te geven en of ze zichzelf als een autoriteit zien.De uitkomst: er blijken enorme verschillen tussen de disciplines te zitten; aan de bètakant is men onzekerder over zichzelf dan aan de alfa- en gammakant.
Op de laatste dag was het de beurt aan Nederland in de persoon van Harrie van der Meer, die natuurlijk vertelde over de successen van STIP en de 21 door studenten ingesproken video's met betrekking tot zoekstrategieën, waar de studenten er vóór de instructie vijf van gezien moeten hebben. De online lessen zijn netjes opgezet via het TPACK-model en voldoen ook nog eens aan de ACRL-normen. Van de gemaakte opdrachten moeten de studenten een screenshot maken.
De lezing oogstte veel belangstelling. Het had dan ook een indrukwekkende titel: 'development of a program to blend information literacy in an effective way'. Trots op Nederland!
RADAR game
Een inspirerende lezing werd ook gegeven door Elisa Acosta en Lindsey McLean. De laatste (instrucional design librarian; dat lijkt me een fantastisch beroep!) heeft om de saaiheid van de stof tegen te gaan een game ontwikkeld (eerst boden ze een LibGuide met vragenlijst, maar daar vielen de studenten bij in slaap; de game vinden de studenten echter prachtig!). De presentatie vind je hier.
Ook in Duitsland experimenteert men met bibliotheekinstructies in de vorm van een game. Aan Kathrin Knautz is dat wel toevertrouwd; zij gamet zelf ook graag. Ze heeft voor en met haar studenten de Legende von Zyren ontwikkeld. En wat ziet dat er gaaf uit, zeg! Met allerlei queestes, orks enzovoort. In the city of knowledge is alle kennis te vinden.
Het aardige vindt ze zelf dat je nooit kunt verliezen, alleen maar winnen. Je zult hoogstens een keer opnieuw moeten beginnen, maar wordt niet afgerekend door middel van tentamencijfers om je te laten merken dat je dingen niet snapt/ gesnapt hebt. Overigens houdt de instructie niet op bij de game; als je die afgerond hebt, kunt je verder spelen in de practical labs in zogenaamde guilds. Voor deze gilden mogen de studenten zelf namen verzinnen, waardoor ze goed in het spel blijven.
Ook in Dublin zijn ze goed bezig. Niet met gamification, maar met 'gewoon' online lesmateriaal. Dat vind je via deze link. De modules zijn gemaakt met Articulate Storyline, de software die bij ons ook lang in de race was, maar onder andere afviel omdat-ie te duur, ingewikkeld in gebruik, weinig flexibel en te commercieel was. Ook de stijl van de afbeeldingen beviel niet iedereen in de projectgroep. Natuurlijk kon ik het niet laten om te vragen waarom men in Dublin niet voor Xerte had gekozen; de spreker vertelde in z'n presentatie immers dat hij een grote voorstander van Open Educational Resources was? Waarom dan geen Open Source software? Hmmm, dat zou hij zeker in overweging nemen, want daar had ik natuurlijk wel een punt. All right, Philip Russell! Zijn tips overigens: verspreid ruim en statistiek goed!
Bij de verspreiding van hún materiaal hebben Marion Bell en Jane Secker uit Londen nadrukkelijk de samenwerking met studenten gezocht in het zogenaanmde SADL-project. SADL staat voor: Student Ambassadors for Digital Literacy. Deze dames hebben 20 studenten zo gek gekregen om als ambassadeur voor hun online producten op te treden en mee te helpen met het maken van online tutorials. Tevens hebben deze studenten lessen verzorgd op pre-university colleges. Zij werden hiervoor beloond middels badges en vouchers die ze konden besteden bij hun favoriete online shops; de bibliotheek heeft hier subsidie voor gekregen. Eén van de opdrachten die de studenten moesten doen bij hun onderzoek naar hun online presence was het googelen van elkaar. Dat werd als heel inzichtelijk ervaren. Later in de cave bar hoorde ik van Marion en Jane dat de studenten ook echt vrienden van hen waren geworden. Inspirerend project; students as partners.
i-learn
En als laatste sprak Stacey Greenwell over het i-learn model, dat meer een leermodel dan een bibliotheekmodel is, maar dat ze wel mooi in een LibGuide hebben geïntegreerd. Een belangrijk onderdeel is de reflectie van de studenten op wat ze geleerd hebben.
En dat is hard nodig. Ook (en misschien wel zeker) bij online learning!