vrijdag 23 oktober 2009

Bibliothecaris die in principe geen boek leest


Wat? Bestaat die dan? Ja, in Delft bij de openbare bibliotheek. Maar dat is dan ook de hipste bibliotheek ter wereld. Maar geen boeken lezen, dat intrigeert toch wel, en het staat er toch echt, in het artikel in de Volkskrant naar aanleiding van een interview in verband met de actie Nederland Leest van dit jaar.

Uit het verhaal blijkt dat de directeur (Eppo van Nispen tot Sevenaer, dat klinkt toch wel als een naam uit een boek) voorheen hoofdredacteur van Hart van Nederland was. Dat verklaart natuurlijk een hoop. Meer bekend met verhalen dan met boeken. Maar misschien word je van verhalen wel wijzer dan van boeken, dat kan natuurlijk, daar mag je zelf over oordelen.

En dat bibliotheken verder moeten kijken dan alleen de gedrukte informatie in boeken, daar heeft hij absoluut gelijk in; we leven immers in een gedigitaliseerde wereld en digitale informatie is eenmaal sneller (en hipper!) dan gedrukte informatie. En dat bibliotheken naar hun klanten moeten luisteren, daar heeft hij ook gelijk in.

Van Nispen tot Sevenaer redeneert als volgt:
Helaas zijn de Nederlandse bibliotheek (sic) te veel naar binnen gericht. Ze moeten kijken naar wat hun klant wil. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van onze klanten vrouwen tussen de 30 en 60 jaar zijn en een soort George Clooney achter de balie wil zien. Daarom zie je in Delft opeens veel leuke mannelijke baliemedewerkers. Ik zeg: De klant is koningin.
In de arbeidscontracten van de medewerkers staat dat deze minimaal vijf keer per dag moeten lachen.
Ik vraag me af hoe de sollicitatiegesprekken aldaar verlopen. Of wat je allemaal bij je CV moet meesturen als je daar komt solliciteren. Duidelijk is in ieder geval wel dat professor Dingelam er nooit een baan zou krijgen. En misschien is dat maar goed ook, maar ik vrees toch een beetje voor de vorm die boven de inhoud verheven wordt.

Helemaal aan het einde van het artikel krijg ik overigens het idee dat Van Nispen tot Sevenaer toch nog niet helemaal losgekomen is van het boek als hij over zijn zoontje vertelt:
Gisteren hoorde ik mijn zoon van 6 achter in de auto: kuhkuh, nnnn, esss, ooh. Dat was ontroerend. Hij heeft net ontdekt dat die tekens op papier toegang zijn tot een wondere en spannende wereld.
 Juist ja, tekens op papier.

Met dank aan Valerie voor de attendering

11 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Grappig: ik had hier ook net aandacht aan besteed en kom het ook bij jou, Schrijverdezes en DigBib tegen. Maakt toch wat los dan...

Jaap vertelde eens over een sollicatiegesprek die zij voerden in een vergaderzaal. Opeens kwam Eppo over de vloer aangekropen.

Gewoon eens kijken hoe een sollicitant daar op anticipeert :-)

festina lente zei

Wij hebben er ook smakelijk om moeten lachen op het werk toen een collega het me toestuurde...

Intrigerende persoon, die Eppo! In ieder geval anders dan anderen!

Jammer dat Arie Boomsma al een baan heeft, was de perfecte kandidaat voor een baan in Delft :)

schrijverdezes zei

'kuhkuh, nnnn, esss, ooh'
Ik zit maar te tobben welk woord dat zoontje hier wil gaan spellen. Jij een idee?

Martine zei

Ik ben helemaal voor meer George Clooney's achter de balie! Verheug me nu al op de sollicatiegesprekken. ;))) Ik snap alleen dat van dat geen boeken lezen niet, een e-boek is toch ook een boek?

ern@zone zei

Het lijkt me helemaal niet nodig om in een arbeidscontract vast te leggen dat je vijf !!! keer moet lachen als je in een bieb als DOK Delft werkt!!!

festina lente zei

@ schrijver: ik vroeg het me ook al af, had mijn hoop eigenlijk een beetje op jou gevestigd....

@ Martine: die sollicitatiegesprekken zullen zeker het werkplezier verhogen; we schakelen gewoon een modellenbureau in! En die boeken, ik denk dat het prikkelende grootspraak is. Hij leest vast wel eens een boek op z'n mobiel; hoewel, je weet maar nooit met zo'n SBS6-gast...

@ Ern@zone: ik ben nog nooit bij DOK geweest; jij wel zo te zien?

Mark Borneman zei

Ik probeer 10 keer per dag te lachen en zo mijn bonus te halen... ;-)

Dat dat vanzelf gaat komt een beetje door Eppo en vooral door een heerlijke groep mensen die hard werken en niet vergeten dat met plezier te doen... let's face it, we hebben een prachtige baan in een snel veranderende wereld, spannend toch?!

MrTintinnabulum zei

De bibliotheek in Delft ken ik niet, maar de nieuwe bibliotheek in Amsterdam is ook zo'n hip gebouw. Het is een soort kruising tussen een internetcafé en een warenhuis. Er schalt vaak zelfs muziek door de ruimte. Toeristen komen er om gratis te surfen en winkelende provincialen komen er koffiedrinken. Rustig een boek inkijken is er niet bij. Het personeel draagt kleding van een modeontwerper. Of ze verplicht vijf keer per dag moeten lachen, weet ik niet.

festina lente zei

@ Mark: Ik ben nog nooit in DOK Delft geweest, maar het klinkt in ieder geval enthousiast. Ben jij een van de glamourboys? :)

@ Mr Tintinalbum: ik ben het met je eens dat bibliotheken niet moeten veranderen in een soort gratis koopgoten en ben zelf nogal geluidsintolerant, dus muziek in een bibliotheek kan ik ook niet appriciëren...

e.v.dooren zei

Deze bibliotheek lag vlakbij het Legermuseum. Dat waren echt twee werelden van verschil, de nieuwe DOK-bibliotheek en de bibliotheek van het Legermuseum. Meer mannen achter de info-balie, dat lijkt me wel een goed idee. Meestal zijn het traditioneel nog altijd vrouwen die dat soort werk doen. Maar m'n opvolger in de bibliotheek van het Legermuseum is een man. En inderdaad: een paar keer per dag lachen verhoogt de arbeidsvreugd.

festina lente zei

En mannen hebben over het algemeen toch meer humor dan vrouwen??:)
Gaat vanzelf goedkomen dus!