vrijdag 28 februari 2014

Lezingencarnaval



'Bij welke leesclub zit jij?'
'Geen een, waarom?'

De mond van de vrouw naast mij viel open. Hoe kan dat nou, ze zit niet bij een leesclub en bezoekt toch een lezing van Nelleke Noordervliet. Ja mevrouw, dat kan, je kunt een lezing bezoeken zonder dat je bij een leesclub zit, ja zelfs zonder ooit een boek van de schrijver gelezen te hebben, zoals in mijn geval. Je kunt iemand bijvoorbeeld gewoon een interessant persoon vinden. En dan tussen 60-, 70- en 80-jarigen naar die persoon zitten luisteren. Niets mis mee, toch?

Je kunt haar verhaal bijvoorbeeld vergelijken met dat van de schrijver wiens lezing je de dag daarvoor hebt bezocht, in mijn geval A.F.Th. van der Heijden.

Of met het college van de sympathieke historicus Peter Raedts, dat je een paar dagen later zal gaan volgen.

En dan na gaan denken over wat al deze mensen te melden hebben over de relatie tussen feit en fictie, waarheid en speculatie.

Dat kan soms nog leuker zijn dan het lidmaatschap van een leesclub.
En zeker zo boeiend en vermoeiend.

zondag 23 februari 2014

Hier is opnieuw.....Adriaan van Dis


Wie kent ze niet (meer), de prachtige interviews die Adriaan van Dis had met beroemde schrijvers in De IJsbreker? En vorig jaar in reprise bij DWDD met het oude decor?

Dan zal ik je wat vertellen: gisteren waren de opnames de reprise van de reprise en ik was erbij! En uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat je moet gaan kijken op 6 maart.

Want er waren grote schrijvers: Guan Gabriel Vásquez, Helga Ruebsamen en Simon Schama. En Van Dis was op dreef: guitig, bekakt en charmant.
Ondeugend ook, want bij Vásquez aan de rum (die hij speciaal voor de schrijver had laten aanrukken, maar die wilde wijn, vandaar dat hij er zelf maar een nam), onze minister van justitie een nijlpaard noemend, bij Ruebsamen zich in eerste instantie vergissend in de titel van een van haar boeken (de beer is los in plaats van de beer is terug, maar dat kon hij gelukkig overdoen omdat dat in de aankondiging was), en bij Schama totaal vergeten te vragen wat hij wilde drinken; die moest er nota bene zelf om vragen! Maar afgezien daarvan was hij gewoon ouderwets scherp.

En Matthijs? Tja, die was gewoon Matthijs: uitbundig, geïnteresseerd, welbespraakt en charmant. Voor en na de uitzending zagen we hem gezellig in spijkerbroek gehuld aan de bar van het Mediacafé hangen. Zijn thuis en sinds gisteren ook een beetje ons thuis. Want kil was het daar allerminst, eerder open en uitnodigend. Net zoals de rest van het Westergasfabriekterrein.


Of er nog andere beroemdheden waren? Jazeker, Ernst-Jan Pfauth, Thomas Heerma van Voss, zijn vader Arend-Jan en vast nog meer mensen die ik niet herkend heb.

En of ik nog in beeld kom? Ik denk het niet, want ik zat op een van de hoge krukken aan de zijkant, zorgvuldig uit beeld gehouden - want denk maar niet dat je zelf een plaatsje mag zoeken in de studio, zeker niet als je geen lippenstift op hebt!

update:
Zie hier de voor-(of moet ik zeggen na) bespreking van de aflevering door Adriaan van Dis bij DWDD:



Update 2:
En hier de gehele uitzending:

woensdag 19 februari 2014

Leuk initiatief: PeerPlekken



Kijk, dat vind ik nou een leuk initiatief: PeerPlekken. Betaalbare, creatieve plekken voor freelancers uit (met name) de creatieve industrie in en rond Nijmegen. Voor 125 euro per maand heb je een bureau op een plek midden in de stad tussen allemaal andere creatieve ondernemers. En als je parttime wilt werken: 80 euro voor 3 dagen in de week.

Gratis koffie, gratis wifi, gratis contacten, gratis synergie, gratis expositieruimte, kortingen op zaalhuur, boekhouding, you name it....

Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, het bestaat echt. Maar je moet wel aan een bepaald huurdersprofiel voldoen.

Dat gaat bruisen daar!

zaterdag 15 februari 2014

De opkomst en ondergang van Narcissus



In bovenstaand filmpje een aannemelijke verklaring voor het ontstaan van de figuur Narcissus: een vergissing van Cupido doordat hij even afgeleid was; maar gelukkig weet hij het in dit filmpje op zijn eigen wijze nog (enigszins) te herstellen.

Ik hoop dat jullie jullie Valentijnsdag beter doorgekomen zijn! En mocht je tóch nog iemand de liefde willen verklaren - dat kan namelijk altijd, wacht vooral niet tot de volgende Valentijnsdag - dan kan ik deze met liefde gemaakte site aanbevelen.

via

vrijdag 14 februari 2014

In beeld op de campus



Volgens mij ben je in beeld bij Campus in Beeld, mailde een collega mij. En ja hoor, 3 seconds of fame op 2:19. Hoewel, fame? Terwijl ik op mijn fietsje in beeld was, vertelde de voice over over fout parkerende studenten bij de UB.

Mooi is dat. Het is in ieder geval vleiend dat ik voor een student ben aangezien. En ik weet nog precies wat ik daar voor de UB deed: de ramen met de nieuwe posters bekijken. Dat is nu dus vereeuwigd, maar helaas zónder de bewuste posters. In plaats van dat ze dáár nou een item over hadden gemaakt....


woensdag 12 februari 2014

Adopteer een beeld uit het Allard Piersonmuseum



De gipsen-beelden-zolder van het Allard Piersonmuseum is een juweeltje: zo'n beetje alle bekende beelden van de oudheid staan daar bij elkaar. Heel fijn voor educatieve doeleinden: ik ben er wel eens met een klas geweest na een lessenserie over Grieks/ Romeinse beeldhouwkunst.

Jammer alleen dat ze op zolder staan en alleen maar met een rondleider te bewonderen zijn; je zou ze een betere plek wensen. En die mogelijkheid komt nu in zicht, want het Allard Piersonmuseum mag uitbouwen: maar de beelden verhuizen is DUUR!

Vandaar dat het museum mensen vraagt om een beeld te adopteren en een deel van de kosten voor de verhuizing op zich te nemen. Crowdfunding dus. Durf jij het aan om Venus te adopteren?

HAAL MIJ VAN ZOLDER!

zaterdag 8 februari 2014

Tweets van de paus als lesmateriaal


Die papa Fransiscus doet echt alles goed. Zelfs zijn tweets in het Latijn zijn helder en van hoogwaardige kwaliteit. Precies het goede niveau en de juiste toon. Hij heeft maar liefst 212.000 volgers, waaronder ook scholieren en studenten die het vertalen van zijn tweets van hun leraren als huiswerk opkrijgen.

Degenen die zijn tweets in het Latijn vertalen (nee, het Latijn is niet van hemzelf afkomstig), zeggen dan ook dat ze vinden dat hun tweets zo zouden moeten zijn dat Cicero ze zou kunnen begrijpen.

En dat is knap, want zijn voorganger maakte er een potje van. Niemand, inclusief de classici, begreep een snars van wat hij te melden had. En dat terwijl Latijn verreweg de geschiktste taal is om in te twitteren.

via

donderdag 6 februari 2014

De prijsuitreiking



En ja hoor, daar was-ie dan eindelijk: de prijsuitreiking. De wethouder was er (samen met de fotograaf en communicatiemedewerker) helemaal voor naar Lent afgereisd. En hij was ook nog eens zo aardig de andere prijswinnares na afloop naar Oosterhout te brengen.
Naast de prijs - een originele foto van de Rolling Stones met ons straatnaambord in de hand, een jaar of zeven geleden door de officiële Stonesfotograaf backstage gemaakt in Nijmegen toen ze daar een concert gaven -  kregen we ook nog een visitekaartje van de wethouder. Als dat geen dancing in the street was!

woensdag 5 februari 2014

Ramses bij Margreet



Ach, wat zullen we 'm missen op de zaterdagavond: Ramses. Maar gelukkig was er deze week één troost: een half uur durend gesprek met acteur Maarten Heijmans bij Margreet Dolman in de vensterbank. Met ook een klein stukje van een opname met Ramses Shaffy zelf, die 20 jaar geleden op dezelfde vensterbank bij Dolman mocht plaatsnemen.

Ontroerend. Vanaf minuut 26:17.

zondag 2 februari 2014

De Cirkel


En ik heb het rode boekje uit. Niet het echte rode boekje, maar het boekje De cirkel met een rode kaft.

'Een rode kaft? Maar je leest toch alleen nog meer e-books?'

'Niet per se alleen maar, maar deze had ik van een collega geleend, omdat zij op Facebook had gepost dat ze 'm had gekocht. En toen dacht ik ik kan 'm wel gaan kopen, maar ik kan 'm net zo goed van haar lenen. Geldbesparend hoor, dat Facebook.'

'Ja maar ook bedreigend, in die zin dat je alles maar van elkaar weet, ook als je het niet wilt weten.'

'Dat is nu precies het thema van het boek, al lijkt dat meer over Google te gaan. Maar in ieder geval over privacy en hoe ver je moet of kunt gaan in het opgeven daarvan.'

'Spannend, vallen er doden?'

'Ja, ook, maar er raken vooral veel mensen overspannen.'

'Door het opgeven van de privacy?'

'Yep.'

'Heftig, lijkt me beklemmend, klinkt een beetje als 1984.'

'Is het ook.'

'Ik zou het best willen lezen. Van welke collega had je het nou geleend?'

'Zeg ik niet; ik gun andere mensen hun privacy.'

'Jammer. Privacy is diefstal.'