maandag 31 december 2012

Le vent nous portera en 2013



Allen een heel fijn 2013 gewenst. Wat het zal brengen? Le vent nous portera....

Je n'ai pas peur de la route
Faudrait voir, faut qu'on y goûte
Des méandres au creux des reins
Et tout ira bien là
Le vent nous portera

Ton message à la Grande Ourse
Et la trajectoire de la course
Un instantané de velours
Même s'il ne sert à rien va
Le vent l'emportera
Tout disparaîtra mais
Le vent nous portera

La caresse et la mitraille
Et cette plaie qui nous tiraille
Le palais des autres jours
D'hier et demain
Le vent les portera

Génétique en bandoulière
Des chromosomes dans l'atmosphère
Des taxis pour les galaxies
Et mon tapis volant dis ?
Le vent l'emportera
Tout disparaîtra mais
Le vent nous portera

Ce parfum de nos années mortes
Ce qui peut frapper à ta porte
Infinité de destins
On en pose un et qu'est-ce qu'on en retient?
Le vent l'emportera

Pendant que la marée monte
Et que chacun refait ses comptes
J'emmène au creux de mon ombre
Des poussières de toi
Le vent les portera
Tout disparaîtra mais
Le vent nous portera

vertaling


zaterdag 29 december 2012

Alternatieve kerstliedjes



Bij het doorploegen van mijn CD-kast stuitte ik toevallig op een alternatieve kerst-CD die de VPRO in 1998 onder zijn leden verspreidde. Zo heerlijk hartig (wat dacht je bijvoorbeeld van 'hang myself from the tree') na al dat zoets....

vrijdag 28 december 2012

Lees jij alle gebruiksvoorwaarden?


Lees jij alle gebruiksvoorwaarden voordat je weer eens een nieuwe update van laten we zeggen het besturingssysteem je iPad installeert en de voorwaarden aanvinkt? Nee? Echt niet? Nou ik ook niet. Maar kijk daarmee uit, want je weet maar nooit wat je eigenlijk ondertekent. In South Park is dat inmiddels wel bekend.....

Kijk dit filmpje (met o.a. Steve Jobs en dr. Phil) maar eens en huiver....

via Richard

maandag 24 december 2012

Vrolijk kerstfeest allemaal!

Zo. Even positief eindigen: veel plezier allemaal met de bereiding en verorbering van je copieuze kerstmaal! Hierbij het recept voor een heerlijk voorgerecht op kerstavond.

zondag 23 december 2012

Moderne kerstkado's


Hoewel ik het graag zou willen - zo zit ik nou eenmaal in elkaar - kan ik niet iedereen zo maar een kerstkadootje geven. Nee, een kerstkaart kan er nog wel van af. Maar dan alleen voor mijn naaste familie en vrienden. En de rest, zoals de collega's en zo? Nou, die geef ik een virtueel kado. Nee, niet dit bericht, een virtuele kerstkaart komt heus nog wel, maar een endorsement op LinkedIn, dát is pas een mooi kerstkado!

Tot voor kort kon je iemand op LinkedIn alleen nog maar een officiële aanbeveling geven, maar dat komt nogal slijmerig over en bovendien zou de ander zich verplicht kunnen voelen om er ook een over jou te schrijven; dat wil ik anderen niet aandoen....

Een schouderklopje voor een vaardigheid die iemand bezit, dat is een stuk laagdrempeliger en lijkt me een uitstekend kerstkado: een complimentje op z'n tijd, daar lijkt me niets mis mee! En als ik je nog niet geëndorst heb, maak je dan geen zorgen, het is nog een hele klus om iedereen die schouderklopjes te geven!

donderdag 20 december 2012

Teaching meeting Tilburg



Afgelopen maandag was ik bij de Teaching Meeting in Tilburg. Hoe ik daar verzeild raakte is een lang verhaal, maar feit is dat ik de enige van buiten de academische wereld van Tilburg was (het was eigenlijk een interne meeting) en bovendien geen docent, tenminste niet een zeer actieve op dit moment. Innovatie in het hoger onderwijs heeft echter mijn warme belangstelling en die kwam deze middag ruimschoots aan bod.


Dat begon al bij de keynote van de dag, Mark Weyers, oprichter en directeur van het onafhankelijk academisch ontwikkelcentrum The International Institute of Academic Development (IIAD). Zijn lezing was getiteld Designing engaging learning environments en begon met een citaat, waarbij hij meteen vroeg van wie dat afkomstig was of zou kunnen zijn; de zaal direct geactiveerd! En dat was nou precies zijn bedoeling en boodschap: 'I never teach my pupils: it's about what the student does, not what the teacher does'. Hij hield een pleidooi voor student centered in plaats van teacher centered onderwijs en de daarbij behorende benodigde ommezwaai van de organisatiestructuur van het hoger onderwijs, die nu vooral gericht is op teacher centered onderwijs. Nu leek dat in Tilburg volgens mij reuze mee te vallen als je de op zijn lezing volgende break out sessies met presentaties van de universitair docenten van Tilburg zag, maar degenen die de presentaties gaven waren vermoedelijk wel de voortrekkers van de innovatie.

Weyers benadrukte het belang van de intrinsieke motivatie bij de studenten; die moet met name geactiveerd worden. Voor hemzelf was de trigger tot het ontstaan van zijn intrinsieke motivatie voor informatica het zien van de film Hackers; na het zien van deze film was hij verkocht. Zo'n soort moment zou je idealiter voor elke student moeten kunnen creëren. Intrinsieke motivatie verhoogt namelijk enorm de diepere beleving van de lesstof, waardoor die veel beter en langer blijft hangen. Een uitdagende omgeving helpt daarbij; studenten zien meteen bij binnenkomst wat voor een soort les er gegeven gaat worden (inrichting, materialen, houding van de docent) en stellen zich daar meteen op in. Echt gaaf is het natuurlijk als dat ineens toch allemaal anders blijkt te zijn; onderschat het belang van een leuke verrassing niet....

Wat verder goed helpt om de kwaliteit van het begrip te verhogen is het stellen van een zogenaamd cognitief conflict; dat dwingt de studenten om diep in plaats van oppervlakkig na te denken. Echt een hekel heeft Weyers aan het zogenaamde 'teaching to the test' (pure examendrills); de kennis die door deze manier van lesgeven verkregen wordt, zorgen voor een oppervlakkig begrip en blijft naar alle waarschijnlijkheid zeker niet hangen.


Nee, hij is meer voorstander van flipping the classroom, aanschouwelijk onderwijs (knowledge anchors, bijvoorbeeld met legoblokjes of skippyballen), self assessment (beoordeling van je eigen werk) en peer assessment (het beoordelen van je werk door klasgenoten). Ook het stellen van effectieve vragen tijdens de les mag volgens hem niet onderschat worden. Hij merkte daarbij wel op dat er niet de hele tijd alleen maar vragen gesteld moeten worden, omdat dat ook oervervelend kan gaan worden, maar dat je je momenten moet pakken als docent: de juiste vragen op het juiste moment.

En verder wordt de zaal aangemoedigd tijdens hun colleges ruimschoots gebruik te maken van spanning, overdrijving, verrassing, provocatie en humor. Geplande hilarische momenten noemden wij die vroeger op de opleiding. Zonder die middelen vallen de studenten écht in slaap.

En de zaal, was die inmiddels ook in slaap gevallen? Allerminst, want er zat lekker vaart in de presentatie en de keynote kon leuk vertellen met allerlei grappige en aansprekende anekdotes uit zijn eigen leven en onderwijspraktijk.

Saillant detail was wel dat een van de deelnemers opmerkte dat hij zelf anders net wel een behoorlijk teacher centered praatje had gehouden. Gelukkig kon hij hier wel om lachen en bekende hij dat hij van tevoren al gedacht had dat hij door het geven van een lezing over student centered onderwijs wel een enorme hypocriet zou gaan staan te zijn, maar dat je je soms aan de mogelijkheden van de gelegenheid en accommodatie moet aanpassen en hij bovendien 's ochtends wel een workshop (voor een beperkt aantal mensen) had gegeven waar de praktijk van zijn verhaal meer tot z'n recht was gekomen.

Ongetwijfeld.


Op naar break out sessie 1, die over Socratic teaching tot large groups door Gert-Jan Leenknecht. De docent van de juridische faculteit, die ik wel wat weg vond hebben van Wilfried de Jong, haastte zich te zeggen dat  zijn presentatie (hier te vinden) weliswaar zou gaan over een socratische manier van lesgeven, maar geen socratische sessie in die zin van het woord zou worden.

Hij zou namelijk vooral gaan vertellen. Vertellen hoe hij door het invoeren van de socratische manier van lesgeven bijna de helft minder docenten nodig had om hetzelfde niveau van geslaagden te halen door van groepen van 20 studenten met intensieve begeleiding over te gaan tot groepen van 60 á 80 studenten per sessie. Studenten die de lessen niet voorbereiden, hoeven niet naar de les te komen en hebben er ook niets aan, er wordt namelijk niets, maar dan ook niets uitgelegd; er worden alleen maar vragen gesteld. Geen wat of hoe vragen, maar waarom-vragen. Waarom? Om de studenten een dieper begrip van de stof te laten krijgen. En dat blijkt te werken. Enig minpuntje is dat studenten er op een gegeven moment wel echt moe van worden. Door het nadenken natuurlijk. Maar eerlijk gezegd lijkt me enige afwisseling toch ook wel geboden.


De volgende sessie (een leeromgeving voor de toekomst) was door Hans van Driel. Ook hij pleitte voor een actieve vorm van lesgeven gecombineerd met intensief gebruik van sociale media. Het belangrijkste element uit zijn methode is het loslaten van controle. Systemen als het op de universiteit gebruikelijke blackboard zijn door hem dan ook rigoureus overboord gegooid en vervangen door Dropbox, Evernote, Yammer en Blogger.

En als je denkt dat de studenten dat ontzettend tof vinden, dan heb je het mis, want maar een magere 40 procent van de studenten vindt deze manier van werken prettig; de andere 60 procent heeft liever de traditionele manier van colleges volgen; dat biedt ze namelijk veel meer zekerheid en houvast. Van Driel denkt dat dit voornamelijk te maken heeft met gewenning. Gewenning aan regels en controle. Gewenning aan 1.0 systemen. Maar - zo houdt hij zijn studenten ook voor - de wereld is toch écht al beyond 1.0 en zeker als academicus moet je niet alleen maar bereid zijn tot imitatio, maar altijd een poging tot aemulatio wagen. En dat je daarvoor wat wachtwoorden voor nieuwe, soms ook openbare systemen moet aanmaken: soit! Go for it! In zijn lessen word je daar in ieder geval voor beloond.



De (voor mij) afsluitende sessie was van Maryse Chappin ('how to engage students in lectures and working group meetings'). Zij vertelde over de werkcolleges rondom RIO (Research In Organisations). Deze werkcolleges zijn eigenlijk een soort tussentijdse bijeenkomsten behorende bij een kwalitatief en kwantitatief onderzoek dat de studenten zelf (in teams) binnen een organisatie verrichten. Studenten kunnen (via e-mail of (poll via) blackboard) tussentijds aangeven welke theorie ze graag behandeld zouden willen zien tijdens de colleges. Elke week moeten de studenten ook de tussenresultaten van hun onderzoek inleveren. De docent beoordeelt dit.

De collegereeks wordt afgesloten met een posterpresentatie van de verschillende teams over hun onderzoek; naast het oordeel van de docenten hierover beoordelen ook de teams elkaar. Studenten vinden dit een leuke manier van werken; het is immers hún onderzoek en daar zijn ze trots op! Elkaar beoordelen ze overigens strenger dan dat de docenten dat doen....

Of dit hele proces voor de docent niet veel tijd kost werd er gevraagd. Dat zeker, maar het is ontzettend leuk om te doen, aldus Chappin.

Kortom, een mooie onderwijsinnovatiemiddag. En Hans van Driel heb ik meteen maar even gepolst voor een presentatie bij onze UB.

woensdag 12 december 2012

maandag 10 december 2012

Paarse kerstboom?


Bij ons op de UB staat een prachtige kerstboom met paarse versiering. Het maakt de ruimte nog sfeervoller dan-ie al is. Heerlijk lux studeren voor de studenten met dit jaar extra openingstijden.

En aangezien zien versieren smaakt naar zelf versieren, zal ik thuis ook de boel maar eens aanpakken. Of het paars wordt, daar zullen we nog eens goed overdenken; misschien werkt dat namelijk wel te activerend. Nee, iets met een combinatie van Last Christmas en Gangnam Style, dat lijkt me wel wat.

P.S.: op die posters op het raam staan geen kerstmannetjes, maar Open Accessambassadeurs van de RU

donderdag 6 december 2012

Presentator klokhuis neemt dienst als Romeins legionair

Grappige aflevering van Het Klokhuis vorige week, waarin de presentator dienst neemt in het Romeinse legioen. Waarschuwing: er zijn blote bovenlijven en benen te zien!

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

woensdag 5 december 2012

Sinterklaas anno 1970


Hadden sinterklazen destijds witte mijters? Enfin, dat fietsten viel nog niet mee, bleek later...



zondag 2 december 2012

Uit de oude doos


Broer onderwijst zus. Gelukkig zijn er nu e-books; die zouden destijds in het verder smetteloze jaren '70 huishouden een minder rommelige indruk hebben gemaakt...

Wat ik me trouwens afvraag is wie het boek kapotgescheurd heeft. Mijn broer omdat hij het boek wou afpakken of ikzelf omdat ik gefrustreerd was dat ik het niet begreep?