maandag 13 juli 2009

Gastblog: Retyping Dante

Vandaag hebben we een heuse gastblogger en wel Karin, een van onze studentmedewerkers. Ze heeft al een studie Nederlands achter de rug en studeert momenteel kunstgeschiedenis. Ze is bij ons begonnen als zaalwacht, maar draait nu volop en vooral vol enthousiasme met ons mee, met name bij het project DARE en in de redactie van de website.

Ze heeft voor ons intranet een stuk geschreven, maar we vonden het beiden jammer dat dat alleen door 'genodigden' gelezen kan worden, vandaar deze poging tot verdere verspreiding.

Hier komt-ie:

Web 2.0 kunstwerk: Retyping Dante

In museum Catharijneconvent is momenteel de installatie van het mediaproject Retyping Dante te zien. De installatie toont live allerlei letters die deelnemers aan het project thuis of elders op hun toetsenbord typen. De letters die door talloze mensen worden getypt in tekstverwerkingsprogramma’s en bijvoorbeeld MSN worden via het programma Virgilius versleuteld verstuurd naar Purgatorio.
In Purgatorio wordt met deze letters en lettertekens de Goddelijke Komedie van Dante herschreven, in het Engels. In de installatie staat een beeldscherm en een printer, zodat je kunt zien welke woorden en zinnen er op dat moment getypt worden. SURFnet heeft een server beschikbaar gesteld voor dit project.
De bedenkers van het mediakunstwerk ‘Retyping Dante’ zien een parallel tussen de bewustwording van de mens in de Goddelijke Komedie en de bewustwording van de internetgebruiker in onze tijd. De Goddelijke Komedie staat voor de overgang van de Middeleeuwen naar de Renaissance, toen de mens zich losmaakte van de kerkelijke invloed en zich ontwikkelde als individu.

Retyping Dante staat voor de Web 2.0-onwikkeling waarin internet niet louter meer als informatiebron wordt gebruikt, maar waarin mensen zelf content creëren en actief zoeken naar manieren om hun eigen interesses, gedachten en ideeën een plaats te geven op het web.
De Goddelijke Komedie bestaat uit drie delen, die elk bestaan uit 33 canti (‘zangen’) die gevormd worden door drieregelige verzen. Momenteel is het project halverwege Canto 7. Deze tekst is nu nét getypt: “And we, in company with the dusky waves, Made entrance downward by a path uncouth. A marsh it makes, which has the name of Styx.” Op de website staan alle pagina’s die tijdens het project al zijn voltooid, inclusief de benodigde tijd en het aantal letters. De voortgang van het project kan ook gevolgd worden via Twitter.

Als je mee wilt doen aan dit kunstwerk, kun je in het museum een USB-stick met het benodigde programma (Virgilius) ophalen of het programma via de website downloaden. Virgilius houdt je toetsenregistratie bij en stuurt deze letters gehusseld en gecodeerd naar Purgatorio. Er kan dus nooit achterhaald worden dat je hebt getypt en alleen losse letters en leestekens worden gebruikt. Je kan het programma ook te allen tijde stoppen of op pauze zetten.

Ik vind het zelf een heel origineel project en ik vind het leuk om op deze manier bij te kunnen dragen aan een modern kunstwerk. Je hoeft niks speciaals te doen, alleen maar je normale bezigheden uit te voeren op de computer en hopla: er is weer een stukje Dante hertypt. Ik vind het ook interessant om te zien welke teksten er verschijnen, en wie weet lees ik zo eindelijk eens de Goddelijke Komedie uit!

Karin

4 opmerkingen:

katharina zei

Fantastisch Festina, een gastblog.
Heel interessant Karin.
Zag ik nog steeds De komedie als een innerlijke zelfs mystieke weg en ben ik nog steeds enkele P''s (peccato''s?)van mijn voorhoofd aan het verwijderen ligt het hede ten dage op het internet.
Is er een bijsluiter te verkrijgen voor digibeten? Of zal ik naar Het Catharijneneconvent snellen?

Edwin Mijnsbergen zei

Leuk, deze samenwerking, en een mooi project ook!

2 dames danken deze keer dan :-)

katharina zei

Karin, kijk ook eens voor een geheel ander Danteproject naar www.jukehudig.nl
Ik vertrek met stick naar Utrecht!

festina lente zei

@ Katharina: ik zou me maar snel naar de hemel (= Het Catharijnenconvent) snellen! Ze gaan je daar vast met open armen ontvangen en verder helpen! Good luck!
Misschien een gastblog over jouw ervaringen?

@ Edwin: concordia res parvae crescunt!