zaterdag 18 april 2009

Reünie

Ubi flavas Rhenus undasmare spectans dividit,
Musarum sedes iucundas
docta Pallas condidit.
Huc iuventus Batavorum
studiosa properat,
Ut Graecorum et Romanorum
mores artes ediscat.

Vandaag - hoe passend in de week van de klassieken - de reünie van de studentenvereniging van klassieke talen bezocht. Ruïne, volgens mijn dochter.

Redelijk wat oude bekenden gezien, redelijk wat écht oude classici, redelijk wat studenten en vers afgestudeerden. Deze laatsten waagden het zelfs mij met U aan te spreken. Zo oud zie ik er toch nog niet uit!

De lezingen waren ook bijzonder: professor Bartelink, die vertelde hoe hij vlak na de oorlog begon met z'n studie klassieke talen, nadat hij een paar jaar ondergedoken had gezeten en genoot van z'n eerste biertje op het terras als teken van vrijheid - hij was nota bene op een Grolschwagen naar Nijmegen vervoerd. Grolsch, want hij kwam uit Twente, iets wat hem nog steeds niet accentloos deed spreken, maar, zo zei hij, dat was nog heilig bij hoe de Fransen, Duitsers en o jee, de Engelsen het Grieks en Latijn uitspraken. Mooie lezing. Vervolgens de altijd jolige professor klassieke archeologie Eric Moormann en een jonge ex-praeses van de vereniging.

En na de uitgebreide lunch nog een lezing van ene professor Holzberg uit München, die zo begeistert over een paar gedichten van Horatius (juist, die van carpe diem) sprak, dat hij van het podium afviel.

En dan: ad fundum.......

3 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Wat is dat uiltje toch leuk!
Het woord dat ik ter verificatie moet invullen lijkt ook wel Latijn: comatas. Hoewel, is dat misschien de tas waarin de indrinkflessen meegenomen worden?

festina lente zei

Ha, ha! Grappige associatie! Comatus betekent overigens behaard, langharig, vooral van Galliërs gezegd natuurlijk (en van bossen, maar dan betekent het meer bladerrijk). Als het in het vrouwelijk meervoud in de accusativus wordt gezet, dan is het inderdaad Latijn. Goed aangevoeld.
Ik heb dat ook wel eens, dat de ter verificatie in te vullen woorden op de tekst lijken te slaan. Daar moet nodig een onderzoek naar gestart worden!

festina lente zei

En het uiltje blijf ik ook leuk vinden!