Appels en peren vergelijken, dat is bij ons op het werk een gevleugelde uitdrukking. Dat komt omdat we ons graag vergelijken met andere instellingen. Maar dat blijft dus altijd appels met peren vergelijken. Persoonlijk denk ik dat deze uitdrukking al snel verdrongen gaat worden door 'viool spelen op de Titanic'. Hoewel, binnenkort beginnen we weer met de benchmark, dan komen de appels en de peren vanzelf weer terug.
Vandaag heb ik echte appels en peren gekocht. Van het meneertje van de Verswinkel. Die komt zo eens in de zoveel tijd voorbij. Je kunt de klok er niet op gelijk zetten; soms staat-ie ineens voor de deur. En ik kan het nooit over mijn hart verkrijgen om niets bij hem te kopen. Het is zo'n aardig mannetje! Hij zet altijd 2 mandjes met producten voor de deur, vaak Elstarappels. Die mandjes vervoert hij met z'n stationcar. Soms heeft-ie ook perkgoed bij zich. Ik heb ook wel eens passiebloemen bij hem gekocht bijvoorbeeld. De prijs is steevast 2 euro.
Vandaag hebben we samen de pruimenboom voor ons huis bewonderd. Hij snapte dat ik van de herfst misschien zo veel pruimen had, dat ik zijn producten voor één keer niet nodig zou hebben. Het mannetje bleek ook nog eens poëtisch: droeg het hele gedicht van jantje zag eens pruimen hangen voor.
Leuk toch, zo'n mannetje dat af en toe eens langskomt? Zoiets maakt het leven compleet.
6 opmerkingen:
In onze buurt (R'dam-West) reed een jaar of 10 geleden nog een eierboer(of was het nou een kaasboer? of misschien allebei?) met een paard en wagen. Hij kwam niet bij mij aan de deur maar ik vond het altijd erg leuk om hem te zien. Voor het paard was het waarschijnlijk minder leuk, want het verkeer is hier erg druk.
Ik begrijp trouwens niet waarom je appels niet met peren zou kunnen vergelijken. Volgens mij gaat dat heel goed.
Kom je een keer helpen benchmarken dan? Dan zul je zien wat ik bedoel! Want hoe kun je bijvoorbeeld de boekverwerkingssnelheid van pakweg de TU-Delft vergelijken met die van de RU? Of het aantal e-books als je niet eens een bruikbare definitie hebt? (het lijkt heel eenvoudig, maar is behoorlijk moeilijk om af te bakenen; is Harrison's online bijvoorbeeld een online bestand of een e-book?
We worden er af en toe een beetje gek van, maar het is wel belangrijk om te doen, om te weten waar je staat.
Ha Festina,
Al deze termen gaan de pet van een eenvoudige collectiemaker (althans in mijn geval) ver te boven. Ik moet je uitnodiging dus afslaan.
Wat ik slechts bedoelde is dat je volgens mij appels en peren (de vruchten op zich) best kunt vergelijken en dat ik daarom het spreekwoord niet goed snap.
Groet, schrvrdzs
p.s. Waarom kun je de boekverwerkingssnelheden van twee bibliotheken eigenlijk niet vergelijken? Is daar geen formule voor te maken?
Jammer :)
Sinds de benchmark snap ik het spreekwoord wel. Iedere UB is namelijk anders. Qua boekverwerkingssnelheid bijvoorbeeld: hoe is je gebouw ingedeeld, hoeveel boeken krijg je binnen, hoeveel mensen werken daaraan, hoe hoog zijn je eisen aan catalogisering/ onderwerpsontsluiting etc. Er zijn natuurlijk wel methoden ontwikkeld, maar vergelijkingen gaan altijd mank, zoals je weet...
Ha Festina,
Een goed model kan denk ik met zulke variabelen wel degelijk rekening houden. Maar misschien moeten we ook niet alles willen meten?
Groet, schrvrdzs
p.s. Merkwaardig dat de verificatiewoorden die ik op jouw blog moet invullen altijd iets klassieks lijken te hebben, nu weer 'ephooxi'.
ephooxi klinkt idd een beetje Grieks.....
En die variabelen: we proberen het zo nauwkeurig mogelijk te krijgen!
Een reactie posten