donderdag 25 juni 2020

LIBER-congres online


Het LIBER-congres had ik nog nooit bezocht, terwijl dat eigenlijk te boek staat als hét Europese bibliotheekcongres, waar ook de bibliotheekdirecteuren op afkomen en zo. Dit jaar was het in Belgrado en zou ik het eindelijk bezoeken, omdat ik gevraagd was een deel van een workshop te verzorgen.

Maar helaas, het coronavirus kwam er doorheen fietsen. En het ECIL-congres, dat ik elk jaar probeer te bezoeken, ging/ gaat ook al niet door. Lekker dan! Alleen: toen kwam ineens het bericht dat het LIBER-congres wél doorging. Online dan. En de presentatie moest dus ook online. Vanuit de slaapkamer….

Maar het was toch leuk; iets van de enthousiaste sfeer die je normaal op een congres aantreft kwam toch over. Onze workshop was geïnitieerd door Hilde van Wijngaarden, directeur van de bibliotheek van de VU, een heerlijk enthousiaste leider die weet wat ze wil. Een van haar strevens is om de bibliotheek niet alleen onderzoek te laten ondersteunen, maar ook onderwijs. En dan vind je mij al gauw aan je zijde. Zij is ook de kartrekker van de landelijke open-en-online-onderwijsbibliotheekgroep, al heeft ze deze taak onlangs overgedragen aan haar collega Sylvia Moes.

Binnen LIBER is zij degene die de (open online) onderwijsondersteuning op de kaart wil zetten en dat was ook het thema van onze workshop: hoe doe je dat en zijn er al good practices waar op voortgebouwd kan worden? Daartoe waren zes mensen uitgenodigd om een presentatie te verzorgen en ik was er dus een van. De beschrijving van de workshop was als volgt:

The support for teaching and learning at research libraries is expanding and there is a growing focus on new and innovative ways of delivering different types of educational content, facilitating educational innovation and training on data/information literacy. There is a growing need to exchange ideas and learn from each other on how to implement new services, such as maker spaces or augmented reality, in the library. This workshop provides its participants an opportunity to share some success stories, as well as issues arising when reality doesn’t meet the plans. During the workshop participants will also draft ideas for further (Liber-) activities around this topic.

En de uiteindelijke invulling:

foto: @fribban

LIBER Online Workshop: Libraries for Teaching and Learning

PROGRAMME 

14.00 Welcome worlds and introduction to the workshop (Hilde van Wijngaarden, Vrije Universiteit Amsterdam)

14.15 Three paths for libraries to embrace teaching and learning

1: Facilitation in makerspaces

       Supporting the creation and usability of new forms of content (Sylvia Moes, Vrije Universiteit Amsterdam)

       Incentives for new services at Linköping University Library- the rise of Digimaker (Anneli Friberg, Linköping University Library)

2: Open educational resources (OER)

       Unesco guidelines and Network of European Open Education Librarians (Vanessa Proudman, SPARC)

       Examples of OER support in Spanish libraries (Gema Santos Hermosa, Library Open University Cataluna)

3: Librarian as a guide to the future

       Artificial Intelligence Bazars at University of Oslo Library (Andrea Gasparini, U University of Oslo)

       Teaching in the brave new open world: how can libraries help (Monique Schoutsen, Library Radboud University Nijmegen)

15:25 Break
15.45 Breakup groups: Discussion on the three paths
16.15 General discussion: What is the role of the library in teaching and learning? How do we utilise our traditional competencies in this new role?

Een paar highligts:
Content is king; could the library be the queen? (aldus Sylvia met een mooi verhaal over maker spaces, Virtual Reality (bijv. het PleitVRij-project) en 3D printing- het zogenaamde driedimensionale leren. Of dit academisch genoeg is, werd er gevraagd. Jazeker, onderzoek toont aan dat dit het zogenaamde diepe leren enorm bevordert, zelfs het nabouwen van modellen met legoblokjes). Mooi om mee te nemen. En die vogeltjes op de achtergrond bij haar presentatie die luidkeels meekwetterden, ach, dat was alleen maar grappig, dat heb je bij een 'echt' congres niet….

Vanessa Proudman over de UNESCO Guidelines on Open Education en Network of European Open Education Librarians: de UNESCO heeft 5 actiegebieden op het gebied van Open Educatie vastgesteld en zoekt daarbij nadrukkelijk contact met de bibliotheeksector.
Tevens hebben ze onlangs de Dynamic Coalition for OER gelanceerd. Interessante ontwikkelingen.

Gema Santos-Hermosa vertelde onder andere dat ze de OER Toolkit in het Spaans vertaald hadden.

En Andrea Gasparini (die ik erg op Frank Evenblij vond lijken, maar dat terzijde) vertelde over 2 zogenaamde Research Bazars op het gebied van Artificial Intelligence, gecombineerd met Design Thinking en die samen toegepast op onderzoeksdata die de bibliotheek in Oslo georganiseerd heeft en een groot succes bleken. De eerste workshop concentreerde zich op de Oxyrhynchus papyri en de tweede op iris.ai. Interessant, maar een brugje te ver voor ons, vrees ik.

Mijn eigen presentatie ging over instructies in AI (Adobe Illustrator in dit geval), onze escaperoom (die nu even op z'n coronagat ligt, maar zeker spectaculair gaat worden) en natuurlijk het UDIT-project en tegen de achtergrond van welke ontwikkelingen we deze projecten opgestart zijn. Het praten tegen een computerscherm vond ik overigens een ramp; je ziet niemand (bij het programma GoToTraining kunnen maar 6 mensen in beeld, en als je presenteert zie je alleen je powerpoint en jezelf. Voor de verandering had ik mijn presentatie een keer helemaal uitgeschreven, maar dat oplezen vond ik toch niet zo'n succes, dus halverwege heb ik mijn papier weggegooid en vertelde ik gewoon mijn verhaal bij de plaatjes, blijkbaar toch meer mijn ding. Het filmpje dat ik vorig jaar met Simon van Heeringen had gemaakt, trok de meeste belangstelling. Ik had 'm voor de gelegenheid ook maar even tot open science champion omgedoopt en de video laten beginnen op het moment dat hij het over de rol van bibliotheken hierbij had, misschien dat dat hielp. Mijn vingers jeuken om meer van dit soort filmpjes te (laten) maken, maar ja, corona he?

Nog even aandacht voor waarom Open Education ook alweer zo belangrijk is:

maandag 22 juni 2020

Hoe is het met de mol?


Sommige van jullie vroegen me hoe het met de mol is. Nou eigenlijk best goed, heel af en toe een voorzichtig molshoopje, maar dat mag die naam eigenlijk nauwelijks hebben.
Veel luizen op de tuinbonen gehad, dat wel. Maar die zijn allemaal lekker opgegeten door de lieveheersbeestjeslarfjes. Prachtig hoe de natuur dit zelf oplost.

Het grootste probleem van de afgelopen tijd was eigenlijk meer menselijk van aard: hangjongeren. Eerst spoten deze elkaar nat met onze tuinslangen en lieten ze die het liefst de hele nacht lopen. Daar hebben we natuurlijk gauw een eind aan gemaakt; een geintje is leuk, maar ons bent toch zunig, dus gaat de hoofdkraan voortaan om negen uur 's avonds dicht.

Dit tot grote ergernis van de jongeren natuurlijk, want het was nou juist zo'n leuk spel! Dus maar iets anders verzinnen: een vuurtje stoken met de strobalen en planken van bouwsels uit de tuin. Vonden we ook al niet leuk. Dus aangifte gedaan. Daarna stopte het echter niet, de jongens bleven klieren en meer dan dat. En natuurlijk liep dat uiteindelijk uit de hand en moesten daar boa's aan te pas komen. Zonder wapenstok en zonder pepperspray, maar hey, het is Lent!

Zijn het toch weer die mensen (jongeren) waar je meer last van hebt dan van die dieren.


Verder was het heerlijk groeiweer de afgelopen weken: redelijk wat zon, maar ook behoorlijk wat regen. Dus we hebben heerlijk kunnen oogsten. Eindelijk!

En binnenkort de eerste moestuinborrel. Dresscode: groen, geen hoodies.

zaterdag 6 juni 2020

Privédisco


Het is bijna jammer dat de cafés en restaurants weer open zijn, want hoewel ik zeer gesteld ben op een kopje koffie op het terras, is het nu wel uit met de pret van de exclusieve privédisco.

Natuurlijk kun je zo'n privédisco ook thuis organiseren, maar het is niet zo echt als dat het op een officiële plek met een echte DJ plaatsvindt. En 'mijn' privédisco was ook nog eens een mooie plek, namelijk de Thiemeloods, een oud industrieel complex dat midden in een woonwijk ligt en tot knusse cultuurtempel is omgebouwd. Waar het daar normaliter bruist van de culturele activiteiten, was het daar vanaf half maart ineens helemaal stil. En dat beviel de baas van de loods allerminst. Dus die bedacht een list: hij bracht de Thiemeloods bij de mensen thuis middels het programma Thiemeloods stroomt. Elke dag waren een aantal activiteiten die werden opgenomen. De DJ's draaiden plaatjes, er werden bier- en boekenproeverijen gehouden en interviews afgenomen alsof er geen coronacrisis bestond. Het enige was dat iedereen anderhalve meter van elkaar zat en er geen publiek was, want dat zat thuis op de bank naar het programma te kijken. Of mee te swingen met de muziek als de DJ's draaiden.

Zo was ik ook begonnen: lekker vanaf de laptop op de muziek van mijn favoriete Lentse DJ Funky Blue meedansen en af en toe een plaatje aanvragen, want dat kon ook. Of een liedje raden. En soms maakte de DJ daar een spelletje van. Bij een van die raadspelletjes bleek ik ineens de winnaar. De prijs was dat ik de volgende keer dat hij draaide langs mocht komen op de opnamelocatie. Vet natuurlijk, omdat ik dan ook live mee kon dansen, net als zijn vrouw dat deed, waardoor het beeld toch iets vrolijker werd dan alleen de DJ, die er trouwens allerminst stijfjes bij stond en vaak was er ook nog een tweede DJ bij, wat het allemaal nog levendiger maakte.

Nu wil het geval dat de vrouw van de DJ ook een tof mens is, dus we hadden een heerlijke avond met z'n vieren. Lekkere muziek, lekker kletsen en dansen en een heerlijk glaasje wijn erbij (het toeval wil dat de DJ in het dagelijks leven ook nog eens vinoloog is).

En in de loop van de tijd werd het mijn favoriete avondje uit op de vrijdagavond; soms vanuit huis als er andere gasten waren en soms op locatie als ik weer vereerd werd met een uitnodiging. Als vaste bezoeker mocht ik af en toe ook een introducee meenemen, en ook die special guests vonden het heel speciaal; alsof we op een illegale raveparty waren, zei er een…… Terwijl er niets illegaals aan was, al waren we soms met vijf mensen op grote afstand bij elkaar in een grote ruimte. Maar het voelde toch 'stout', omdat wij aan het 'uitgaan' waren, terwijl de rest van Nederland dat niet mocht.


Ja, we gaan het absoluut missen, al gaat de Thiemeloods nu verder met een hybride versie, waarbij er voorzichtig meer publiek wordt toegelaten en er ook weer meer artiesten live op gaan treden.

Maar ja, hoe meer publiek, hoe minder exclusief. Uren in je eentje voor de Nachtwacht mogen staan is toch anders dan dat er zich nog 30 anderen staan te verdringen. Aan de andere kant, die Principals zijn toch ook wel heel erg leuk en met 30 man eigenlijk nog best wel exclusief genoeg….