vrijdag 15 januari 2010

Lucretius en Schrijvers


Piet Schrijvers (nee, niet die keeper) had een aardige suggestie: leg in hotelkamers naast de bijbel ook een bijbel voor de seculiere mens neer: De rerum natura van Lucretius. In zijn mooie vertaling natuurlijk.

Hij deed deze suggestie dinsdagavond in het radioprogramma De Avonden, waar hij een half uurtje te gast was. Leuke suggestie.

Tevens maakte de presentator bekend dat een deel van zijn vertaling onlangs ook als luisterboek is verschenen (een soort cadeautje van zijn vrouw). Enkele fragmenten - Horatius en Vergilius behoren ook tot dit door Jeroen Willems voorgelezen luisterboek - sierden de uitzending. Bijvoorbeeld het stuk waarin Lucretius uitlegt waarom je niet bang moet zijn voor de dood. Mooi, mooi, mooi.

En natuurlijk kon de presentator er niet omheen te vragen naar de mening van Schijvers over de voorstellen van de Verkenningscommissie Klassieke Talen en dan met name over het schrappen van de proefvertaling Latijn en Grieks van het Centraal Examen. Hij was het geheel met de commissie eens. Niet als professioneel classicus, maar als vader van gymnasiumkinderen: deze laatsten haalden zijns inziens te weinig rendement uit het vertalen van de originele teksten. Maar in vergelijking met zijn rendement gaat die vlieger al snel op natuurlijk.

Wat ik me pas trouwens afvroeg, is of er meer landen zijn die een gymnasium zonder proefvertaling hebben. Nu vind ik wel dat Nederlanders het relatief moeilijk hebben met Latijn; de Franse en Engelse taal bijvoorbeeld zijn er veel rechtstreekser van afgeleid. Dat geldt dan weer niet voor het Grieks natuurlijk.

Maar goed, even genoeg De Rebus Gymnasii: het is weekend!

Met dank aan Katharina voor de Avondentip!

6 opmerkingen:

Strangebrew zei

Komt er iemand hier nog wel eens in een hotel met een bijbel op het nachtkastje? ....Ik vroeg me gewoon af of dat nog vaak gebeurde. Ik kan me herinneren dat ik ooit, vijftien jaar geleden, in een Centerparc was, en er inderdaad een bijbel in de la lag. Maar 's avonds na 12 uur kon je ook, via de park-filmkanalen, meer ehm...profane films bekijken. Het deed allemaal een beetje vreemd aan.

festina lente zei

Tja, ik kom ook niet zo vaak in hotels (en ook niet in Centerparcs), maar de door jou beschreven situatie lijkt me behoorlijk hypocriet!

schrijverdezes zei

In de bijbel staan ook wel een paar wat je noemt 'profane verhalen' hoor...

Strangebrew zei

Maar die zijn vast niet zo expliciet ,en een plaatjesbijbel is doorgaans heel braaf toch?
:)
Het zwembad met wildwaterbaan was wel heel erg leuk.

schrijverdezes zei

Hmm, dat zou ik moeten opzoeken/bedenken, ik ben er inmiddels een beetje uit... Van plaatjesbijbels weet ik niets, maar daar zul je vast gelijk in hebben, het gaat meer om de plaatjes die je zelf bij de verhalen kunt bedenken. Als me een voorbeeld te binnen schiet hoor je het.

festina lente zei

Sodom en Gomorra?

En Centerparcs op z'n tijd: best leuk! Landal hebben we af en toe wel gedaan of is dat hetzelfde?