woensdag 7 oktober 2009

Ondertussen in Italië......


Ondertussen is er in Italië een flinke demonstratie gehouden tegen de beknotting van de persvrijheid - en terecht. De demonstratie vond plaats op het Piazza del Popolo. Je zou denken dat dit betekent: het plein van het volk (heel toepasselijk), en dat is ook zo, maar eigenlijk zit het nog iets ingewikkelder in elkaar, want het plein is ook genoemd naar de kerk die aan het plein ligt, de Santa Maria del Popolo en die is weer genoemd naar de populieren die bij de kerk stonden!
Het verhaal gaat dat die kerk gebouwd is op de plaats waar Nero begraven was. Het graf van de keizer zou eerst zijn ontruimd en zijn as in de Tiber gegooid.

En verder zijn er de afgelopen tijd ook weer mooie dingen gevonden in (de buurt van) Rome: de spectaculaire eetkamer van de Domus Aurea (van Nero, gebouwd op de plaats waar later het Colosseum voor het VOLK gebouwd werd) en een mooi amfitheater bij Rome aan zee.

Je zou denken dat ze alles wel een keer opgegraven hebben daar, maar nee hoor, er ligt nog zoveel moois onder de grond! Hades is (nog steeds) zooo rijk!

6 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Die meneer op de foto lijkt wel een beetje op RN (al is die knapper natuurlijk).

festina lente zei

Ik moet bekennen: je hebt eigenlijk wel een beetje gelijk (maar RN is idd knapper...)

Edwin Mijnsbergen zei

Ze gaan nogal ver daar in Italia, met de beknotting. Ik heb er nog niet zo veel over gelezen maar ik weet wel dat ik het er niet mee eens ben....

festina lente zei

Zonde van zo'n prachtig land, nietwaar?

Strangebrew zei

Misschien off-topic maar inderdaad zeg...Berlusconi heeft ooit gezegd dat hij de nieuwe Duce van Italië wilde worden. Niemand nam hem toen serieus, iedereen lachte er om, maar ondertussen lijkt het gewoon verdacht veel erop dat hij echt doorgegdraaid is. Iemand die over zichzelf tijdens een persconferentie roept; "Lang leve Berlusconi!" die spoort toch niet? Hoe is het mogelijk dat die man nog premier is, met al zijn criminele activiteiten? Die arme italianen, zo'n mooi land en dan zo'n kneus aan het roer.
Ik dacht tijdens het journaal trouwens al het plein te herkennen! Ligt een mooi park naast. Maar nu zeg jij dat 'popolo' over populieren gaat, en niet over volk, heb ik dat goed begrepen?

festina lente zei

Ja, volgens mij verschillen de meningen daarover (over popolo, niet over de premier, hoewel die nog aanhangers schijnt te hebben ook, die moderne variant van Nero :)