zondag 19 juli 2009

Het klasje van Guusje


Juffrouw Guusje roept op tot een opstand van de slimste jongetjes en meisjes van de klas tegen het ettertje van de school.

Nou, dat laten ze zich geen twee keer zeggen! Vooral niet omdat het schriftelijk mag; dat is nog altijd makkelijker dan in directe confrontatie. Want in de directe confrontatie wint het ettertje het vaak van hen.

Als eerste komt Hofland aan het woord. Hofland (slim jongetje) ziet veel mislukte projecten, waaronder de afbraak van het onderwijs (met veel analfabeten en functioneel analfabeten als gevolg; een ideale achterban voor etterbakjes) en noemt het feit dat er tegenwoordig meer aandacht is voor entertainment dan voor inhoud, en dat de etterbakjes vanzelf hun mond houden als er minder luxe komt.

Vervolgens is Marjoleintje aan het woord. Zij wordt later vast psychologe, want draagt een paar klassieke relatietips van Dr. Phil aan (in het Engels nog wel; knap zijn ze tegenwoordig toch hè?).

Dan Maarten. Maarten houdt van duidelijke taal. Hij redeneert als volgt: als de aanhang van het etterbakje zeventien procent is, blijft er altijd nog drieëntachtig procent over die het niet met het etterbakje eens is. Waar hebben we het over? En bovendien is wat het etterbakje zegt, aantoonbaar nonsens. Laten we dus vooral niet zeggen dat hij misschien een beetje gelijk heeft. Dat gebeurt nu namelijk te veel.

Dan is Freekje, de joker van de klas, aan de beurt. Hij vindt dat het bestuur een klimaat moet scheppen waarin slimme kinderen kunnen floreren (want in het huidige klimaat kunnen de etterbakjes het best floreren). Verhef de massa (de juf is lid van de PvdA, dat weet hij best) en reorganiseer de televisie. Liever theater dan reclame! Op naar het theater!
Ter illustratie heeft hij al een liedje gemaakt. Dat zie je hierboven.

Désanne zegt dat iedereen, ook de slimme kinderen, nou maar eens minder narcistisch moeten zijn en meer Erasmus (en andere Echt Slimme Mensen) moeten lezen en citeren. Dan komt het vanzelf goed allemaal.

Arnoontje past ervoor om de dictatuur van de ongeest met ongeest te bestrijden. Hij vindt dat juffrouw Guusje maar een barbaarse opstand wil organiseren en dat we veel beter onderdeel van de Grote Duitse Scholengemeenschap kunnen worden.

Dan Wim. Altijd origineel. Hij droomt van een chemische stof die de menselijke onderbuikgevoelens kan reguleren. Als dat in het drinkwater wordt gedaan, dan komt het respect vanzelf weer!

Nausicaatje waarschuwt tegen een tweedeling in de klas: moreel superieure kinderen versus op te voeden Tokkies. Zij wil tegenover de slechte popmuziek van het etterbakje (ga dat vooral niet verbieden, want dan wordt-ie des te populairder) betere popmuziek zetten (niet te elitaire natuurlijk).

En dan Doekle, het braafste jongetje van de klas. Hij zegt: 'Juffrouw, ik heb al eerder een opstand georganiseerd, namelijk een positieve tegenbeweging. Want we moeten af van de kullekoek in de ruzies en het etterbakje moet met harde feiten een weerwoord krijgen! Zo!'

Een moderne leerling, Harm Ede Botje, maakte een filmpje van de interviews die hij op het schoolplein gehouden had.

Al met al een leerzame middag. En het etterbakje? Die etterde lekker door. Die had geen boodschap aan dit soort discussies.

14 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Wat een geweldig stuk! Zeer onder de indruk.
Waar heb je dit allemaal gelezen? NRC? Of ergens gezien? Ik wist wel van de oproep van jullie oud-burgemeester (of valt jullie dorp daar niet onder?), maar heb er verder niks over gezien. Ik geloof nu dat ik het maar bij jouw stuk laat.
Ik zou al die elitairen aan willen raden 's een jaartje in een probleemwijk in b.v. R'dam te gaan wonen en veel met hun buren (ook de autochtone) te praten en daarna te oordelen.
Ik ben bang van Wilders, maar ook van de mensen die zich boven hem verheven voelen.
Je stuk was prachtig (nogmaals)!

schrijverdezes zei

p.s. Ik zag het al: Vrij Nederland. Te snel door je stuk geraasd, in mijn enthousiasme, sorry. Een goed stuk moet je langzaam lezen. Of twee keer...

katharina zei

Ik raak toch ontroerd door Freek.
Waar blijven de generaties na ons??
Ook Guusje draag ik een warm hart toe. Waarom moet erbij staan dat zij een roze mantelpakje draagt??
Ik weet dat er ophef was over de term "'de elite"" maar dat wordt er dan uitgelicht terwijl zij de nuance zelf is.
Dank Festina voor je bijdrage!
Ik ben trouwens je stamboom aan het bewerken voordat ik in de sigaar stap...

Edwin Mijnsbergen zei

Mooie!

festina lente zei

Dank jullie allemaal, maar te veel eer, het is gewoon een getransformeerde samenvatting van standpunten (oké, waar ik zelf ook veel plezier aan beleefd heb; dat zal het zijn).

@ schrijver: ja, wij vielen onder Guusje (Lent is eigenlijk gewoon Nijmegen-Noord). En de elite moet zeker vaker gaan kijken in de gebieden waar ze over praten; dat vond ik altijd zo sterk van Jan Marijnissen; die kende dit volk! Waarom staat zijn mening er niet bij? En je hebt gelijk dat de arrogantie van de elite (wie dat ook mogen zijn) zeker debet is aan de populariteit van GW.
Ik vind het trouwens wel een goede zaak dat er nu een Marokkaan burgemeester van Rotterdam is; vind jij dat ook overigens?

festina lente zei

@ Katharina: ik vind Freek ook nog steeds zo scherp! (ondanks enkele rare trekjes). En onze generatie wordt natuurlijk vertegenwoordigd door Ramsey! 'In een land met zestien miljoen koningen is het lastig samenleven.' Meesterlijk.
En Guusje vind ik ook een uitstekende minister, alleen soms een beetje errug humorloos; was bijna blij dat ze een keer met een glaasje te veel op was gesnapt.
Ik ben benieuwd welke elite er in onze familie voorkomt! Ik hoop natuurlijk op Erasmus (maar we stammen vast van een of andere bastaard af...)

festina lente zei

@ Edwin: kom op, elite-man, jouw mening hoort er ook bij te staan in VN!

katharina zei

bastaarden zijn we allemaal enigszins.
Onze voorouders van mijn vaders kant komen uit duitsland, Nassau (waar beatrix eveneens vandaan komt) en in plusminus 1619 was er ene soldaat van Oranje!
Daar zijn vast veel bastaards uit voortgekomen, in ieder geval wij.

festina lente zei

Klinkt mega-spannend....

katharina zei

Eveneens vandaan kwam..hehe!
Zag zojuist VPRO aflevering over Iran. Boeiend. (De weg naar Mekka)
Ik stuur je de eerste versie van je voorouders.

festina lente zei

Hé, dan hebben we naar hetzelfde programma gekeken! Daarna reisde de documantairemaker door naar Saoedi-Arabie; ook zeer boeiend!

schrijverdezes zei

Kijken alleen lijkt me niet genoeg, je moet er een tijdje wonen om te begrijpen wat mensen dwars zit. Ik denk dat dat heel verschillend kan zijn. Waarom men in Volendam PVV stemt snap ik b.v. niet, maar van mensen uit R'dam-Zuid snap ik het beter (wat niet wil zeggen dat ik het toejuich).
Dat we een burgemeester hebben van Marokkaanse afkomst vind ik prima en ik denk dat het ook wel bij R'dam past, maar het gaat me vooral om zijn standpunten, die ik overigens niet ken.
Wij hebben hier een paar jaar geleden een serie zogeheten 'integratiedebatten' gehad waar ik enkele keren geweest ben. Daar waren veel allochtonen en die klapten luid voor onze vorige burgemeester. En zelfs voor mw. Verdonk, die ook een keer aanwezig was...

LeWi zei

Hè, wat een lekker stuk! Een samenvatting van meningen, maar je moet het maar zo treffend kunnen vastleggen. Hulde, Festina!

festina lente zei

Dank je Lewi!