vrijdag 22 april 2016

Diashow


Van de week had ik een wortelkanaalbehandeling. Degenen die zoiets al een keer ondergaan hebben, weten waar ik het over heb; het is een halve operatie.

De schrik was deze keer echter niet zozeer de behandeling zelf, maar het gebeuren erna. Want terwijl ik nog half versuft op de stoel lag, kreeg ik - houd je vast - een diashow van wat de tandarts tijdens de behandeling gedaan had. 'Kijk, hier boorde ik door je kroon heen, hier meet ik de lengte van het kanaal, hier reinig ik het kanaal, hier vul ik het kanaal, hier zie je de noodvulling op de kroon....

Wilde ik dit eigenlijk wel zien dacht ik? Krijg ik binnenkort ook een video opgestuurd die ik kan delen op Facebook? De techniek schrijdt voort, maar of deze 'open science' ook vooruitgang is?

Too much for me, vrees ik.

zondag 17 april 2016

IJwit


Het is altijd fijn om in Amsterdam te zijn. Voor even dan. Afgelopen dinsdag moest ik er voor een vergadering (vakspecialisten geschiedenis) heen.

Vaste prik is dat ik dan met Thomas, een oud-studiegenoot, afspreek. Dat levert naast goede herinneringen aan vroeger (we spreken meestal heel toepasselijk af in café de Jaren) ook altijd wat nieuws op. Dit keer een voor mijn nieuw witbiertje: IJwit. Dat kun je volgens mij niet krijgen in Nijmegen; Waalwit zou misschien een goede concurrent kunnen worden, maar daar zijn ze nog niet opgekomen in het Nimweegse.

De vergadering was ook interessant: altijd fijn om je vakgenoten uit het (nieuwe) werkzame leven weer eens te treffen. Grappig om te zien dat overal min of meer dezelfde processen en ontwikkelingen spelen. En dat iedereen op andere, maar veel vaker nog dezelfde oplossingen uitkomt. We moeten in elk geval allemaal iets met e-learning, datamanagement, embedded librarianship, open access, discovery tools en PDA's. Soms doet iemand eigenwijs: Utrecht heeft bijvoorbeeld geen discovery tool: interessant om te volgen.

Ook interessant: na de vergadering kregen we een rondleiding door de bijzondere collecties van de UvA en met name de Out of the box tentoonstelling, waarmee ze een beetje in de voetsporen van het PopUpmuseum van DWDD treden (maar het natuurlijk niet zo mogen noemen).

Ik zei toch al: het is altijd fijn om in Amsterdam te zijn.

zaterdag 9 april 2016

Het begin van een notenboom


Zo mooi, de natuur!
Zo ontstaat dus blijkbaar een notenboom - deze heb ik van mijn vader gekregen. Hij vond 'm in een potje met potgrond dat buiten had gestaan en waar hij iets in wilde poten. Waarschijnlijk in de herfst begraven door een eekhoorn om later op te eten....

woensdag 6 april 2016

Feierabend


Kijk daarom woon je dus in Lent: omdat er huizen zijn die Feierabend heten. Heerlijke naam voor een huis, vind je niet?

maandag 4 april 2016

Je hart uitstoten


Mijn dochter was zich met behulp van WRTS aan het voorbereiden op een idioomtoets Duits.

'Weet je, die woordjes leren vind ik op zich niet zo'n probleem', zei ze, 'maar die Nederlandse vertaling erbij vind ik vaak onbegrijpelijk. Wat is dat bijvoorbeeld voor een uitdrukking: je hart uitstoten!'.

'Ja, dat vind ik ook een rare uitdrukking, want volgens mij is het je hart uitstorten, ik denk dat je het verkeerd hebt overgetypt.'

'Nee hoor, in het boek staat het ook zo, kijk maar!'

Okay, vals beschuldigd van slecht overtypen, maar ik had dan ook niet verwacht dat er zo'n knoeperd van een (typ)fout in een leerboek Duits voor Nederlandse scholieren zou staan. Ze leren gewoon slecht Nederlands van dat Duits grammaticaboek!

De volgende dag vroeg ik m'n dochter of 'sich aussprechen' nog op de toets was voorgekomen. 'Ja', zei ze. 'En wat heb je als vertaling neergezet dan?' 'Je hart uitstoten natuurlijk, straks rekent ze de goede vertaling nog fout!'

Sic transit gloria mundi.

zondag 3 april 2016

Jelle, de Oekraïne en de bibliotheek


Wel 500 man was er op afgekomen, op de lezing van Jelle Brandt Corstius over de Oekraïne in de openbare bibliotheek in Nijmegen. En het was een feestje. Een feestje wat het referendum over de Oekraïne - de aanleiding voor de lezing - niet is. Daar was Jelle BC heel duidelijk in. En dat kon hij goed uitleggen.

Net als waarom we met z'n allen 'ja' moeten gaan stemmen komende woensdag. Onze eigen onvrede over de medezeggenschap met betrekking tot EU-zaken afwentelen op een onschuldig, nou ja onschuldig, land als de Oekraïne. Juist nu het onze steun zo hard nodig heeft, want het staat op instorten. Geef ze in 's hemelsnaam de kans er daar weer een beetje bovenop te komen; ze verdienen het. En als ik de kranten er deze week op nasla, is hij bepaald de enige niet. We hoeven volgens hem ook niet bang te zijn dat het land zich bij de EU aansluit, want dat doen Chili en Zuid-Afrika, met wie dezelfde soort verdragen als nu met de Oekraïne zijn afgesloten, ook niet. Sowieso gaan stemmen, is zijn advies, want anders gaat het nee-kamp winnen en zitten we straks opgescheept met meer van dit soort zinloze (en dure) referenda, omdat de Geen Stijlers bloed geroken hebben.

In het begin ging de lezing overigens niet zozeer over de Oekraïne, maar over de avonturen van Jelle in Rusland. Daar kan de man, die eruit ziet en zich ook heel natuurlijk gedraagt als de ideale schoonzoon echt heel leuk over vertellen. Hij maakte daarvoor gebruik van foto's op een powerpoint, maar omdat hij alleen foto's gebruikte, leek het net een ouderwetse diashow.

Wat heeft hij zich verbaasd over de Russische cultuur! Over de corruptie, de alcoholconsumptie (bier wordt daar overigens niet eens toe gerekend - een te laag alcoholpercentage), de dingetjes als een telefoon zonder toetsen waar je alleen op gebeld kan worden (door wie dan?), deuren die nergens naar toe leiden et cetera. In het begin vond hij het allemaal vooral heel erg grappig, maar later won de ergernis het zo erg, dat hij het land na jarenlang correspondentschap toch maar verlaten heeft.

Maar er dit jaar toch weer op vakantie gaat.


vrijdag 1 april 2016

UB backstage aangepast



Het heeft even geduurd, maar we hebben het filmpje over wat er gebeurt achter de schermen van de UB als je een boek aanvraagt aangepast aan de nieuwe inrichting van de UB.

De student die de hoofdrol in het oude filmpje speelde, is inmiddels afgestudeerd, maar gelukkig hebben we een nieuwe student bereid gevonden de hoofdrol op zich te nemen.

En het resultaat mag er (weer) zijn!