woensdag 31 december 2014

Fijne jaarwisseling!


Geniet ervan, want morgen is het over en moet er weer begonnen worden met de voornemens........plop!

dinsdag 23 december 2014

UB Nijmegen achter de schermen



In het kader van het project Online InstructieTool hebben mijn collega's Ginny en Judith en ik een filmpje laten vervaardigen door Peer Producties.

Onze vraag aan Ton Haex van Peer Producties, die ons tijdens het project vaker had bijgestaan met AV-advies en - instructies: kun je een filmpje maken van 2 minuten over wat er bij ons in de UB gebeurt als er een boek of tijdschrift is aangevraagd door de lener? En wel: niet te saai en belerend?

'Natuurlijk', zei Ton, 'maar dan moeten jullie een storyboard aanleveren'.

Zo gezegd, zo gedaan. Of tenminste, zo leek het voor mij, want vooral Ginny en Judith hadden zich hierop gestort. En ook bij elke scène een grapje verzonnen.

Studentmedewerker Kasper verklaarde zich bereid om de hoofdrol te spelen.

Daar is Ton mee aan het werk gegaan, samen met twee stagiars. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk een halve dag gedraaid en heeft het Peerteam er nog twee dagdelen (in meerdere versies) aan gemonteerd.


Het was erg leuk om te doen en we zijn apetrots op het resultaat! Wat vinden jullie ervan?

zondag 14 december 2014

Kan dat Latijn (en Grieks) niet gewoon afgeschaft worden?


Mauritius Canis (oftewel Maurice de Hond) vindt van wel, want dat is zó 1850......

Maar wat zouden de scholieren dan de hele dag moeten doen? Programmeren? En dan? Als kritiekloze robots zonder Bildung oplossingen bedenken voor het gebrek aan beschaving? Nee, meneer de Hond, zo eenvoudig gaat dat niet. Je kunt kinderen best laten programmeren, heel goed, daar kun je ze prachtige dingen mee laten doen, maar niet door ze andere, belangrijke waarden te onthouden - bij het leren van het Latijn (en Grieks) krijg je over het algemeen ook een heel palet aan cultuur - onze wortels! - mee, zodat zaken op waarde geschat kan worden.

Latijn als basis voor programmeren is trouwens zo gek nog niet. Je programmeert namelijk altijd in talen (bijvoorbeeld Java, C, SQL). En de beste ondergrond voor het doordringen tot het bot van de talen is nog altijd het Latijn, zeker in combinatie met het Grieks.

En Latijn is nog altijd populair. Is zelfs bezig aan een heuse comeback, zie bijvoorbeeld de nieuwste rage: de Latijnse puzzelboekjes (Hebdomana Aenigmatum).En óf je daar logisch door leert nadenken.

Wat ik me nou afvraag: heeft De Hond zich zelf ooit aan het Latijn gewijd? Of is hij blijven steken bij het Hebreeuws (ook een mooie taal)?

woensdag 10 december 2014

Lachen met die ebooks


Altijd leuk, die cartoons over ebooks en dito readers. Hier vind je de tien grappigste op een rij.

woensdag 3 december 2014

Dansen op de fiets


Spinning is eigenlijk best saai; je zit met z'n twintigen of dertigen op een fiets in een vrij kaal lokaal en er zit een docent voor de groep op z'n docentfiets aanwijzingen te geven wat je moet doen.

Gelukkig is er een scherm en een beamer aanwezig zodat je ook op de slides kunt zien wat je moet doen, want meestal versta je niet goed wat de docent zegt, omdat die door het fanatiek meefietsen tegelijkertijd met het geven van de instructies ook naar adem moet happen.

En heel veel variatie zit er nou ook weer niet in die fietsoefeningen.

Tenzij je een leuke docent hebt.

En dan bedoel ik niet per se een knappe, prachtig gespierde, zongebruinde instructeur met krapzittend wielrenpakje. Nee, een docent die er gewoon een leuke, opzwepende les van maakt. Met humor, storytelling of een boeiende themales.

Gisteren had ik bijvoorbeeld weer een origineel bedachte les van een van mijn favoriete spinningdocenten. We moesten achter elkaar 5,6,7,8 en 9 minuten klimmen met telkens twee minuten pauze. Tijdens de 5 minuten klim had hij jaren '50 muziek, tijdens de 6 minuten klim jaren '60 muziek and so on. Ik merkte dat ik op een gegeven moment gewoon mee zat te swingen en harder ging dan ooit, vooral tijdens de 8 minuten klim natuurlijk.

En de keer daarvoor had ik een docent die graag wilde dat we zo hard mogelijk gingen fietsen. Hij zei niet droogjes van 'fiets nu zo hard mogelijk', maar 'stel je nu eens voor dat je net een nieuwe fiets hebt gekregen en wilt uittesten hoe hard-ie eigenlijk kan. Go, go, hij kan echt nóg harder volgens mij'.
En daarna gingen we met z'n allen met onze nieuwe fietsen voor het eerst de bergen in en verscheen op de beamer de Alpe d'Huez met het parcours vanuit een helikopter gefilmd.

Kijk, zo maak je een les een beetje te pruimen. Ride on!

Welke soort spinner ben jij?