Heeft dit alles ook iets met echt genot te maken, met puur, onversneden, hartstochtelijk nagejaagd genot, met afmattende uitspattingen waarvan je dagen moet bijkomen? Of met wat het tegendeel lijkt, het genot van ascese, versterving en mystieke extase? Zijn we wel radicaal genoeg in ons hedonisme? Is ons genot wel goed doordacht? Ik vrees dat het moderne genieten, althans zoals het door de publieksmedia gepropageerd wordt, niet zozeer voortkomt uit liefde voor de prikkeling der zintuigen of verlangen naar grensverleggende ervaringen, als wel uit de behoefte geldstromen controleerbaar gaande te houden, in de wetenschap dat wie nu zijn lichaam uitput, later niet meer interessant is als consument. Het genot is verregaand gereguleerd en gebanaliseerd.
Het is de vraag of daar iets op tegen is. Ook in de klassieke Oudheid is meermalen gewezen op de gevaren van het genieten, of het nu gaat om culinair, erotisch of esthetisch genot.
Zo begint 'de marteling van het genot' van Piet Gerbrandy. Eindelijk in mijn bezit. Heerlijk boekje! Kost maar € 2,50. Veel genot!
9 opmerkingen:
Oh, heerlijke kost Festina!
Ik ga het boekje zo halen, uitgegeven ter gelegenheid van de week van de klassieken.
Toevallig las ik in de boekwinkel gisteren het laatste hoofdstuk van Peter Sloterdijk: Schuim, het laatste boek in de triologie van sferen. Ook daarin in andere bewoordingen weliswaar het hedendaags hedonisme, de verspilling van ruimte en tijd in het alsmaar "'bewegen"" in leisure-time. Je bouge donc je suis!
€56.90,- Ik ga het toch maar kopen.
Spending is living.
Goed zo, Piet! Jammmer dat de boekwinkel al dicht is.
'k Dacht al lezend overigens dat jij het geschreven had, Festina. 'Ik bedoel maar.'
Een m teveel in jammer, niet bewust, maar 't past er wel bij.
@ Katharina: goed zo! Zolang je je geld maar niet uitgeeft aan prijzige vormen van VERVELING! LITERATUUR aanschaffen is natuurlijk altijd goed (want nooit verveling....)
@ schrijver: wat in het vat zit, verzuurt niet (en Piet al helemaal niet); grappig dat de stijl van PG en mij blijkbaar op elkaar lijken tja, die rare classici!
Festina, prijzige vormen van verveling: ken je het boek/promotie van Awee Prinsen: Uit verveling? Diepe verveling is de verborgen grondstemming van deze tijd. Hij beschrijft een diepgravende fenomenologie der verveling en komt tot het inzicht dat wij bij het voortdurend ontwijken van de verveling nooit geraken tot wat diepe verveling te zeggen heeft (achterflap)
En dan Gerbrandy: genieten terwille van de beurskoersen om de economische keten in stand te houden of het grote genieten van de volle leegte (mystieke?), het eindeloze grenzeloze open veld.
Ik heb trouwens Gerbrandy nog kunnen bemachtigen en verheug mij erop.
Volgens mij komen uit bepaalde vormen van verveling hele mooie dingen voort, net als Prinsen zegt. Heb jij dat boek? Ik heb er alleen over gehoord! Leek me meteen een absolute aanrader!
Hij was een keer op bezoek bij Boeken (op zondag, met Wim Brands). Ik was onder de indruk.
Yes, ik heb het en heb ervan genoten. Hij schrijft schitterend bij vlagen!
Zo kan ik mij steeds beter vervelen. Je m'ennui donc je suis et je me ne bouge pas.
Kijk uit verveling eens nu naar canvas: wuthering heights om 21.15uur. Heel mooi gespeeld. Is al laatste deel maar je kent het verhaal.
Oei, geen tijd/ gelegenheid: dochter wil Happy Feet afkijken en zoon moet ik zo van een fuif (z'n eerste echte) halen!
Een reactie posten