dinsdag 20 oktober 2009

The color orange


Vanaf vandaag denk ik bij de kleur oranje niet meer automatisch aan het Nederlands Elftal, maar aan Open Access, oftewel het vrij beschikbaar stellen van wetenschappelijke informatie op het internet.

Je vraagt je af of dat nu nog niet gebeurt, maar dat is nog maar ten dele het geval. Wetenschappelijke informatie wordt meestal gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, die niet voor iedereen (gratis) beschikbaar zijn. Universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen zijn meestal wel geabonneerd op die wetenschappelijke tijdschriften en betalen daar ongelooflijk veel geld voor (terwijl zij nota bene het grootste deel van die wetenschappelijke informatie leveren!).

De burger die niet bij zo'n instelling werkt, heeft geen toegang tot die wetenschappelijke tijdschriften en kan dus niets zien van de onderzoeksresultaten die met zijn belastinggeld zijn betaald. Ergens wringt dat natuurlijk behoorlijk.

Vandaag hadden we op de UB bezoek van de belangrijkste voorvechter van Open Acces in Nederland, Sijbolt Noorda, die bovenstaand verhaal in andere bewoordingen nog eens uitlegde. Hij zei dat hij zich net een pastoor op een zondagochtend voelde, die een zaal vol gelovigen toesprak.

Ook een lid van het College van Bestuur deed een woordje, evenals 'onze' Thecla, de projectleider van onze Repository. Er werden prijzen uitgereikt aan de hoogleraren/ instituten die de meeste fulltext voor onze Repository hadden aangeleverd. Eén van deze personen was Sijbrand de Jong, die pas ook al de Academische Jaarprijs had binnengesleept. Hij hield een vurig pleidooi voor Open Acces en een grappig praatje waarbij hij de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten als heler voorstelde (van het door de uitgevers gestolen goed van de universiteiten). Een dag eerder had Sijbolt Noorda (de voozitter van die VSNU!) het huidige systeem van uitgevers die de wetenschappelijke informatie uitgeven in plaats van zijzelf al een vorm van apartheid genoemd (een deel van de bevolking heeft wel toegang tot deze informatie en een deel niet: slegs-vir-ins).

Een mooie bijeenkomst dus met veel oranje: oranje Open Access buttons, oranje Open Access gebakjes, oranje bloemstukken. En nu maar hopen dat 'we' winnen!

Hier voor geïnteresseerden een filmpje met de volledige lezing (ca. 1 kwartier) van Sijbolt Noorda.

Geen opmerkingen: