vrijdag 24 april 2009

De eenzaamheid van de priemgetallen


Het is prachtig als je met z'n drieën een kamer deelt en het nog goed met elkaar kunt vinden ook. Ik heb het geluk met 2 collega's op een kamer te zitten die - zeker op literair gebied - dezelfde smaak hebben. En aangezien deze 2 collega's ook nogal eens een boekje kopen en een verre van egoïstisch karakter hebben, dus vinden dat boeken moeten rouleren, komt het nog wel eens voor dat we binnen een tijdsbestek van een paar weken allemaal hetzelfde boek hebben gelezen. Op zo'n moment zijn we - al is het maar voor heel even - een soort leesclubje.

Zo hebben we de afgelopen paar weken min of meer in gezamenlijkheid de eenzaamheid van de priemgetallen gelezen. Eén collega had 'm het eerst ontdekt. Dat is ook logisch, want die doet een cursus Italiaans voor gevorderden en het boek is van origine Italiaans. Een beetje elitair natuurlijk, dat hij het eerst in het Italiaans gelezen had, vonden we, maar toen hij de vertaling gekocht had, leenden we 'm maar wat graag van hem!

Een prachtige debuutroman van een good looking natuurkundige. Ongelooflijk dat hij zo'n rijpe roman op z'n 25 ste weet te produceren. Laat die natuurkunde maar voor wat-ie is en blijf schrijven! Daar waren we het met z'n allen over eens. Kader Abdolah heeft dat immers ook gedaan en dat is goed uitgepakt.

Hoogbegaafdheid, schuldgevoel, haat en (onvermogen tot) liefde zijn in ieder geval treffend beschreven in dit boek. En verder kom je ook nog eens wat te weten, bijvoorbeeld wat tweelingpriemgetallen zijn.

Heerlijk, boeken van begaafde personen lezen.


6 opmerkingen:

Léon zei

Ja, een prachtig boek inderdaad. De jonge schrijver - een lekker ding, zouden sommigen zeggen, maar als man en als diepzinnig mens (gelach op de achtergrond) kan ik daar niet aan meedoen - heeft inmiddels aangekondigd zijn leven aan het schrijven te wijden.

festina lente zei

Kijk, zijn we het weer eens, diepzinnig heerschap!

mediathecaris zei

Ik kreeg het boek ook getipt door een collega. En ik ben het helemaal met je eens. Knap als je op je 25e zo'n boek schrijft. Ik heb het op ons blog van de bieb boekenproeven besproken en het is tot nu toe steeds uitgeleend. Groetjes, Mieke

festina lente zei

Ha, leuk! Ik had het ook al gereserveerd bij de bieb, maar ik wacht nog daarop. Inmiddels hoeft dat dus niet meer! Nu Voskuil nog...

Edwin Mijnsbergen zei

Ik heb er al meer interessants over gelezen. Toch maar eens proberen binnenkort!

festina lente zei

Echt doen Edwin! Ik weet zeker dat het je gaat bevallen!