zondag 29 mei 2022

De unieke plek


Op weg naar ons congrescentrum kwamen we iedere morgen langs een sprookjesachtig torentje. Le lieu Unique stond op het bordje ernaast. De toren intrigeerde me mateloos, want hoeveel unieke plaatsen heb je nou eigenlijk op de wereld, maar pas in de trein op weg naar huis ben ik me er in gaan verdiepen - op zo'n congres wordt je aandacht constant door andere dingen getrokken.

Le lieu unique blijkt een cultureel centrum te zijn, gebouwd in de oude LU-fabriek, net zoiets als de culturele hub die in Nijmegen in het oude Honigcomplex is ontstaan. Van het in het oog springende torentje blijken er vroeger twee bestaan te hebben, ter verfraaiing van de fabriek. Dat moet een prachtig gezicht zijn geweest. Maar ja, de oorlog hè, die vernietigt alles wat mooi is.

Een leuk weetje over de naam Lieu Unique; dat is afgekort LU, de naam van het koekjesmerk. De naam LU van de koekjes is ook een afkorting, maar dan van Lefevre-Utile, de achternamen van het Franse echtpaar dat aan de wieg stond van het bekende koekjesmerk.

Très LUdique!

Geen opmerkingen: