zaterdag 6 november 2021

Groot Dictee in de UB

De faculteit Letteren had gevraagd of het Groot Dictee der Nederlandse Taal misschien vanuit onze UB uitgezonden kon worden. Natuurlijk stemde onze directie daar mee in, want het is wel eervol als je bibliotheek op de radio komt. En tegenwoordig kun je de radio-opnames gewoon live meekijken, zodat het eigenlijk een soort van tv wordt waar je op verschijnt. En schamen hoeven we ons allerminst voor onze leeszaal: die is prachtig!


de deelnemers zitten klaar voor het dictee in de UB
Zoals elk jaar zouden er prominente gasten deelnemen. Dit jaar lag de nadruk begrijpelijkerwijs op de Nijmeegse beroemdheden, dus Hubert Bruls, Pieter Derks, Thomas Verbogt, Lisa Westerveld en Tim Hogenbosch schoven netjes aan bij de andere prominenten. Gelukkig voor ons wist onze Nijmeegse cabaretier uiteindelijk het best te scoren van de bekende Nederlanders: I love you, Pieter! Je hebt onze eer hooggehouden! En ook bij de niet-prominente Nederlanders was de winnares een Nijmeegse: de 20-jarige studente Nederlands Suzanne Voets. Zij had maar 3 fout (en Pieter 5, die was haar dus bijna voorbij)!

Of ik zelf nog meegedaan heb? Natuurlijk! Maar uiteraard was ik niet goed genoeg om bij het taalstaattopteam te horen (want dat is wel een héél select gezelschap), dus heb ik met een aantal collega's het dictee in een aangrenzend zaaltje gemaakt. Wat ook fun was en later schoven er tot onze grote verbazing ook nog twee dames aan die niet doorhadden dat niet iedereen zo maar de leeszaal in kon banjeren; zij waren door de organisatie naar ons select gezelschapje gedirigeerd. 

Of wij goed waren? Nou nee, maar ook niet echt slecht. Michaela, een vrijwilligster van het Katholiek Documentatie Centrum dat bij ons ingehuisd is, was bij ons de winnaar met 13 fouten en zelf was ik tweede met 14 fout.

Geen PR, maar volgend jaar herkansing. Eens kijken of de grand prix volgend jaar wél met een hoofdletter mag!

tekst van het dictee


Geen opmerkingen: