donderdag 8 april 2021

De inclusieve oudheid



 En het is weer zo ver: de Week van de Klassieken is begonnen! Het thema van dit jaar is de inclusieve oudheid. Dat klinkt meteen als een contradictio in terminis: in de oudheid werd namelijk voornamelijk geëxcludeerd. Slaven hadden minder vrijheden dan vrije mensen en vrouwen minder dan mannen. Burgers hadden meer rechten dan niet-burgers en het maakte nogal uit of je Griek of barbaar was. Om maar een paar dingen te noemen. 

En dé oudheid bestaat natuurlijk ook niet. Je hebt het hier over een tijdspanne van ongeveer 3.500 jaar en een enorm gebied: op z'n minst Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 

Maar ook als je het alleen over de klassieke oudheid hebt, heb je het over een lange tijd, namelijk van ca. 750 voor Christus tot ca. 500 na Christus. En beperkt het gebied zich niet alleen tot Italië en Griekenland, maar ook tot de door hen veroverde gebieden en dat verschilde nogal per periode.

Enfin, wij als UB Nijmegen dragen ook een klein steentje bij aan dit jaarlijkse event middels een digitale tentoonstelling. We hebben dus niet zo groot uitgepakt als vorig jaar, maar het kan niet altijd feest zijn helaas.....


Geen opmerkingen: