vrijdag 15 maart 2019

Het nut van het leren van Latijn


Eens in de zoveel tijd borrelt de discussie weer op: heeft het leren van Latijn nut? Nu weer in Belgiƫ naar aanleiding van het boek van Pedro de Bruyckere (e.a.), waarin betoogd wordt dat het argument dat het leren van Latijn om automatisch andere talen gemakkelijker te leren naar de prullenbak verwezen kan worden. Of eigenlijk, het effect hierop is niet zo groot als wel wordt beweerd, en bovendien kan het ook vice versa: dat je makkelijker Latijn leert als je ook het Frans al beheerst. Maar dat lijkt me evident.

Dat het Latijn dan dus maar afgeschaft moet worden, daar is De Bruyckere het ondanks de vette koppen niet mee eens, omdat hij de waarde ervan heus wel inziet; hij is immers een warm voorstander van Bildung, remember?

Zelf zei ik altijd tegen mijn leerlingen dat het goed is om als je een boom bestudeert, het de moeite loont om ook naar de wortels te kijken voor een nog beter begrip. En laten de wortels van heel veel wetenschap (en talen) nu net in de oudheid zitten!

Bij zijn blogpost over dit thema plaatste De Bruyckere een filmpje dat ik nog niet kende van de Universiteit van Vlaanderen over het nut van het Latijn; perfruere, lector!




Zie ook

Geen opmerkingen: