woensdag 20 maart 2019

Bourgondische podcast


Een goede geschiedenisleraar moet kennis van zaken hebben, uiteraard, maar liefst ook goed kunnen vertellen. In dat opzicht is Bart van Loo (je weet wel, van die Franse Chansons), de ideale geschiedenisdocent. Want wat kan hij meeslepend vertellen en spannende en sappige details opdissen!

Op schrift, maar vooral ook in woord. Dat is een van de redenen waarom ik liever de podcast van zijn nieuwe boek luister dan het boek zelf lees. En niet omdat die gratis is. Nee, het is meer het genot van het luisteren naar je favoriete Belgische oom die je bij het haardvuur in onvervalst Vlaams vertelt over Philips de Stoute, Philips de Goede, Jan zonder vrees, Jacoba van Beieren en Jeanne d´Arc. Namen die je wel kent, maar waar je de verhalen niet meer precies van weet.

En het zijn niet zo maar kletspraatjes. Van Loo heeft de Bourgondiƫrs zeer nauwkeurig bestudeerd. Vijf jaar lang, nog langer dan dat hij over zijn hele studie Frans heeft gedaan!

Voorlopig hang ik, zonder dat hij het zelf ziet, aan zijn lippen. Soms binnen op de bank, soms buiten in de zon, en soms tijdens een wandeling. Wat een uitvinding, die walkman! Nou ja, de moderne versie daarvan dan. Heerlijk!

Zie hier een voorproefje bij DWDD:

Geen opmerkingen: