zondag 13 december 2009

Bij de opticien

'U alterneert', was de conclusie van de opticien. Dat bleek met name uit een testje dat bestond uit een plaatje van een rood driehoekje met daaronder twee groene kruisjes en een wit rondje. Ik zag afwisselend een rode driehoek met een rood rondje en twee groene kruisjes en een groen rondje. Mijn ogen werken niet goed samen, maar doen afwisselend hun werk, waarbij rechts dominant is. Een VVD-profiel dus.

Ik was maar eens naar zo'n brillenzaak gegaan om te kijken wat er precies aan de hand was met mijn ogen: ze zijn wat branderig de laatste tijd. Er zou wat aan de hand kunnen zijn met mijn gezichtsscherpte, want ik ben inmiddels de veertig inmiddels gepasseerd. Dat suggereerde de huisarts tenminste. Ik zei nog tegen hem: 'volgens mij heb ik vooral moeite met de focus', maar daar wilde hij niets van weten. Nu moet ik weer naar hem terug, want ik moet een afspraak maken met de optometrist in het ziekenhuis Zo gaat dat hier in Nederland. Altijd weer terug naar de huisarts. Ik zou eens een onterechte claim op de tijd van de oogarts doen.

Heel misschien moet ik misschien namelijk aan de prismaglazen. Die zouden de focus beter maken. Maar dat zijn nogal specialistische metingen, dus die kon de opticien niet zelf doen. Ik zou ook bij een optometrist bij een brillenzaak kunnen gaan, maar dat vond de opticien niet zo'n goed idee, want tja, dan zit je met dat commerciële belang, hè? Op de vraag of hij dan geen commercieel belang had, antwoordde hij dat dat toch anders was. En bovendien zou het beter voor de verzekering zijn als ik de meting bij het ziekenhuis zou verrichten.

Hij maakte voor mij netjes een briefje met allerlei ingenieuze afkortingen voor de afwijkingen. Aangezien ik er niet van houd als mensen iets over mij opschrijven wat ik niet begrijp, vroeg ik naar de betekenis van de afkorting OSD. Oculus Sinister Dexter, antwoordde hij mij netjes. Even later zag ik OD staan. Aha, dat gaat dus over mijn rechteroog, zei ik. Hoe weet u dat, komt u uit de medische hoek? Nee, u heeft het mij net uitgelegd en ik kom uit de Latijnse hoek. Heel soms heb je daar wat aan. En als je het kunt inzetten, moet je dat doen, want waar heb je anders al die uren voor zitten zwoegen? En dat zonder focus.

Eén troost: loensende vrouwen schijnen sexy te zijn.

5 opmerkingen:

e.v.dooren zei

Ach, een bril went wel. Ik heb al meer dan 11 jaar een bril. En het is echt een uitkomts als je branderige vermoeide ogen hebt. En je hebt tegenwoordig hele leuke modellen, voor jong en oud. Aan al die verwijzingen van en naar huisarts kun je niet veel veranderen.

festina lente zei

Tja, je merkt het he, als je de 40 gepasseerd bent.....
En ik heb ook het idee dat de lucht behoorlijk droog is in ons gebouw.

schrijverdezes zei

Van dat laatste kun je wel degelijk ook branderige ogen krijgen! (Bij ons is het net zo.) Waarom probeer je niet 's eerst een weekje oogdruppeltjes? Wie weet helpt het.

festina lente zei

Bedankt voor de tip! Ik hoef echter nog maar 3 ochtenden te werken en dan ben ik vrij. Dinsdag over 2 weken heb ik een afspraak met de oogarts. Kijken wat die zegt...

Marieke Scholten zei

Het is altijd even wennen inderdaad. Ik vind dat een opticien daar af en toe best bij mag stilstaan. Ach, maar wie ben ik.