Hij begint als volgt:
Het voorstel om een deel van de universiteitsbbliotheek in een modieuze "Learning Zone" om te bouwen - "met honderd PC-werkplekken en...digiboard"- was waarschijnlijk wel te verwachten.
Want zo te zien volgt de UB Nijmegen op deze manier de mode (altijd met de mode mee!) van de 'dood aan de bibliotheek'. Boeken voortaan als decor. In Amsterdam, bij de Openbare Bibliotheek, kennen ze het verschijnsel al, zo blijkt uit een artikel in De Digitale Archivaris.....
En na wat citaten uit diverse bronnen komt er nog een P.S. (let vooral op de laatste zin):
Brief van een docent, net ontvangen: "ik heb van studenten (in Amsterdam) begrepen dat ze tijdens de inleidende colleges voor eerstejaars nu te horen krijgen dat boekn irrelevant xzijn. Het internet is veel beter. Ik heb nagezocht of dit verhaal klopt. En ja, het klopt. Studenten gezondheidswetenschappen krijgen werkelijk als eerstejaars te horen dat boeken en bibliotheken ouderwets, irrelevant on onbelangrijk zijn. De barbaren zijn aan de winnende hand.
Het is een mening. En het laatste woord zal hier vast nog niet over gezegd zijn.
De boeken zijn overigens alleen verplaatst. Is dat een daad van barbarij?
7 opmerkingen:
Toch klopt het deels wel. De anatomie en fysiologie van de mens verandert niet van de ene op de andere dag. Daar gaan wel wat evolutiejaartjes overheen.
Technieken en inzichten daarentegen wel, die kunnen met de dag veranderen. En zeker in de gezondheidszorg kan dat van groot belang zijn. Wetenschappelijke artikelen uit heel de wereld zijn voor praktisch iedereen onder handbereik, medische boeken zijn vaak al verouderd op het moment dat ze van de persen rollen (als dat de gebruikelijke term hiervoor is).
Internet is ook geen synoniem voor Google. Op internet kun je wel degelijk betrouwbare bronnen vinden. Is het wel te hopen dat die studenten daarover wel een goed boek mogen aanschaffen :-)
Het draait toch allemaal om mediawijsheid.
Ik heb het gevoel dat hier heel wat uitlatingen zo worden geïnterpreteerd dat het in het straatje van deze schrijver past. Dat boeken voor studenten gezondheidswetenschappen niet meer dé optimale bron van informatie zijn lijkt me oud nieuws; dat de schrijver daarmee de bibliotheek ook meteen weggooit interpreteer ik als een beperkte visie op wat een bibliotheek inhoudt.
@ WvS: het verhaal is inderdaad gecompliceerder dan hier wordt voorgesteld. Digitale informatiedragers kunnen - mits goed gebruikt - even waardevol (en in de Medische en bètahoek zelfs waardevoller want actueler) zijn als papieren informatiedragers.
Het is denk ik ook een kwestie van beeldvorming.
Rust in een bibliotheek vind ik zelf ook heel belangrijk, maar daar hebben we de leeszaal voor! Voor ieder wat wils zou ik zo zeggen....
@ Lewi: precies! Panta rei...
Op B20 kwamen ook nog een aantal reacties binnen.
dat de schrijver daarmee de bibliotheek ook meteen weggooit interpreteer ik als een beperkte visie op wat een bibliotheek inhoudt.
Ik denk dat je gelijk hebt, maar ik vraag me af of wij dit de schrijver kwalijk kunnen nemen. Want hoe komt het dat de schrijver zo'n beperkt beeld van de bibliotheek heeft. Of misschien een betere vraag; Hoe komt het dat de bibliotheek van deze schrijver de schrijver nog niet duidelijk heeft weten te maken wat de bibliotheek allemaal inhoud?
Als ik in mijn omgeving kijk dan ziet iedereen de bibliotheek alleen maar als verzamelplaats van boeken. Andere functies van de bibliotheek bestaan in hun ogen niet (lees daar zijn ze niet bekend mee).
En als ik eerlijk moet zijn vrees ik dat een hoop bibliotheken deze functies ook niet vervullen of wel vervullen, maar niet duidelijk weten te promoten zodat hun klanten hiervan op de hoogte zijn.
Misschien moeten wij niet de schrijver van dit artikel of de maker van de geciteerde uitspraak als schuldige aanwijzen, maar ook eens naar onszelf kijken.
Volgens mij zijn wij als bibliothecarissen net zo schuldig als onze klanten een beperkt beeld en visie van de bibliotheek hebben!
@ Edwin: een collega attendeerde me er al op (ik heb nu gelijk ook maar een RSSfeed genomen op de forumdiscussies).
@ Jeroen: er komt zeker een reactie op deze brief van de zijde van onze directeur; misschien dat het juist gunstig is dat er een openbare discussie komt over de bibliotheek (juist ook over de digitale facetten ervan), om deze weer eens goed onder de aandacht te brengen. Dat gaan we zeker ook doen in de Open Acces Week in oktober en op allerlei andere manieren.
De werkelijkheid is dat ik nog nooit iemand heb betrapt op het inzien van een papieren werk in het Bibliografisch Centrum (dat nu omgebouwd gaat worden tot Learning Zone), maar dat er altijd een tekort aan computers is.
Alle boeken worden overigens in het magazijn geplaatst; dan kunnen we nog beter zien hoe de uitleencijfers zijn van deze werken.
Maar dat PR en communicatie van het allergrootste belang is en blijft, daar heb je absoluut gelijk in. Dat is weer eens bewezen!!
Een reactie posten