vrijdag 2 januari 2009

HI HA


We zijn vandaag - na zo'n slome dag als gisteren - maar eens lekker op pad geweest. Naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Een leuk museum, als je van moderne kunst houdt. Mijn man en ik doen dat en we wilden testen of onze kinderen dat ook doen. Het enthousiasme was niet groot toen we vanmorgen aankondigden waar we naar toe zouden gaan; de Efteling zou toch een veel betere bestemming zijn? Daar hadden ze geen gelijk in, want men raadt af om naar de Efteling te gaan. Te druk tijdens de winteropenstelling. En bovendien hebben we geen Eftelingabonnement, maar wel een museumjaarkaart. En aangezien we Nederlanders zijn, willen we die er natuurlijk dik uithalen.

Het was een rustige dag, rustig op de weg, rustig in het museum, trage bediening in het museumcafé (moet het klaarmaken van een tosti nu echt 30 minuten kosten?).

De gevoelens van de kinderen over de kunst waren gemengd. Mondriaan en Picasso kenden ze wel (van school en het Kröller-Müllermuseum). Van veel andere kunst zeiden ze: 'ja, dat hadden we zelf ook wel kunnen maken'.

Een paar kunstwerken sprongen er wat hun betreft uit, waaronder HI HA van John Körmeling. De tentoonstellingen over be(com)ing Dutch en Heartland vonden ze niets aan. Wij ook niet. Mijn man miste vooral de oude collectie. Zullen we het er maar op houden dat vroeger alles beter was?

Geen opmerkingen: