Afgelopen week was het wereldwijd Open Education Week. Dat konden we als bibliotheek natuurlijk niet langs ons heen laten gaan, dus stonden we met een standje in de bibliotheek om de landelijke website met open en online leermateriaal Edusources aan te prijzen.
Dat leverde leuke gesprekken met studenten op. Een vraag was bijvoorbeeld 'hebben jullie die site zelf gemaakt?'. 'Nee, duh, dat hadden we wel gewild, maar dat heeft de landelijke organisatie SURF gedaan'. 'O, maar toch tof dat er ook materiaal van de Radboud Universiteit in staat, misschien kan ik er iets van gebruiken voor m'n scriptie'.
Om de studenten te verleiden naar de stand toe te komen hadden we wat snoepgoed neergezet - het eigenlijke snoepgoed is de site zelf, maar het is wellicht wat al te hoog gegrepen voor de studenten om meteen te doorzien, hoewel sommigen de site wel kenden; de meesten hebben daar hebben daar toch wel wat extra uitleg voor nodig.
Volwassenen waren makkelijker aan te spreken; deze hadden geen koptelefoons op of oortjes in als ze langs ons liepen en waren ook zonder snoepaanbod nieuwsgierig naar de website op het scherm. Eén van de mensen die ik aansprak bleek lifestyle coach te zijn en UB te gebruiken ter bestrijding van haar SOG-gedrag. Ze was bezig een lessenserie over darmgezondheid te maken en was meteen heel blij met wat we samen als auteursrechtvrij leermateriaal over gezondheidspreventie op Edusources vonden en was absoluut van plan dit te gebruiken bij het ontwerpen van haar eigen cursus. En als deze af was, wilde ze deze ook op Edusources zetten om deze wereldwijd verder te delen. Of er ook Engelstalig materiaal op stond? Ja hoor, bakken!
En ook sommige docenten hebben we van het nut van landelijk delen van hun onderwijsmateriaal kunnen overtuigen. 'Maar ik ga toch niet zo maar onderwijsmateriaal waar ik zo veel tijd aan heb besteed delen?' 'Maar door het te delen kunnen er toch juist nog meer mensen profiteren van je goede werk, misschien zelfs in oorlogsgebieden? En je hebt het toch in werktijd gemaakt, dus betaald van ons belastinggeld?' 'Tja, zo had ik er nog niet naar gekeken.'
In principe bemensten we de tafel en het grote computerscherm met z'n tweeën, maar er waren momenten dat we allebei het honk even moesten verlaten, bijvoorbeeld voor een sanitaire stop, even wat folders uit te delen of iemand de weg te wijzen. Op een van die momenten was de stand even onbemand. En reken maar dat de studenten als aasgieren op het snoep afkwamen. Blijkbaar was het snoep toch interessanter dan wij?
Ach, het is de studenten gegund. Evenals het platform Edusources, een schatkist in wording.