De eerste keynotespreker op het congres was meteen een knaller. Want wie raakt er niet geïnspireerd door het verhaal van Sian Proctor? Tot haar vijftigste was Proctor namelijk nog 'gewoon' geologe, gepromoveerd en docent. Maar daarna nam haar leven letterlijk en figuurlijk een vlucht.
Wan terwijl haar huwelijk op springen stond en de coronapandemie z'n tol eiste, keek ze wat rond op Twitter en zag daar dat er door Elon Musk een wedstrijd was uitgeschreven met als prijs een plekje op een bemande ruimtereis voor burgers. En dat was wat Sian altijd al had gewild: de ruimte in. Zij is namelijk geboren op Guan, de lanceringsbasis. Haar vader werkte daar op het moment dat Neil Armstrong de zijn reis naar de maan maakte. Als bewijs had ze een foto met het papiertje waar Armstrong haar vader bedankte voor de hulp bij zijn vlucht. Zelf had ze heel graag piloot willen worden, maar haar ogen waren niet goed genoeg, dus werd ze maar geoloog. Maar de ruimte bleef trekken.
In 2009 had ze nog wel een keer een poging gewaagd om mee te doen met een opleiding tot astronaut bij de NASA maar helaas was haar dat toen nét niet gelukt.
En toen dus ineens die kans om samen met 3 andere gewone, niet rijke burgers tóch de ruimte in te kunnen. Wat ze daarvoor moest doen was een filmpje insturen met de hastag #inspiration4contest met daarin de motivatie uitgesproken waarom ze de ruimte in zou willen. Nou, die motivatie hád ze dus tot diep in haar vezels! En die sprak ze niet zo maar uit, nee, die had ze in een gedicht verpakt; in de ruimte zouden de kunst en geest(esweteneschappen) ook een plaats moeten krijgen, was onder ander haar boodschap. iets wat ik natuurlijk zeer onderschrijf, en haar grote voorbeeld Leonardo da Vinci ook: art in science and science in art.
Haar ingezonden video kun je hier bekijken en hieronder haar gedicht (ook te vinden op haar website Space2inspire, waar je ook de foto vindt van het briefje dat Armstrong aan haar vader schreef):
You've got space
I’ve got space
We all have Space2inspire
That’s why we dream of going higher and higher
But what is space if you can’t breathe
Let’s stop sucking out the air of our humanity
We have a moment to sieze the light
Earth from space – both day and night
We have J for justice to ignite the bold
We have E for equity to cut past the old
We have D for diversity to end the fight
We have I for inclusion to try and make it right
A J.E.D.I. space to rally behind
A universal force so big it binds
Inspiration to change the world
A new beginning for us to hold
It’s not about you
It’s not about me
It’s about Space2inspire
For ALL of humanity
Science, Technology, Engineering and Math
Sending us out on the explorer’s path
But don’t forget the Arts – the heartbeat of time
Consider sending a poet who know how to rhyme
So let us drop the mic and close the capsule door
But please make sure Doctor Proctor is on board
My Space2inspire is what we need
Inspiration4 - for all of humanity!
Maar goed, ze mocht dus de ruimte in en kreeg als taak de shuttle als eerste zwarte vrouw ook te besturen. Na een gedegen opleiding natuurlijk, waar ze van elke seconde van genoten heeft. En al helemaal van haar drie dagen in de ruimte, alwaar ze het licht van de aarde vanuit de ruimte mocht aanschouwen (in plaats van het maanlicht vanaf de aarde) - wat een sensatie!
Het was een inspirerend verhaal van een bevlogen dame, waar je alleen maar respect voor kunt hebben. Wat een lef en wat een mooie manier om duidelijk te maken dat je je nooit moet laten kisten, je kansen moet pakken wanneer ze zich voordoen en je een crisis altijd moet benutten om er iets moois uit te laten groeien. Pak je j.e.d.i. - space! (just - equitable - diverse - inclusive), er is een neiuwe tijd geboren: de tijd van inclusiviteit en complementeren in plaats van exclusiviteit en competitie).
Wat dat met open education te maken heeft? De droom (van open education) die we allemaal hebben waar te maken natuurlijk! Doorgaan daar waar we denken dat het allemaal tegenzit en het 'toch wel niets zal worden'. De beloning zal namelijk groot zijn! Een j.e.d.i. space voor iedereen! Net als de NASA door middel van wereldwijde inspanning. Cocreatie in plaats van competitie!
Bekijke ook de documentaire over dit waagstukje op Netflix (trailer) en raak ook in de ban van deze mooie vrouw:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten