De Week van de klassieken gebruiken we (de tentoonstellingscoördinator en ik) altijd om een deel van onze rijke collectie van de Griekse en Romeinse Talen en Cultuur tentoon te stellen. Gewoontegetrouw sluiten we dan aan bij het thema van die week. Dit jaar was het onderwerp propaganda. Daar konden we vast wel iets mee, zeker in Nijmegen, waar het een van de speerpunten het onderzoek is.
En ja hoor, een mooie aanleiding diende zich aan: toevallig (maar dus ook weer niet heel toevallig) werd bij Oude Geschiedenis dit voorjaar een cursus Populisme en propaganda gegeven. En toen ik de docenten van die cursus benaderde met de vraag of ze mee zouden willen werken aan een (digitale) tentoonstelling over dit onderwerp, en daar in de vorm van een opdracht het liefst studenten bij zouden willen betrekken, waren ze direct enthousiast.
De afspraak was dat er voor elke dag van de week van de klassieken een blogpost geschreven zou worden door een of twee studenten van de cursus over de propaganda-uitingen van een bepaalde sleutelfiguur (consul, volkstribuun of keizer) uit de Romeinse tijd - en de reactie van het publiek hierop. Ze kregen daarbij de verplichting om vijf publicaties uit de UB te gebruiken en ook een rechtenvrij plaatje mee te leveren. Dat laatste leverde een mooie bijvangst op: dat ze zich bewust zouden worden van copyrightissues.
De studenten vonden het een heerlijke opdracht en ik moet zeggen: het resultaat mag er wezen: In the spotlight: Week of Classics - Populism and Propaganda in the Roman World - University Library (ru.nl)