vrijdag 18 september 2020

Phytopthora gesignaleerd


Ook aan ons volkstuintjescomplex is hij niet voorbij gegaan: de aardappelziekte…. En als die eenmaal in je volkstuin zit, krijg je 'm er niet meer uit en hij verspreidt zich ook over de tomaten en niet alleen dit jaar, maar ook de daarop volgende jaren. 

Dus heeft het bestuur besloten dat er geen aardappels of tomaten meer in de tuintjes gepoot mogen worden. 'Is dat niet wat rigorous?', vroegen sommige leden zich af. Er waren toch genoeg aardappelen en tomaten die niet aangetast waren, dus blijkbaar zijn er wel rassen die resistent zijn. 'Misschien moeten we ze gezamenlijk inkopen', opperde een ander. 'Nee, we zijn geen communisten!', zei weer een ander, 'we rijden toch ook niet allemaal in een Lada?'.

'Een lijst maken met de rassen die wel resistent waren dit jaar dan? En de rassen uit die lijst toestaan?', stelde een wakker lid voor. Daar is nog niet op gereageerd door het bestuur, maar ik heb zo'n idee dat ze onverbiddelijk zijn en wie weet spionnen gaan inzetten om de leden die ze toch zetten op te sporen en meteen te royeren.

De tijd zal het leren.

deel van de oogst


Zelf vind ik het nogal jammer, want de tomatenoogst was zo'n beetje de beste oogst die we hadden dit jaar. De zaden, die ik van mijn vader had gekregen, kwamen dan ook rechtstreeks uit Italië. We hadden er zelfs al een klein beetje naam mee opgebouwd; mensen uit de buurt (en wij zelf natuurlijk) vonden ze echt heerlijk en wilden best een deel van de oogst overnemen en daar waren we behoorlijk trots op!

En nu zouden we die niet meer mogen planten? Ik vind de volkstuinwereld hard. Is er nog geen vaccin tegen die corona pytopthora?

Geen opmerkingen: