zondag 29 december 2019

Jubileum


Vijfentwintig jaar werk ik nu op de kop af voor de overheid. Eerst zes jaar in het middelbaar onderwijs als docent klassieke talen en negentien jaar alweer (ja, daar schrok ik ook even van!) voor de Universiteitsbibliotheek, aanvankelijk als financieel geweten en daarna als informatie- en collectiespecialist.

En als je vijfentwintig jaar in dienst bent van de overheid, heb je recht op een gratificatie. Dat is vrij makkelijk te verkrijgen als je vijf en twintig jaar voor dezelfde baas werkt; als je bij verschillende instellingen hebt gewerkt, wordt het al een stuk moeilijker, dan moet je je dienstjaren zelf gaan aantonen. De personeelsfunctionaris legde mij uit dat je dat het best kon doen met behulp van 'mijn ABP'. Daar heb je namelijk het beste controleerbare overzicht. Prima, lekker makkelijk, dan hoef ik de Carmelstichting niet lastig te vallen voor bewijzen van mijn aanstelling, dacht ik.

Maar dat was te simpel gedacht, want dan kom je in het woud van het ABP, of beter gezegd, de DigiD, terecht. Ik had al een DigiD app, maar had die nog niet geactiveerd. Dat eerst maar eens 'even' doen via allerlei SMS-berichtjes en schimmige codes.

Pfew. Nu kon ik de ABP-site via mijn app benaderen. Wat een luxe. Dacht ik. Want ik kreeg de melding 'sessie verlopen'. Hoezo, ik had nog geen sessie gehad! Gelukkig bood de DigiD-site soelaas. Ik hoefde maar tien dingen te checken die er misschien aan de hand zouden kunnen zijn. Eerst maar eens mijn wifi uitschakelen, want die zou wel eens te goed beveiligd kunnen zijn. Check. Hielp niet. Dan maar een paar van de andere aanbevelingen opvolgen. Hielpen ook niet. Gelukkig boden ze hulp via Twitter. Lekker openbaar om hulp vragen en als kluns te boek staan. Maar ja, ik was bepaald niet de enige en via e-mail hulp vragen zou twee werkdagen wachten betekenen.

Gelukkig konden ze me daar wel helpen: ik moest het eens proberen via een andere browser. Ja, Safari is ook een heel onbekende browser, logisch dat die niet werkt? Dan maar even Chrome installeren op de telefoon. Warempel, dat lukte. Onderhand was ik wel een uur verder. Hoe doen mensen dat die nóg ouder zijn dan ik dat dan, vroeg ik me af. Is dit mijn overheid, de instantie waar ik al 25 jaar voor werk? Wel een snelle helpdesk kunnen bemannen, maar niet zorgen dat je belangrijkste apps op alle browsers werken en mensen onnodig tot wanhoop drijven? Volgens mij is er nog een hoop werk te doen, dus ik blijf nog maar even, voor mijn superkleine aandeel in het opbouwen van een sterkere overheid. Help je mee (vooral als je getalenteerd IT’er bent)?

Geen opmerkingen: