Gisteren ben ik maar eens begonnen met een nieuwe uitdaging: het volgen van een cursus Mindfulness. Gedurende 2 maanden gaat het hard werken worden: 1 avond in de week 2,5 uur cursus en dan elke dag 1 uur huiswerk - nou ja, huiswerk, meditatie. En aan het eind van de cursus een stiltedag.
Gisteravond zijn we meteen goed begonnen: we hebben een half uur gedaan over het bestuderen en eten van maar liefst 2 rozijnen. Een mindfulnesmond is gauw gevuld!
8 opmerkingen:
Geloof niet dat ik daarvoor geduld kan opbrengen. Knap dat je dat kan.
Volgens mij ga ik dat daar vooral leren (hoop ik). Eén iemand haakte af bij de meditatie; die heeft inderdaad nog zware weken te gaan....
Ik ben benieuwd wat het met je doet en hoe je alles ervaart. Schrijf er af en toe maar over, met al je aandacht :-) Plezier!
Ik ook :-)
Apart is het in ieder geval wel! En omdat het zo apart is, zal ik er waarschijnlijk vanzelf wel over schrijven vermoed ik...
Nu nog mindemptyness.
Nieuwste hype?
(van internet)
De Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn, Emeritus Hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical School heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een acht weken durende training ontwikkeld, mindfulness based stress reduction (MBSR). Hij heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en/of psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa. MBSR, in het Nederlands ook wel aandachtstraining genoemd, wordt door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie of burn-out. Kabat-Zinn heeft bij de ontwikkeling van zijn methode veel ontleend aan de praktijk van Zen.
Dus....toch weer Zen!
Daarin staat ook het begrip leegte centraal, Shunyata. "Door de poort van Leegte gaan naar wakkere heldere aandacht".
Een oeroud gedachtegoed van ver voor christus en geen nieuwe hype.
Mindfullness is eigenlijk ook wel een rare term als je het zo bekijkt. Eerst je geest LEEG (vooral van toekomst en verleden) en dan pas vol en wakker in de aandacht van het heden.
Goede reis!
Een reactie posten