zondag 3 april 2016

Jelle, de Oekraïne en de bibliotheek


Wel 500 man was er op afgekomen, op de lezing van Jelle Brandt Corstius over de Oekraïne in de openbare bibliotheek in Nijmegen. En het was een feestje. Een feestje wat het referendum over de Oekraïne - de aanleiding voor de lezing - niet is. Daar was Jelle BC heel duidelijk in. En dat kon hij goed uitleggen.

Net als waarom we met z'n allen 'ja' moeten gaan stemmen komende woensdag. Onze eigen onvrede over de medezeggenschap met betrekking tot EU-zaken afwentelen op een onschuldig, nou ja onschuldig, land als de Oekraïne. Juist nu het onze steun zo hard nodig heeft, want het staat op instorten. Geef ze in 's hemelsnaam de kans er daar weer een beetje bovenop te komen; ze verdienen het. En als ik de kranten er deze week op nasla, is hij bepaald de enige niet. We hoeven volgens hem ook niet bang te zijn dat het land zich bij de EU aansluit, want dat doen Chili en Zuid-Afrika, met wie dezelfde soort verdragen als nu met de Oekraïne zijn afgesloten, ook niet. Sowieso gaan stemmen, is zijn advies, want anders gaat het nee-kamp winnen en zitten we straks opgescheept met meer van dit soort zinloze (en dure) referenda, omdat de Geen Stijlers bloed geroken hebben.

In het begin ging de lezing overigens niet zozeer over de Oekraïne, maar over de avonturen van Jelle in Rusland. Daar kan de man, die eruit ziet en zich ook heel natuurlijk gedraagt als de ideale schoonzoon echt heel leuk over vertellen. Hij maakte daarvoor gebruik van foto's op een powerpoint, maar omdat hij alleen foto's gebruikte, leek het net een ouderwetse diashow.

Wat heeft hij zich verbaasd over de Russische cultuur! Over de corruptie, de alcoholconsumptie (bier wordt daar overigens niet eens toe gerekend - een te laag alcoholpercentage), de dingetjes als een telefoon zonder toetsen waar je alleen op gebeld kan worden (door wie dan?), deuren die nergens naar toe leiden et cetera. In het begin vond hij het allemaal vooral heel erg grappig, maar later won de ergernis het zo erg, dat hij het land na jarenlang correspondentschap toch maar verlaten heeft.

Maar er dit jaar toch weer op vakantie gaat.


Geen opmerkingen: