donderdag 10 april 2014

De helaasheid van Kurt Cobain


Soms, heel soms, kijk ik tegenwoordig (nog) een documentaire uit. Van de week was het weer eens zo ver: ik bleef hangen bij de documentaire Nirvana/Nederland/Nevermind op Holland Doc.

Hierin wordt geprobeerd aan de hand van verhalen van ooggetuigen, fans en betrokkenen het mysterie achter het gigantische succes van Nirvana te ontrafelen. Van het eerste concert in Night Town Rotterdam - dat op het laatste moment bijna werd afgezegd omdat er nauwelijks bezoekers kwamen - tot aan het uitverkochte Ahoy concert - dat niet doorging omdat frontman Kurt Cobain was overleden; daar zat slechts een paar jaar tussen.

Er zijn prachtige live-opnamen (betere dan die waar de link naar verwijst) te zien van het legendarische concert in Paradiso (vooral de cameraman herinnert zich het concert nog goed: hij werd bijna van het podium afgeslagen door Cobain) en amateuropnamen van het concert in De Doelen in Rotterdam, waarin de heren van de band flink ver heen waren en de hele boel kort en klein sloegen - hun honorarium (700 gulden!) kon meteen met de schade verrekend worden en dan bleef er niets van over.

Dat waren nog eens tijden! Wat een passie - past eigenlijk wel bij de tijd van het jaar, vind je niet?

Geen opmerkingen: