maandag 23 mei 2011

Bibliotheken en reclame: de opbrengst

Wordle van blogbijdragen kermisklanten
Waar reclame wordt gemaakt, moet opbrengst zijn. En waar een kermis wordt georganiseerd, ook. En waar een kermis georganiseerd wordt over reclame zeker!
Hierbij enkele kengetallen over de opbrengst: er hebben 8 mensen officieel meegedaan aan de blogkermis. En verder hebben mensen nog her en der wat losse opmerkingen geplaatst, bijvoorbeeld als reactie op de blogkermisbijdragen. Van de officiële kermisgasten zijn er 2 vrouw en 6 man.

Zou reclame meer een mannending zijn? Nee, dat is natuurlijk een te overhaaste conclusie. Mannen en vrouwen worden er in even hevige mate aan onderworpen. Meer dan 500 reclame-uitingen per dag krijgen we over ons heen. Moet daar de bibliotheek nog bij? Liever niet, is de communis opinio van alle kermisklanten. Maar: als het de bibliotheek kan redden, dan zou het misschien tóch overwogen moeten worden. Mits de reclamejongens de bibliotheek niet over gaan nemen. Mits de bibliotheek niet volgehangen hoeft te worden met lelijke posters. Mits de boodschappen nuttig zijn voor de bibliothekklant. Mits de kwaliteit gewaarborgd wordt. En mits het niet ten koste gaat van de identiteit van de bibliotheek. Voor dat laatste is Wilma niet bang: dat zit immers niet in de genen van de mensen die in de bibliotheek werken. Zij ziet sowieso meer in verregaande samenwerking met andere erfgoedinstellingen, hoewel een lezingenmiddag bij Bruna volgens haar ook geen enkel probleem moet zijn.

Edwin en Hans zien ook veel in samenwerking met commerciële instellingen, hoewel je volgens Edwin niet zo ver moet gaan dat je schreeuwerige advertenties van Burger King op gaat hangen: veel mensen komen immers voor hun rust naar de bibliotheek. Nee, dan liever samenwerking met uitgevers of pak 'm beet IKEA. Hans heeft al ervaring met het samenwerken met commerciële partners; bij het programma rond de Week van de Klassieken bij de Tresoar is naar volle tevredenheid samengewerkt met Selexyz De Tille en het Friesch Dagblad.

Johan zou liever een tientje per jaar extra abonnementsgeld betalen dan aan het reclamegeweld onderworpen te worden, maar als het dan toch moet, draagt hij aardige voorbeelden aan voor reclame in boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een advertentie voor een geheel verzorgde reis naar de resten van de ark op de Ararat bij het boek Ararat? Of een kortingsbon voor de nieuwste CD van Lang Lang bij zijn biografie? Maar goed, daar kleven ook bezwaren aan, die hij zelf al noemt. Het is bijvoorbeeld nogal een organisatie....

Ook Joost neigt naar een voorzichtig ja voor reclame-uitingen in de bibliotheek en verwijst daarbij (net als Hans) naar de museum- en theaterwereld, waar reclame aan de orde van de dag is.

Pieter is ronduit alergisch voor advertising. Om aan te geven hoe erg anti-reclame hij is, citeert hij een stukje uit het boek 99 Francs van Frédéric Beigbeder. Ai, daar word je niet vrolijk van! En diep in zijn hart vindt hij dat de bibliotheek in feite van dermate groot maatschappelijk belang is, dat de overheid de hele financiering voor haar rekening zou moeten nemen en pleit hij er zelfs voor om leners en bezoekers alleen nog symbolische bedragen in rekening te brengen. Maar - zo stelt hij - je moet ook reëel zijn: met dit kabinet zit dat er niet in. Misschien kunnen we leren van het tv-programma's als Gamekings, waarin wekelijks de nieuwste games worden gerecenseerd. Er zijn meer dan tien bedrijven die dit programma sponsoren, maar toch maken de recensenten een integere indruk.

Irma heeft op internet een kleine zoektocht ondernomen naar sponsoring bij bibliotheken. En ze vond aardige voorbeelden : de KB (die zoekt sponsoring voor een waardevol manuscript), de Zeeuwse Bibliotheek heeft een sponsoractieplan ontwikkeld onder de naam 'Adopteer een boek'. Zij vindt dat hoe dan ook het verhaal moet blijven!

Ook Ron (PR en marketingmedewerker) pleit voor sponsoring. En het stelselmatig bekendmaken van het prachtige dienstenaanbod van de bibliotheek, wat uiteraard weer nieuwe sponsors op zou kunnen leveren. We moeten de boer op! En onszelf misschien af en toe als sponsor aan evenementen verbinden.

Lieve lezers, ik hoop dat jullie net zo genoten hebben van deze blogkermis als ik. Mocht je nog over dit onderwerp verder willen praten of discussiëren, dan kan dat hier of op andere virtuele of fysieke plekken, met of zonder reclame.
Johan, Hans, Irma, Edwin, Joost, Wilma, Pieter en Ron, reuze bedankt! Nu met z'n allen gezellig naar:
Of nee, toch eigenlijk liever naar de bibliotheek, want kennis is al vet genoeg!

5 opmerkingen:

Bas zei

Bedankt voor deze interessante bijdrage. Mijn gevoel zegt: Reclame? Alsjeblieft niet. Laten we die neutrale en objectieve instelling blijven van en voor iedere burger.
Rationeel is dat echter niet. In deze tijd waarin de overheid zich terugtrekt, zullen we alle wegen moeten bewandelen die ook kunnen leiden naar het resultaat dat we willen bereiken. Dat het niet in ons zit en niet onze stijl van huis uit is, moet ons niet tegenhouden om deze nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.
De weerstand die ik en blijkbaar meerdere bibliotheekmedewerkers voelen tegen commercialisering van onze inkomsten, moeten we overwinnen om onze nobele doelen zien te bereiken. De bibliotheek is een middel om prachtige doelen als leesbevordering, informatieverspreiding etc. etc. na te streven. Het mooist zou zijn als de overheid daartoe de benodigde middelen verstrekt, maar als men dat geen overheidstaak meer vindt, dan zullen we op zoek moeten gaan naar andere belangstellenden die, mede uit eigenbelang, wel geld willen steken in ons waardevolle werk.

Festina Lente zei

Ablsoluut en momenteel geloof ik zeker voor jullie in Harderwijk! Wie weet?

Hans zei

Leuk idee om een Wordle los te laten op de bijdrages. En toepasselijke illustraties!

Ron Wessels zei

Een mooie samenvatting en inderdaad: het was erg leuk om mee te doen én om eens wat dieper over een specifiek onderwerp na te denken.
De volgende blogkermis-uitdaging, over de toekomst van de bibliotheek, staat trouwens alweer klaar. Eens kijken of ik daar ook nog wat zinvols over te vertellen heb. Wie weet...

Festina Lente zei

@ Hans: ja, je wordt creatief bij het organiseren van zo'n blogkermis.....

@ Ron: dank je, ik ben ook al aan het broeden op een bijdrage aan Joost z'n kermis!