woensdag 2 februari 2011

Google reader

Laat ik het vandaag eens hebben over de Google reader; daar is geen speciale reden voor, maar soms moeten dingen gewoon even in het zonnetje gezet worden. Het is namelijk een heerlijke uitvinding. Simpel maar doeltreffend. Alle weblogs waar ik op geabonneerd ben, slaan alarm (nou ja, worden vet) als er iets nieuws verschenen is. Mijn collega @harrieknip wees me er ooit op en ik ben 'm er nog altijd dankbaar voor.

Het enige nadeel is misschien dat alle berichten in hetzelfde format opgebouwd zijn, als je ze via de reader leest. Volgens mij is dat bij een e-reader ook het geval; de boeken verliezen op die manier een beetje hun karakter. Daarom klik ik af en toe even door.Om het karakter van het weblog even te voelen. Er zijn er namelijk bij die veel aandacht aan hun opmaak hebben besteed.

Google reader biedt je ook de mogelijkheden om blogposts een ster te geven. Dan krijgt zo'n post een sterrenstatus, zodat je 'm later nog eens goed kunt doorlezen of misschien wel eens gebruiken voor een artikeltje of zo. Bij mij is het inmiddels een hele sterrenhemel geworden....

Er staan ook wat statistiekjes in de reader. Daar kun je bijvoorbeeld op zien hoeveel abonnees een weblog heeft. Ik ben er erg trots op dat ik van sommige weblogs de enige abonnee ben. Bijvoorbeeld van ouheid.nl. Ik heb bij de webmaster ooit 'geklaagd' dat ik de feed niet in mijn reader kreeg en dus iedere keer naar de site moest om te zien of er iets nieuws was; en dat vergat ik natuurlijk steevast. En dat terwijl ik best veel berichtjes voor de site leverde. Overigens is de lieve webmaster onlangs veel te vroeg overleden. Daarom is me deze feed in de reader nog dierbaarder. Als herinnering aan deze bijzonder aardige persoon. En zo heeft elke feed z'n eigen verhaal. Vandaar deze ode. Soms moet dat gewoon.

7 opmerkingen:

Astrid zei

Ik vind lezen vanuit de reader afbreuk doen aan dat wat de blogger met z'n site wil uitstralen of uitdragen. Misschien omdat ik daar zelf ook altijd zorgvuldige aandacht aan besteed. Dus ja, ik klik altijd door. Maar zonder reader kan ik écht niet meer!

Festina Lente zei

Ja, een van de sites waar ik altijd van geniet, is jouw site!

Astrid zei

Fijn! en bedankt

Hans zei

Mooi gesproken

Hans zei

... en bedankt voor de tip. De statistieken had ik nog niet gezien in Google Reader.

Festina Lente zei

Graag gedaan; als je jezelf abonneert op je eigen blog, kun je zien hoeveel volgers (inclusief de anonieme) je hebt op je blog bij google trends > trends in abonnementen > meest onbekend

Hans zei

En weer bedankt!