zaterdag 4 september 2010

Ooggetuigen: de Griekse beleving

Literaire teksten uit de oudheid zijn natuurlijk prachtig, maar de graffititeksten uit de Griekse en Romeinse wereld zijn ook niet te versmaden: ze brengen je dicht bij de 'gewone mens'.

Classica Evelien 't Wout  heeft een aantal van die mooie graffititeksten en teksten op scherven, stenen, loden en gouden plaatjes uit de Griekse oudheid bij elkaar gezet in het boek Een wereld vol goden. Nou ja, er staan een paar literaire teksten bij, zoals de beschrijving van geschiedschrijver Thucydides over de ziekte de pest, waar hij zelf getuige van was.

Gisteren was ze bij de avonden te gast en vertelde met groot enthousiasme over de 'sms-jes' uit de oudheid: boodschappenbriefjes, smeekbeden aan goden, vervloekingen et cetera.

Leuke aflevering met - zoals altijd bij de avonden - mooie muziek. Het boek ga ik zeker eens kopen/ lezen en ik raad degenen die ècht iets over de Griekse oudheid te weten willen komen dat ook aan!

Volgens 't Wout helpt het begrijpen van de antieke Griekse cultuur je bij het begrijpen van andere (soms vreemd aandoende) exotische culturen en helpt daarmee waarlijk begrip te krijgen voor deze culturen; je kunt als het ware oefenen met de Griekse cultuur.

Als dat geen mooi streven is!

4 opmerkingen:

Bas zei

Door Edwin Mijnsbergen, door wie anders in bibliotheekland, op het spoor gezet van jouw blog. Ik zie dat je één van de volhouders bent wat betreft het regelmatig een blogbericht schrijven. Mijn complimenten!
Je blogbericht over Een wereld vol goden maakt me wel nieuwsgierig naar het boek. Of het er van komt, is nog maar de vraag, want de tijd doorgebracht achter de pc zwervend over het internet neemt nog jaarlijks toe.
Vond het leuk om je eerste blogberichten uit 2008 te lezen. Ik denk dat bij vrijwel iedereen de eerste schreden op het digitale pad ongeveer hetzelfde verlopen.
Ik kom nog weleens langs bij 'theeheeftzoveelcharme'. Goed weekend gewenst.

Festina Lente zei

Beste Bas,

Welkom hier! Ik heb jouw mooie blog ook gelijk aan mijn reader toegevoegd (had je al eens gezien als reageerder bij superblogger Edwin). Gezellig, weer eens wat andere verhalen!

Reintje Senders zei

Thucydides is samen met Herodotes een van de belangrijkste historici uit de Oudheid.Zal het boek zeer gaan lezen.Wellicht een tip voor een neef van me die ook historicus is, maar dan gespecialiseerd in de Oudheid, tenzij hij het boek al kent.

Festina Lente zei

Zeker aanraden aan je neef!