woensdag 26 mei 2010

Landelijke referentendag klassieken


Aangezien ik niet alleen collectieondersteuner voor geschiedenis ben, maar ook voor klassieke talen en cultuur, zit ik in maar liefst 2 landelijke overleggen voor vakreferenten. Pasgeleden was het overleg met de historici (in Leeuwarden) en gisteren dus met de classici (in Utrecht).
Beide overleggen heb ik als leuk en zinvol ervaren. Weliswaar ben ik officieel geen vakreferent, maar veel taken van de vakreferent komen toch min of meer wel overeen met mijn taken als collectieondersteuner, alleen is het bestelproces van boeken in Nijmegen (we blijven af en toe een eigenwijze uitzondering) anders geregeld en ligt de verantwoordelijkheid hiervoor meer bij de faculteit, een voor de bibliotheek goedkopere (en uiteindelijk voor alle partijen efficiëntere?) methode. Over dat laatste kun je discussiëren, maar feit is wel dat de Nijmeegse methode navolging lijkt te gaan krijgen, mogelijk als gevolg van de bezuinigingen, waar elke bibliotheek mee te maken lijkt te gaan krijgen. Over dit soort (en natuurlijk heel veel andere dingen) hebben we elkaar uitgebreid gesproken en de samenwerking gezocht waar mogelijk.

Gniffelend hebben we vastgesteld dat waar andere groepen steeds kleiner worden, wij groeien als kool. Dat komt doordat sommige bibliotheken dubbel vertegenwoordigd waren omdat de een het stokje van de ander ging overnemen en er collega's bij zaten die de klassieken of de oudheid erbij hebben gekregen door het vertrek van andere collega's.

Interessant was om te horen dat in Utrecht de collectie klassieken ondanks het verdwijnen van de opleiding (al zo'n 30 jaar geleden) toch nog behoorlijk stevig is en er zelfs een eenmalige injectie is gekomen om de collectielacunes op te vullen en dat dat met name komt door de enthousiaste inspanningen van een hoogleraar; zo zie je maar weer welk een invloed een hoogleraar kan hebben!

Verder is er veel gesproken over de reorganisaties en verbouwingen overal in den lande en natuurlijk over de digitalisering (o.a. de opkomst vane e-books en approval plans) en welke consequenties dat heeft voor ons vakgebied.

Na afloop heeft onze lieve gastvrouw ons nog rondgeleid door de onlangs gerenoveerde binnenstaduniversiteitsbibliotheek (ubb), die qua ruimte en licht en harmonisch samengaan van oude en nieuwe elementen uitstekend geslaagd is. Het enige wat zorg baart is de klimaatbeheersing, een probleem waar we in Nijmegen ook al jaren mee worstelen.

Hieronder wat foto's van de prachtige bibliotheek (meer foto's bij een collega):

12 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Leuke jurk heb je aan!

Festina Lente zei

Ha, je hebt de foto's van mijn collega ook bekeken :-)

katharina zei

Ha! Dat was ook mijn eerste reactie...... schrvrdzs!
Meraviglioso!

schrijverdezes zei

Je verwees er toch niet voor niets naar? Je wou vast dat we iets over je jurk zouden zeggen ;-)

katharina zei

Grappig toch. Festina, je hebt een boeiende dag gehad gisteren en wij reageren op de jurk die je draagt. Echt vrouwen?
Ik heb zoals beloofd een vergelijkend onderzoek achter de rug tussen Venetië en het Venice van Lent.
Er is maar een Venetië en dat ligt in Italië ben ik bang.
Maar als je Lent op de kaart wilt zetten (wat een afgedankte slogan toch, wie heeft het bedacht?) dan mag Lent zich wat mij betreft Venetië noemen en het is lekker dichtbij.
Aan schrvrdzs: ook ik herinner mij als de dag van gisteren het interview met Coetzee. Geweldig vond ik hem toen. Staat nog scherp op mijn netvlies.

Festina Lente zei

@ Katharina: ha, je bent er weer! En hoe! Benvenuto! Nee, Lent haalt het niet bij Venetië. Helaas...

@ schrijver: nee hoor, ik vond zijn foto's gewoon mooier!

schrijverdezes zei

Ik stuurde de foto's door aan mijn dochter, zij herkende Eva en de man uit Leiden...

@Katharina,
Het zijn toch juist vaak mánnen die iets van je jurk zeggen?
Het interview met Coetzee herinner ik me nog maar vaag (en dus helaas niet als de dag van gisteren), maar ook dat zegt al wat in mijn geval. Heb jij Schemerlanden gelezen?

Festina Lente zei

@ schrijver: da's wel grappig! Allemaal zeer aardige mensen in elk geval!

schrijverdezes zei

Geldt dat voor alle classici denk je?

NAlibrary zei

Wat een prachtige bibliotheek in Utrecht! Blij dat we daar voor het overleg van de vakreferenten geschiedenis ook naar toe mogen :-)
Groet, Marjo

mediathecaris zei

Prachtige bieb. Zullen de boeken over 10 jaar weg zijn door de komst van het e-book??
Leuk uitstapje. Gezellig zo te zien en mooi weer

MVG
Mieke

Festina Lente zei

@ schrijver: over het algemeen wel!
@ Marjo: daar had ik niet eens meer aan gedacht, maar wordt natuurlijk een leuk weerzien; onze gastvrouw dan zit sinds kort ook bij het overleg klassieken!
@ mediathecaris: deze vraag kwam precies in die bewoordingen ook aan bod tijdens het overleg. Tja, wie zal het zeggen? Op de terugreis in de trein zat ik naast een meneer die op een e-reader zat te lezen. Omineus?