zondag 3 maart 2013

Mobile Media LabAls UB moet je soms eens iets nieuws doen, iets verrassends. Anders zou men eens kunnen denken dat je stilstaat! En dat kan niet, want tempora mutantur, nos et mutamur in illis staat er bij ons op de spiegel bij de personeelsingang; en als je dat zo prominent neerhangt, moet je dat ook waarmaken, nietwaar?

Afgelopen twee weken hebben we dat maar weer eens gedaan door een mobile media lab te organiseren, een soort roadshow langs al onze locaties met een stand met mobiele apparatuur: e-readers, tablets, laptops met afneembaar scherm en smartphones. Gewoon, om eens uit te laten proberen door studenten, wetenschappers en collega's, zodat ze er niet (meer) bang voor zijn, maar leren ontdekken en de mogelijkheden ervan inzien.

Bij een van de roadshowdagen mocht ik als 'deskundige' van de UB optreden (de echte deskundige was mijn collega @storiesguy, die de show georganiseerd heeft en alle dagen al had meegedraaid, dus √©cht wist waar hij het over had) en het was fun om te doen. Het leek wel een beetje op winkeltje spelen, hoewel we niets verkochten. Nee, het was eigenlijk meer de bedoeling dat we wat voorbeelden hadden om te laten zien en daar enige uitleg over gaven: wat bijvoorbeeld het verschil tussen een tablet en een e-reader is en welke (apple of android) apps nuttig zouden kunnen zijn voor bij de studie.

Het publiek dat langskwam was heel divers. Studenten natuurlijk, van zeer ervaren tot compleet onervaren met mobiele digitale apparatuur, maar ook moeders van studenten en collega's, onder wie @gbierens, de bedenker van de roadshow. Wetenschappelijk medewerkers van de universiteit heb ik weinig gezien.

Sommige mensen brachten hun eigen apparatuur mee en vroegen ons hoe je er nou eigenlijk een PDF op kon zetten, anderen vroegen ons te helpen met de Wifi of waarom de nieuwste Windowstablet niet op onze tafel stond. Een mevrouw vroeg wat een e-reader nou precies was en of je daar de Volkskrant op kon lezen, want bij het aangaan van een nieuw abonnement op de Volkskrant kreeg je een e-reader kado.

Maar de meest gestelde vraag was waarom er nog geen UB-app is. Daar wordt hard aan gewerkt, mensen!

Zie ook het verslag van @storiesguy en Vox

3 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Klinkt waardevol!

Bij 'nieuwe dingen ondernemen' moet ik geregeld denken aan een uitspraak van mijn vader. Hij schreef boeken die niet allemaal bestsellers waren dus kwam er wel eens eentje bij de Slegte terecht. Dan zeiden mensen meesmuilend: "Ik heb jou bij de Slegte zien liggen". Zei mijn vader: "Ik jou niet".

Ondernemen en jezelf zichtbaar maken betekent ook te horen krijgen wat er nog niet goed gaat of is en die 'kritiek' dan om kunnen denken. Het klinkt mij in de oren dat jullie dat met deze expeditie prima lukt. Fijn!

"Beer op de weg. Give him a hug" ;-)

Festina Lente zei

Tja, straks liggen de apparaten op de foto ook bij de Slegte.....:-)

En die beren op de weg, dat zijn over het algemeen toch gewoon teddyberen?

Marina Noordegraaf .... zei

@Festina

Absoluut #teddyberen