zondag 2 mei 2010

GirlpowerHé, dat is leuk; de nationale damsite damZ heeft een You Tube fotocollage van de halve finale dammen die mijn dochter pas in Culemborg heeft gewonnen gemaakt.

Stoere meid, want al haar tegenstanders waren: jongens! Over enkele weken de meisjesfinale!!

16 opmerkingen:

Wilma van den Brink, MA zei

Super stoer van haar, zeg! Vast een goede opvoeding gehad :-)Leuk filmpje!

Festina Lente zei

Nou, eerlijk gezegd heeft ze het damtalent niet van ons en ZEKER niet van mij! Maar als je in Lent woont, kom je bijna niet onder dammen uit; het heeft een jarenlange damtraditie die (ook door de jeugd) gekoesterd dient te worden!
Het filmpje is idd leuk! Bijna net zo leuk als jouw filmpjes!

Reintje Senders zei

Hi hi grappig om al die kids te zien dammen. Allemaal heel geconcentreerd bezig. Leuk dat je dochter heeft gewonnen. Vroeger damde ik ook nog wel eens met m'n oudste broer of een nichtje maar dat is allemaal verleden tijd.

Festina Lente zei

Je kunt het altijd weer oppakken toch? Ikzelf kan er echt geen snars van! (En ik wil het geloof ik ook niet kunnen...)

schrijverdezes zei

Is het op damtoernooien rustig? Ik heb met (twee van) mijn dochters toen ze 'klein' waren nogal wat schaaktoernooien bezocht en wat me daar de eerste paar keer erg van verraste was de herrie die het er bleek te zijn. Ik dacht dat zo'n denksport in absolute stilte zou gebeuren. Mooi niet!

Festina Lente zei

Tijdens de toernooien is het superrustig, lekker zen, iedereen een rood hoofdje van de inspanning. Maar tijdens schooldamtoernooitjes is het wel een redelijke herrie.

schrijverdezes zei

Vreemd, dat verschil tussen dammen en schaken. Ik bedoel echt de regionale toernooien en daar was het altijd een rotherrie. Wie niet speelde liep rond en maakte lawaai en niemand zei er wat van.

schrijverdezes zei

p.s. Wat is toch 'zen'? Ik lees het de laatste tijd regelmatig op blogs en heb geen idee, eerlijk gezegd. Is het iets waar je eerst yoga voor moet kennen? (Ik snap wel dat het iets met 'rustig' te maken heeft, maar verder?)

Festina Lente zei

Als een kind bij een damtoernooi herrie maakt, wordt hij/zij verwijderd van het toernooi; toch vreemd dat dat bij schaken niet zo is/was; de spelers moeten zich toch kunnen concentreren?

Festina Lente zei

Zen zou ik omschrijven als innerlijke rust. Maar het is natuurlijk breder; zie wikipedia.

katharina zei

Festina, wat een ontroerend mooi gezicht deze overgeconcentreerde kinderen gebukt over een dambord. Inderdaad heel erg zen.
Veel geluk de 22e mei, ik zal in de grootste kathedraal waar ik dan ben de langste kaars voor je dochter aansteken. Maar zonder dat wordt zij ook de winnares.

schrijverdezes zei

Dat had ik nou ook gedacht, van dat verwijderen, maar zo was het bij schaken niet, in elk geval niet een jaar of 12 geleden in Zuid-Holland. (Inmiddels kan het natuurlijk veranderd zijn en misschien was het in andere provincies altijd al anders.) Ik vond het aanvankelijk wel vreemd, maar de kinderen bleken zich gewoon te kunnen concentreren in de herrie. Als dat geen zen is... (Ik zoek het nog op, maar vermoed nu al dat zen iets is waar ik nooit aan toe zal komen. Innerlijke rust, hoe zou dat voelen?)

Festina Lente zei

@ Katharina: die dammertjes zijn inderdaad heel schattig als ze geconcentreerd zijn, net volwassen mensjes. En met het kaarsje branden zal ze erg blij zijn; ze moet het deze keer alleen tegen meisjes opnemen; misschien heeft ze daar wel meer moeite mee...

@ schrijver: misschien zit er in kinderen wel veel meer zen dan in volwassenen. Grote kans!

katharina zei

Een heel grote kans!
Bravo Festina

katharina zei

Voor schrvdzs: Voor in de trein: het temmen van de os! Auteur N. Tydeman.

Reintje Senders zei

Het is niet zo heel moeilijk. Ik heb nog wel een dambord liggen met gebruiksaanwijzing. Maar of m'n vriendinnen kunnen of willen dammen, dat is de vraag. M'n neefje en nichtje zullen het wel leuk vinden om te doen.