woensdag 7 april 2010

Dag Rudy

Enkele maanden geleden hadden we nog een tentoonstelling ter ere van zijn tachtigste verjaardag en nu is hij overleden: Rudy Kousbroek. Een enorm verlies voor de Nederlandse literaire en wetenschappelijke wereld. Een veelzijdig intellectueel en opiniemaker was hij. Een grote geest met een enorm hart voor dieren.

Zie de necrologieën van de hand van Arjen Fortuin en Claudia Kammer (NRC) en luister vooral naar de radiouitzending van De Avonden van gisteren. Daarin onder andere een groot fragment van een gesprek dat Wim Noordhoek enkele jaren geleden met hem had over het opruimen van zijn bureau in Leiden (een archeologische afgraving) en de ordening van zijn boekenkast, de achteruitgang van zijn geheugen en het verschil tussen wandelen in Parijs en wandelen in Leiden. En nog veel meer.

Een prachtig portret. Neem er de tijd voor.

4 opmerkingen:

katharina zei

Cara Festina!
Ha..........de avonden!
Ik heb met heel veel genoegen geluisterd gisteren. Noordhoek is bijzonder als interviewer, toen met Rudy Kousbroek en nog steeds op bv. maandagavond met Arnon Grunberg. De lange adem van het interview, de tederheid tussen beide mannen en het respect wederzijds, prachtig.
Simon Vinkenoog, Remco Campert, those were the days.

katharina zei

En nauurlijk: Dag Rudy! Slaap zacht.

Festina Lente zei

Ha, geweldig, je hebt 'live' geluisterd! NOg beter!!
Ik luister meestal via uitzending gemist, na de tip van de een of de ander, maar dit keer wist ik zelf dat-ie kwam!
En altijd neem ik me voor vaker te luisteren, maar nooit komt het ervan.....

katharina zei

Op dit moment weer even Kousbroek op de avonden. Kousbroek leest voor uit eigen werk.